SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Sokszor megérdemeltem, amit kaptam, kivéve, amikor megvertek" – interjú Hamza Alexával a cyberbullyingról

Lakatos Dóra [cikkei] - 2021-10-18
A mostani interjúalanyom a nézettségért szinte bármit megtett, ennek azonban hatalmas ára volt: mondhatni a fél országtól kapott gyűlölködő hozzászólásokat és üzeneteket, felnőttek és gyerekek egyaránt bántották - és volt, hogy fizikailag is bántalmazták. Lehet, hogy a te gyereked is bántotta már?
"Sokszor megérdemeltem, amit kaptam, kivéve, amikor megvertek" – interjú Hamza Alexával a cyberbullyingról

Amikor cyberbullyingról beszélünk, legtöbbször egy-két goromba üzenet jut eszünkbe, ami bizony nagyon meg tudja viselni mind a gyerekek, mind a felnőttek lelkivilágát. Szinte bele sem tudunk gondolni, milyen lehet, ha több ezer ilyet kapunk éveken át, nap mint nap.

A mostani interjúalanyom a nézettségért szinte bármit megtett, ennek azonban hatalmas ára volt: mondhatni a fél országtól kapott gyűlölködő hozzászólásokat és üzeneteket, felnőttek és gyerekek egyaránt bántották, és élőben is rengeteg atrocitás érte internetes szereplése miatt. Volt, hogy fizikailag is bántalmazták.

Lehet, hogy a te gyereked is bántotta már? A gyűlölködők még most, sok év elteltével sem csitultak el, mostanra azonban megtanulta a helyén kezelni őket, és nem tántorították el az álmától.


Ki is az a Hamza Alexa, és miért utálták ennyien?

Hamza Alexa egy transznemű lány, aki szinte még kisgyermek volt, amikor az internet népe megismerte. Videóiban gyakran bohóckodott, azonban hamar célpontjává vált az internetes trolloknak.

Saját elmondása szerint gyerekként sok emberbe belekötött az interneten és rengeteg konfliktusa volt, azonban kemény válaszait legtöbbször kiprovokálták a rosszindulatú megjegyzések. Akkoriban még nagyon éretlen volt, és szinte mindegy volt neki, miért figyeltek rá: a nézettségért bármit megtett.

Ami azonban szórakozásnak indult, hamarosan rémálom lett – egy idő után divat lett bántani Alexát, még akkor is, ha senki nem tudta megmondani pontosan, miért utálják. Vicces volt rosszindulatú kommenteket írni neki, és még viccesebb volt a buszmegállóban megtámadni, videóra venni és felrakni az internetre.
 

Ha vetünk egy pillantást a bejegyzései alatti kommentszekciókra, egyértelműen láthatjuk, hogy a legtöbb hozzászólónak semmilyen indoka nincsen arra, hogy támadja őt, mégis megteszik.

Van, aki a külsejébe köt bele, van, aki a sminktudásába, van, aki csak azért, mert „már megint itt van”, mások pedig egyszerűen trágár szavakkal illetik, minden indoklás nélkül.

A stílusa egyértelműen megosztó: egyesek szeretik, mások el sem tudják viselni, és vannak, akik szerint vicces. Bár volt idő, amikor pletykákkal és veszekedésekkel teli Instagram livejai adhattak okot a rossz nyelveknek a gúnyolódásra, ma már szinte csak képeket és lipsync (zenére tátogó) videókat tölt fel, semmilyen káros dolgot nem csinál. A cyberbullying ennek ellenére sem szűnt meg, azonban Alexa ennyi év zaklatás után sem adta fel az álmát, hogy híres influenszer legyen.

@haamzaalexa

##foryou ##foryoupage Insta: hamza.alexaa

♬ original sound - miah!!💘💞

 

Úgy érzi, az utálat egy részét megérdemelte, de az volt számára a legrosszabb, amikor megverték

- Hogyan, mikor kezdődött az internetes ismertséged, mi által lettél híres? Mikor kezdtél bele a tranzíciódba?

- 2015 közepén kezdődött el, ekkor kezdtem bele a tranzíciómba is. Egyszer a Facebookon lettem híres, utána elkezdtem Instagramon picit baromkodni, ott nem nagyon jött be, 2017-18 környékén pedig a YouTube karrieremet kezdtem el, ami szintén nem jött be. 2019 környékén jött a TikTok, és ott nagyon hamar befutottam, sokan a TikTokerként említenek.

- Mikor és minek a hatására kezdődhetett el az a nagymértékű internetes zaklatás és gyűlölet, ami a különböző platformokon a hozzászólóktól, videósoktól irányult feléd? Mekkora szerepe volt ebben annak, hogy transznemű vagy?

- 2015-2016 környékén kezdődött el nagyon durván. Azért, mert gyerek ésszel gondolkodtam, sok mindenkinek beszóltam és sok emberbe beleálltam a nézettségért. Megmondom őszintén, sokszor megérdemeltem, amit kaptam, kivéve, amikor megvertek egy pár helyen. Szerintem a legtöbbször nem a transzneműségem miatt bántottak.

- Úgy érzem, hogy a fiatalok körében szinte divattá, menő dologgá vált az, hogy téged piszkáljanak, megbántsanak egy-egy hozzászólással, vagy tegyenek egy-egy rosszindulatú megjegyzést rád, de a legtöbb esetben nem valódi gyűlölet állt a megjegyzések mögött. Egyetértesz ezzel? Mit gondolsz, miért lett ebből ekkora divat?

