SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hol jár a gyereked? Tudod egyáltalán? - Ezért kell a megbeszélt időre hazaérnie

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-10-25
Milyen gyakran jár haza sötétedés után a gyereked? Előre megbeszélt időpontban kell hazajönnie? Ha ettől eltér, akkor abból mekkora konfliktus van köztetek? Hányszor telefonálsz rá az éjszaka közepén aggódva, miközben ő azt várná el, hogy inkább aludj? Lehet, hogy rossz szülőnek tűnsz a szemében, mégis érdemes néhány szabályt lefektetni az esti kóricálással kapcsolatban, mindkettőtök érdekében. De fontos az önvédelmi technikák megismerése is.
Hol jár a gyereked? Tudod egyáltalán? - Ezért kell a megbeszélt időre hazaérnie

Kamaszok és az esti kimaradáss

25 nem fogadott hívás… olyan ciki volt!

”Emlékszem, 14 múltam, amikor a gimis osztálytársaimmal elmentünk biliárdozni. Nem éjszaka, hanem délután, és anyukám tudott róla. A táskámat leraktam valahova és a nagy hangzavarban nem hallottam, hogy csörög a telefonom. Pedig csörgött. 25-ször. De ezt már csak induláskor vettem észre. Ránéztem a kijelzőre, és azt hittem, minimum meghalt valaki, azért keresett ennyiszer anyukám. Aztán visszahívtam, és ő meg csak ordítozott velem, hogy mégis hogy képzelem ezt, hogy ennyi ideig nem vagyok elérhető, és hogy már nem tudom hány nyugtatót bevett, meg már a rendőrségre akart menni, csak apukám visszafogta” – meséli Anna.

Ilyen is van. Meg olyan is, amikor a gyereknek egyáltalán nem kell beszámolnia arról, hogy hova megy és mit csinál, elmegy és kész. Aztán majd egyszer csak hazajön. A szülők békésen töltik otthon az estét, és nem is gondolnak arra, hogy baja eshet a gyermeküknek. Úgy vélik, azzal tesznek a legtöbbet a kapcsolatuknak, ha nem avatkoznak bele a gyerekük életébe.

Melyik a helyes szülői magatartás? Valahol a kettő között, az arany középút, mint mindenben az életben.
 

Biztos, hogy óramű pontosan kell hazaérnie?

”Filmet néztünk a barátaimmal. Az volt megbeszélve, hogy 10-re érek haza, és a barátnőm tőlem csak pár percre lakott. Csak pár perc volt már hátra a filmből, amikor indulnom kellett volna, hogy hazaérjek. Elkezdtem bepánikolni, folyamatosan az órámat néztem, miközben nem mertem megmondani a barátaimnak, hogy tök ciki, de én nem tudom megvárni a végét. Látták rajtam, hogy valami nem stimmel, és csak kihúzták belőlem. Mindegyikük azt mondta, hogy nyugi, pár percből biztos nem lehet olyan nagy baj. Ja, persze. 10 óra után 7 perccel értem haza. Anyukám az utcában állt papucsban és köntösben, és elemlámpával világított. Megvárta, hogy odaérjek mellé, és csak akkor esett nekem. Pár perc miatt. Mindenféle büntetés és mellé egy jó nagy adag bűntudatkeltés. Hát ehhez nagyon értett az én anyám” – mondja Vivien.

kamasz

Misha Voguel fotója a Pexels oldaláról


Nagyon nehéz megállapodni a gyerekkel egy mindenki számára elfogadható időpontban, és tény, hogy a kamasz részéről sem olyan egyszerű ezt tűpontosan betartani. Hiszen lehet, hogy tényleg csak pár perc, amíg vége a filmnek, és az osztálytársai kigúnyolhatják vagy el is távolodhatnak tőle amiatt, hogy csak ő megy haza hamarabb. De az is lehet, hogy kimarad egy busz vagy elered az eső, esetleg baleset van az úton, és emiatt lassabban közlekednek a járművek.

  • Hagyjunk neki egy kis türelmi időt, és ha a megbeszélt időpontban még nincs a kapuban, ne vegyünk be egy fél doboz nyugtatót azonnal, és ne rendezzünk jelenetet a családban vagy a szomszédok szeme láttára!
  • Ha hazaér a gyerekünk, és tényleg csak pár percet késett, akkor ne hordjuk le a sárga földig szegényt! Valószínűleg tényleg nagyon igyekezett, és gondoljunk bele a helyzetébe, milyen lehet neki a barátaival úgy együtt lenni, hogy közben folyamatosan szorong.
     

Így egyezzetek meg!

Minden család élete más, így nem lehet egységesen azt mondani, hogy az a jó, ha hétköznap mondjuk este 7 órára, hétvégén pedig este 10 órára ér haza a gyerekünk. Függ ez attól is, hogy hány éves, mi mennyire vagyunk szigorúak vagy megengedők, milyen környéken lakunk, mik a másnapi programjai - például korán kell kelnie dolgozat vagy edzés miatt.
 

A következőkben érdemes megállapodni:
 

  • Ezeken a napokon …-ra/re kell hazajönnie, míg ezeken a napokon …ra/re kell hazaérnie.
  • Plusz/mínusz … perc türelmi idő még belefér!
  • Mindenkinek legyen feltöltve, bekapcsolva és felhangosítva a mobiltelefonja, hogy el tudjátok érni egymást!
  • Magyarázzuk el a gyereknek, hogy a szülei mennyire aggódnak, ha nem ér haza időben, és hogy ezekkel a szabályokkal nem az a célunk, hogy kellemetlen helyzetbe hozzuk őt a társai előtt.
  • Ha azzal érvel, hogy XY-nak is megengedik, hogy eddig vagy addig legyen távol, akkor ajánljuk fel, hogy ha x hónapig mindig a megbeszélt időben ér haza, akkor átgondoljuk a továbbiakat és esetleg módosítunk az időponton.

tinédzser sétálcottonbro fotója a Pexels oldaláról


Önvédelmi tanácsok
 

  • Fontos egy olyan bizalmi kapocs kialakítása, amelyben a gyerek őszintén elmondja, hogy mikor hova megy és kikkel találkozik. Így ha baj van, akkor tudjuk, hogy hol keressük. Az sem árt, ha a legközelebbi barátoknak és azok szüleinek a telefonszámát és címét is feljegyezzük.
  • Merjen a gyerek segítséget kérni az utcán, vagy a tömegközlekedési eszközön, ha baj van! Tanítsuk meg neki, hogy kiabáljon segítségért, és fusson valamilyen tömegbe, boltba, stb.
  • Ne hordjon kapucnit és ne hallgasson hangosan zenét útközben, mert így nem tud figyelni a környezetére!
  • Lányok ne menjenek nagyon kihívó öltözetben egyedül a sötét utcákon!
  • Ha a gyerek beleegyezik, applikáció segítségével figyelhetjük, merre jár.
  • Pár önvédelmi fogást is elsajátíthat, akár tanfolyamon is részt vehetünk vele.

Olvasd el önvédelmi szakértőnk tanácsait is: Ezt tanítsd meg tini lányodnak a sötétedés utáni közlekedésről

Indexkép: Misha Voguel fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja