SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Tik-Tok kihívás miatt halt meg a 10 éves kislány

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-05-23
"Fuldoklásnak" vagy "filmszakadásnak" nevezett kihívásban halt meg tavaly egy 10 éves kislány, az édesanya pedig beperelte a TikTokot és annak anyavállalatát, a ByteDance-t, mert mint mondja, a vállalat algoritmusa támogatta a gyermek feedjében ezt a bizonyos kihívást.
Tik-Tok kihívás miatt halt meg a 10 éves kislány

Az életébe került a TikTok kihívás

Mindössze 10 éves volt, előtte állt az egész élet. TikTok-on találkozott az úgynevezett "filmszakadás" nevű kihívással, aminek az a lényege, hogy a fiatalok rögzítik, hogy fuldokolnak egészen addig, amíg el nem ájulnak. Erről a Gizmodo is írt.

Nylah édesanyja elmondta, hogy kislánya tavaly december 7-én került kórházba, de már nem lehetett megmenteni az életét, december 12-én belehalt a sérüléseibe. 

Az anya beperelte a TikTok-ot és annak anyavállalatát. Arra hivatkozott, hogy a kihívást egy algoritmus ajánlotta fel a kislányának. 

Maga a kihívás egyébként állítólag már évek óta jelen van ezen a felületen. Nem Nylah azonban az egyetlen áldozat. Egy másik, szintén 10 éves kislány tavaly januárban halt meg, egy 12 éves coloradói kisfiú pedig 2021 áprilisában. Mindketten azért, mert megpróbálták teljesíteni a kihívást. 


Tagadják a felelősséget

A TikTok szóvivője írásos nyilatkozatában tagadja a felelősségét. Mint írják: 

„Ez a felkavaró „kihívás”, amelyről az emberek feltehetően a TikToktól eltérő forrásokból értesültek, sokkal régebbi a mi platformunknál, és soha nem volt TikTok-trend. Továbbra is kifejezetten éberen őrködünk a felhasználók biztonsága fölött és nyomban eltávolítunk minden ehhez kapcsolódó tartalmat, amit csak találunk. A családnak őszinte részvétünk a tragikus veszteség miatt”.

A felületnek egyébként szigorú szabályai vannak az önkárosításra buzdító tartalmakkal szemben. Az alkalmazáson belül elérhető egy olyan verzió, amely kifejezetten 13 éven aluliak számára szól. Ez korlátozza a felhasználók által megosztható személyes adatokat, valamint a kommentelési és tartalomposztolási lehetőségeit is. 
 

Elég kijelenteni, hogy elmúltunk 12 évesek

A felület mind az Apple mind a Google alkalmazásboltjaiban 12+ besorolású, de ahhoz, hogy valaki számára elérhető legyen, mindössze ki kell jelentenie, hogy betöltötte ezt az életkort. A vállalat egyébként - állítása szerint - csak az előző évben több mint 15 millió kiskorú fiókját távolította el.
 

Kapcsolódó cikkeink:

Indexkép: antonbe képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Vannak olyan szülők, akik elvárják a gyereküktől, hogy legyenek hálásak a felnevelésükért - és ezt a kártyát általában vitás helyzetekben húzzák elő. De vajon tényleg tartozunk a szüleinknek?
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
A szerkesztő ajánlja