- Egyetértek! Azért lett divat, mert anno nagyon sok felnőtt bántott, ezt pedig a sok internetező kisgyerek látta, és utánozták, majmolták őket, róluk vettek példát.

- Véleményed szerint mekkora szerepe volt a Norynával és Bish Barbival való veszekedéseidnek abban, hogy ennyi internetes „utálód” van? Vannak olyanok, akik csak és kizárólag ezért utálnak?

Norynával egyszer sem veszekedtem liveban, maximum megjátszottuk egyszer. Bár ő párszor beszélt rólam, nem nagyon adtam neki hangot, se visszajelzést. Bish Bharbieval volt néhány liveos vitánk, viszont nem érzem egyikben sem hibásnak magam, mivel legtöbbször ő húzogatta az idegszálaimat. Szerintem maximum Lili miatt utálhatott még meg pár ember.

- A tranzíciódat rengetegen követték végig, hiszen elég régóta szerepelsz a nyilvánosság előtt. Ma már sokkal nőiesebb vagy, mint a kezdetekben. Régebben sokan kritizálták a külsődet és azt állították, hogy nem vagy elég nőies, nem elég jó a sminked vagy a hajad. Ma is megkapod még ezeket a kritikákat, vagy azok, akik emiatt bántottak, elismerték a fejlődésedet?

- Így van. Köszönöm! Egyébként ezt már nem nagyon kapom meg manapság. Egy-két ember szokott még ezzel piszkálni, akik féltékenyek rám.

- Milyen lelki folyamatokon mentél keresztül az internetes zaklatás hatására, mennyire viselt meg?

- Őszintén? Nem emlékszem már. Az internetes szereplésem leginkább élőben viselt meg, mikor bántottak, megvertek és megaláztak nyilvánosan. Volt, hogy a családom is szégyellt velem mutatkozni.

- Sokszor bántottak fizikailag? Érnek még hasonló atrocitások?

Persze. Évekig ez ment, néha még most is ér, de már nem annyi. Persze leginkább az internetes személyiségem és szereplésem okozta ezt, de voltak transzfóbok is.

- Mára megtanultad kezelni az utálkozókat, vagy még ma is megvisel lelkileg egy-egy hate-komment?

Megtanultam kezelni őket.

- Szerinted mekkora a transzfóbia Magyarországon, és mennyire fogadják el itthon a transzneműeket?

Szerintem Magyarország 80 százaléka transzfób, és egyáltalán nincsenek elfogadva a transzneműek. Sajnos kevesebb joguk van itthon a transznemű embereknek, mint másoknak.

- Rengeteg követőd van a különböző internetes platformokon. Mit szeretnél influenszerként elérni?

- Így van, aminek nagyon nagyon örülök. Szeretnék esetleg egy sminkmárkát, ruhamárkát, valamint szeretnék ebből megélni és annyit keresni, hogy másokon is segíteni tudjak. Nagyon sok emberen szeretnék segíteni, aki rászorul.

- Mit üzennél annak, aki hasonlóan internetes zaklatás áldozata? Van valami tanácsod azt illetően, hogy hogyan lehet ezt kezelni?

- Azt üzenem neked, ha bármilyen internetes vagy személyes bántalmazáson mész keresztül, hogy ne vedd magadra, amiket mondanak vagy írnak neked! Ezek az emberek ilyenkor csak önmagukból árasztják a szennyet és a gyűlöletet, mert utálják saját magukat. Légy erős és tarts ki, mert egy napon úgy kelsz fel, mint én: sokan meg fognak szeretni és sokan fognak támogatni. Köszönöm mindenkinek, aki ezt elolvasta! Szeretlek titeket! – búcsúzik Alexa.


Alexa történetéből felnőttek és gyerekek is egyaránt rengeteget tanulhatnak 

A gyerekek számára megtanítja az egyik legfontosabb internettel kapcsolatos leckét: az internet nem felejt! Amit egyszer feltöltöttél, annak mindig nyoma lesz, még akkor is, ha letörlöd, hiszen valaki lementheti és feltöltheti később. Amit gyerekként, éretlen gondolkozással csinálsz a nézettség vagy a vicc kedvéért, azt nem biztos, hogy viszont szeretnéd látni tíz év múlva, főleg, ha zaklatnak is miatta.

A felnőtteknek is kifejezetten érdemes elgondolkodniuk az olvasottakon, hiszen láthatjuk, mekkora jelentősége van a mi példamutatásunknak a gyerekek számára: Alexát felnőttek kezdték piszkálni, amikor ő maga még csak egy gyerek volt, a kisgyerekek pedig követték őket; így vált divattá őt bántani.

Azok a szülők, akiknek a gyermeke már használja az internetet, szintén értékes leckét kaphatnak: ha megkérdezik gyermeküket, ismerik-e Alexát, vajon mit fognak majd mondani? Ha azt mondják, utálják, vajon meg tudják indokolni, hogy miért? Lehet, hogy ők maguk is bántották már a hecc kedvéért? Érdemes lehet elbeszélgetni a gyerekekkel ezekről a dolgokról, hiszen szülőként nem szeretnénk, hogy az internetes zaklatás áldozataivá váljanak, de azt sem, hogy ők maguk bántsanak másokat - csak azért, mert úgy gondolják, vicces.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja