SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

10 dolog, amiért a gyerekek nem szeretnek iskolába járni

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-11-22
Egy 11 éves diák megnevezte azt a 10 dolgot, amiért szerinte a gyerekek nem szeretnek iskolába járni. A "Teen-meet-teen" konferencián többek között azt is megemlítette, hogy sok a házi feladat és hogy nem tanítják meg nekik azt, hogy nyugodtan hibázhatnak, sőt, erre szükség is van ahhoz, hogy megtanuljanak valamit.
10 dolog, amiért a gyerekek nem szeretnek iskolába járni

Ezért nem szeretnek a gyerekek iskolába járni


1. Tanárok

”Félünk a tanároktól és ez már az első pillanatokban kialakul, ahogy elkezdünk iskolába járni” mondja a 11 éves fiú. Talán nem is olyan nagy baj, ha valamennyire tartanak a tanáraiktól a diákok, de ettől persze még félni, rettegni nem kellene, az lenne a jó, ha egy egészséges tanár-diák viszony lenne közöttük, ahol a diák bizalommal fordulhat a tanárához minden kérdésben. Ne feledjük: főleg kamaszkorban nagyon fontos, hogy legyen a gyerek életében valaki, akire felnéz, aki a példaképe lehet, és legyen valaki, akivel olyan dolgokról is beszélhet, amikről a szüleivel nem mer. És erre egy tanár tökéletesen alkalmas lenne. Ha a gyerek nem félne tőle…


2. Félelem az osztályzatoktól

A diákok nemcsak a tanároktól, de az értékeléstől is félnek, attól, hogy mi lesz otthon, ha rossz jegyet kapnak. ”Az iskolában mindenki a jegyed alapján ítél meg, nem azt nézik, hogy ki vagy te valójában, csak hogy milyen jegyeid vannak” – mondja a 11 éves diák.


3. Félelem a hibáktól

Ez a harmadik ok, amit megnevezett a fiú. Lassan azt hihetjük, hogy az iskola egy terrorház, ahol mindenki rettegésben van. A gyerekek a diák elmondása szerint félnek elismerni, ha hibáztak. A tanárok ugyanis nem tanítják meg nekik, hogy hibázni nyugodtan szabad, sőt, szükség is van rá ahhoz, hogy igazán megtanuljunk valamit.


4. Bullying, megfélemlítés

Nem kell bemutatni a jelenséget. Régen is volt, de most talán még jobban eldurvult a  helyzet ezen a téren. Gúnyolódnak egymással az osztálytársak, de néha a tanárok is gúnyt űznek a gyerekekből, ha nem olyan ügyesek, mint a többiek. Tényleg szükség van erre?
 

5. Dolgozatok, amik rosszul vannak összeállítva

A diák szerint a dolgozatokkal az a baj, hogy sokszor nincs kifejtős lehetőség, hanem csak választani kell a megoldáslehetőségek közül. Így pedig a saját véleményüket nem tudják megfogalmazni a gyerekek.
 

6. Túl sok a házi feladat

”Egyszer annyi házi feladatot kaptam, 3 órán keresztül írtam. Amikor pedig végre felálltam, nem tudtam kiegyenesíteni a nyakamat. El kellett mennünk a sürgősségire, és utána egy hétig nyakmerevítőt kellett hordanom” – mondja a 11 éves fiú. És valóban. Az én környezetemben sem hallok mást, minthogy a gyerek nem tud lemenni a játszótérre, nem tud pihenni, festeni, vagy bármi szórakoztatót csinálni, mert tanulnia kell. Így volt ez az én időmben, és így van ez most is.


7. Nem lehetsz egyedi

Nem szeretik, ha valaki más, mint a többiek, ha kitűnik a tömegből az egyediségével. Inkább elnyomják, rákényszerítik, hogy legyen olyan, amilyen nem akar lenni.


8. Nem tanítják meg, hogyan legyünk boldogok

Nem az számít, hogy milyenek az érdemjegyeink, vagy hogy esik az eső vagy süt a nap, és még az sem, hogy otthon felejtettük-e a tornazsákot. Minden ember boldogságra született, és az iskola tökéletes hely lenne arra, hogy megtanítsák, hogyan is legyünk boldogok.
 

9. Nem tanítják meg, hogyan dolgozzuk fel az információt

Unalmas órák tömkelege helyett lehetne élvezetesen, érdekesen is magyarázni, hogy a gyerek megértse és felkeltse a figyelmét. A Youtube-on számos olyan tanárt láthatunk, akik a tananyagot a megszokottól eltérő módon mutatják be. Miért nem lehet ezt az iskolában is megvalósítani?
 

10. Az iskola nem készít fel az életre

A diák szerint az iskolában semmi olyasmit nem tanítanak, ami a felnőtt élet szempontjából fontos lenne, például hogy hogyan lehet takarékoskodni, bevételre szert tenni, azt megnövelni, és hogy hogyan kommunikáljunk egymással.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja