SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Engedhetjük a gyerekeket TikTokozni?

Lakatos Dóra [cikkei] - 2021-09-14
A TikTok a fiatalok körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, új közösségi média felület, amiről az idősebbek körében rengeteg rémhír és hamis információ terjeng, így egyre többen féltik tőle a gyerekeket. A gyerekek pedig - a tinédzserek és fiatalok példáját követve - maguk is használni szeretnék. Van-e oka a szülőknek aggodalomra?
Engedhetjük a gyerekeket TikTokozni?

Mi is tulajdonképpen a TikTok, és igazak-e a róla terjedő rémhírek?

A TikTok egy olyan alkalmazás, ahová régebben maximum 1 perces, mostanra már maximum 3 perces videókat lehet feltölteni, ezekhez a videókhoz pedig bárki hozzászólhat, megnézheti, like-olhatja és megoszthatja őket. Az, aki még sohasem használta ezt az alkalmazást, csak hallott róla, vagy esetleg csak egy-egy videót látott egy másik közösségi média felületen megosztva, sokszor kaphat téves képet a TikTok felhasználóiról és hangulatáról – ezeket az álhíreket pedig sokan nem szégyellik terjeszteni sem.

Mivel magam is sokáig használtam az alkalmazást, egészen elképedtem, amikor megtudtam, miket gondol az idősebb korosztály a videómegosztóról – sokak szerint a TikTok egyenes út a fiatalok számára a pokolba, ugyanis az alkalmazás lényege, hogy 12 éves lányok hiányos öltözetben rázzák a feneküket. Egy Facebook hozzászólásból azt tudhattam meg, hogy a videómegosztón csak és kizárólag kínai fiatalokat találhatok, akik az iskolákban bántalmazzák és terrorizálják egymást, ezt pedig videóra is veszik és feltöltik a TikTokra. Mások úgy gondolják, a TikTokon csak Varga Irén főzőtudományát és Titanic feldolgozását láthatjuk. A valóság azonban kicsit bonyolultabb – sőt. Az alkalmazás egy algoritmus alapján működik, ami rengeteg esetben segíti a felhasználókat – ám az is előfordul, hogy hátráltatja őket. Gyermekek esetében azonban az algoritmus nagyon nagy segítségünkre lehet.
 

Mit csinál az algoritmus, és hogyan védheti meg a gyerekeket?

A TikTok algoritmusa úgy lett tervezve, hogy maximális felhasználói élményt nyújthasson annak, aki csak görgetni szeretné a videókat – azok számára pedig, akik fel is szeretnének tölteni valamilyen tartalmat, néha különösen bosszantó is lehet. Az alkalmazásban szinte mindenféle tartalom megtalálható – vannak videók, ahol csak videójátékokkal játszanak, van, aki sminkel, énekel, táncol, tortát süt, kutyát sétáltat, van, aki csak zenére tátog, vannak azonban ismeretterjesztő videók is, amikből rengeteget tanulhatunk, vagy akár politikai tartalmak is. Van, aki videón keresztül kér segítséget egy fontos ügyhöz, és olyan tartalmakkal is találkozhatunk, ahol arról tájékoztatnak minket, mi történik éppen egy másik országban, amiről a médiában egyébként nem hallanánk. Vannak fiatalok, akik a színészi tehetségüket kamatoztatják egy-egy úgynevezett POV-ban (point of view, egy szituációt játszanak el benne).

Vajon hogyan tudunk ennyiféle tartalom közt eligazodni? Ha letöltjük az alkalmazást, és elkezdünk videókat nézni, a TikTok kielemzi, milyen videókat likeolunk, melyiket nézzük a legtöbb ideig, és melyikhez szólunk hozzá. Ezzel a módszerrel hamar kiderül, milyen típusú videók tetszenek nekünk, és ezután olyan videókat fog az utunkba dobni, amelyek a mi ízlésünknek megfelelnek.

Így ha minket a politikai tartalmak érdekelnek, ilyen tartalmú videókat fogunk látni, valaki más viszont lehet, hogy csak vicces videókkal találkozik, hiszen őt ez érdekli. A TikTok képes „észben tartani” több érdeklődési körünket is, így nem csak egyfajta témával fogunk találkozni. A For you Page – ahogy a neve is mutatja (Neked oldal), kimondottan ránk specializálódik, és olyan tartalmakat mutat nekünk, amiket szeretünk látni. Így természetesen a TikToknak létrejöttek különböző oldalai, ahol egy-egy témával foglalkoznak a videók. Ha a gyermekünk is használja, valószínűleg olyan tartalom fog szembejönni vele, ami őt érdekli – ez gyerekeknél általában videójátékokat játszó fiatalok, kutyás-macskás videók, esetleg sminkes, táncos vagy lipsync (zenére tátogó) videók lehetnek.
 

Honnan tudjuk, hogy a gyerek nem találkozik meztelenkedéssel?

A TikTok algoritmusa a meztelenkedésre különös tekintettel van, hiszen azokat a videókat, amikben ilyesmi szerepelhet, szinte azonnal letiltja. Előfordult már olyan is, hogy egy festményen szerepeltek női mellek, a festmény készítője pedig erről töltött fel videót, azonban az alkalmazás ezt sem engedélyezte, és pár percen belül tiltotta is a videót. Bár a szabályozás a gyermekekre nézve mindenképpen pozitív, sokan arra panaszkodtak, hogy a TikTok algoritmusa meglehetősen szexista, hiszen míg a női testet ábrázoló videókat azonnal tiltja, a férfiakkal szemben már nem ennyire szigorú. A férfi testek látványa minden bizonnyal nem zavarja különösebben az alkalmazás készítőit, hiszen ők nyugodtan lehetnek félmeztelenül, vagy akár egyetlen rövidnadrágban a videókon. Bízunk benne, hogy ezen hamarosan változtatni fognak.


Mit csináljunk, ha a gyerek videót akar feltölteni magáról?

Nos, akár meg is próbálhatja, azonban valószínűleg nem sokáig fog fent maradni a videó, ugyanis a TikTok a kiskorúak megjelenítését a videókban szintén szabályozza, és amint megneszeli, hogy egy gyermek szerepel a videóban, rögtön letörli azt. Természetesen vannak kivételek, hiszen láthatunk néhány olyan videót, amiben gyermekek szerepelnek, ez azonban egyre ritkább, valamint ha valaki azért jelenti a videót, mert 13 év alatti személy szerepel benne, rögtön felülvizsgálat alá veszik, sőt, gyermekünk profilját is letilthatják.

Mindenesetre ha megengedjük a gyerekeknek, hogy videót töltsenek fel, mindenképpen nézzük meg a videót, mielőtt az feltöltésre kerülne, hiszen az internet veszélyes lehet számukra. Fontos azt is elmagyaráznunk nekik, hogy az internet nem felejt, így ami ma felkerül a TikTokra, lehetséges, hogy 10 év múlva újra előkerül, akkor is, ha már letörölte, hiszen előfordulhat, hogy valaki lementi, 10 év múlva pedig talán már iszonyatosan kínos lesz számukra visszanézni a videót.


Miért vonzó ez az alkalmazás a fiatalok számára?

Bizonyára mindannyian emlékszünk azokra az időkre, amikor az internet használata szélesebb körben is elterjedt hazánkban, ezzel egy időben pedig létrejöttek a közösségi oldalak is. Ezen oldalak, különösen a Facebook használata sokáig csak a fiatalok kiváltsága volt, hiszen az idősebbek egy ideig nem tudtak róluk, nem érdekelte őket, vagy esetleg nem tudták őket kezelni.

Előbb-utóbb azonban a fiatalok számára véget ért ez a boldog időszak, és a Facebookot elárasztották a szülők, nagyszülők, tanárok – tehát mindenki, akit nem szerettek volna viszontlátni az interneten. Mivel ezen az oldalon megszűnt a szabadságuk, elkezdett nőni az Instagram népszerűsége, ami hasonlóan működik, mint a Facebook, viszont kizárólag fényképeket lehet rá feltölteni. Az idősebb generációk ezt az alkalmazást sem kímélték, így a fiatalok most új mentsvárat kerestek – a TikTokot. Bár már itt is megjelentek az idősebbek – hol komment, hol videó formájában -, a fiatalok most új taktikát választottak. Szívesen fogadják az idősebbeket is, amennyiben nem hozzák magukkal a régi idők elavult gondolkodásmódját.
 

Amennyiben egy-egy idősebb személynek olyan kijelentései vannak, amik 2021-ben egyáltalán nem állják meg a helyüket, például szexista, esetleg rasszista, vagy csak egyszerűen rosszindulatú megjegyzéseket tesz, a fiatalok kommentekben és válaszvideókban igencsak meghurcolják. Mint mondják, ez a Z generáció applikációja, az idősebbek pedig vagy betartják a szabályaikat, vagy elmennek.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy sem az internet, sem a sztárok, influenszerek vagy videófeltöltők nem a gyermekünk bébiszitterei, így nem várhatjuk el tőlük azt, hogy mindig csak olyan tartalmat posztoljanak, ami szerintünk megfelelő a gyermekünk számára. Szülőként a mi felelősségünk, hogy odafigyeljünk arra, milyen tartalmakat néz a gyerek, a TikTok pedig ilyen szempontból akár a segítségünkre is lehet, hiszen az algoritmus működése miatt elég egy-két percig görgetnünk a gyerek TikTok fiókjában ahhoz, hogy láthassuk, miféle tartalmakat szokott nézni. Ha biztosra akarunk menni, az alkalmazáson belül azt is megnézhetjük, milyen videókat likeolt eddig.

Fontos, hogy felvilágosítsuk a gyerekeket az internet veszélyeiről, mielőtt használni kezdenék azt, valamint nem árt néha ellenőrizni, mit csinál az interneten, azonban a mai gyerekkorhoz elválaszthatatlanul hozzátartozik a közösségi média használata, ezért a legjobb, amit tehetünk, az, ha – felügyelet mellett - hagyjuk gyereknek lenni.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja