A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

„Minden nap jön egy csomag” – mit tegyünk, ha túl sokat vásárol a kamasz a neten?

Juhászné Ráthgéber Réka - 2021-08-23
Július elsejével az összes, külföldről származó csomagot megvámoltatják. Eddig csak a 25 euró feletti értékűekre vonatkozott ez a kitétel, azonban most már a legkisebb kiegészítőre is rátesznek egy bizonyos összeget. Ez a kamaszokat valószínűleg addig nem rettenti el a rendelésről, amíg apa vagy anya kártyáját használják online vásárlásnál. Mit tud tenni a szülő, hogy visszafogja a gyermekét?
„Minden nap jön egy csomag” – mit tegyünk, ha túl sokat vásárol a kamasz a neten?

A népszerű külföldi oldalakon és a magyar webshopokban is már pár kattintás után magunkénak is tudhatjuk a terméket, igazából csak a futárszolgálat vagy a posta gyorsaságán múlik, hogy milyen hamar szállítják ki azt. Manapság már nem szabhat gátat a vásárlásnak a személyes jelenlét hiánya, kutyaeledeltől kezdve, a ruhákon át egészen a telefonokig bármit meg tudunk rendelni az interneten keresztül. Ezt nemcsak mi, felnőttek, hanem a gyerekek is kellően kihasználják.

Vannak olyan kamaszok, akik a saját zsebpénzüket költik különböző ajándékokra, amivel nincs is probléma, hiszen azt vagy ők keresték meg, vagy ők kapták, elvenni nem szabad és nem is kell tőlük, azonban sajnos a többség inkább a szülők kártyájáról költ. Szerencsére pár egyszerű lépéssel megakadályozhatjuk, hogy a havi fizetésünk egy bizonyos része telefontokokra, sminkre, vagy éppen vicces feliratú pólókra legyen elköltve.

Ne mentsük el a kártya adatait!

Persze, számunkra is sokkal egyszerűbb, ha a gépünk felajánlja, hogy kitölti a bankkártya adatait minden egyes vásárlás alkalmával, azonban ezt a kamaszok könnyen kihasználhatják, és akkor vásárolhatnak vele, amikor akarnak. Legyen annyi türelem mindegyik szülőben, hogy amikor online vesz valamit, vigye oda a pénztárcáját, és pötyögje be azt a pár számot.


Internetes vásárlás limitálása

Ha elmentve maradnak a kártya adatok, esetleg a kamasznál maradt a bankkártya, akkor sincs probléma, hiszen a legtöbb bank rendelkezik már mobil applikációval. Ezen keresztül összesen kettő lépés módosítani az internetes vásárlás limitjét, ami gátat szabhat a féktelen vásárlásnak.
 

Csak a szülő jelenlétében

Lehet, hogy ez nem fog tetszeni a kamasz gyereknek, de ha másképp nem érti meg a pénz értékét, akkor ezt a módszert kell bevezetni minden egyes vásárlása előtt. Mielőtt bármit megvenne, szól anyának vagy apának, aki jóváhagyja vagy elutasítja az adott tranzakciót. Biztos lesz belőle konfliktus, de ha a fenti két módszer sem segít, akkor muszáj bekeményíteni.
 

Mit tehetünk utánvét esetén?

Szerencsére sok áruház jött rá arra, hogy az utánvét nem éppen a legszerencsésebb szállítási forma, de még mindig vannak olyanok, akik bevállalják. Ha a kamasz gyerek a munkahelyünkre, esetleg otthonra rendel, nincs belőle probléma, ha ő nem tudja kifizetni, akkor azonnali lendülettel visszaküldjük a feladónak. Nem szabad egyszer sem eljátszani azt, hogy akkor most és utoljára kifizetjük, mert mindig lesz egy utolsó utáni alkalom, amit a kamaszok ki is használnak. Ha nem egyeztetetett velünk előre, és nincs pénze, akkor a csomagnak mennie kell!
 

Mi van akkor, ha a zsebpénzét csak erre költi?

Amíg a saját pénze bánja, addig valamilyen szinten a szülő is nyugodt maradhat, bár ha több tízezer forintot költ haszontalan kütyükre, akkor érdemes vele elbeszélgetni. Amíg nem tanulja meg, hogy a szülők fizetése nem csak úgy az ölükbe pottyan, addig nem is fog törődni azzal, hogy mennyit költ. Be lehet vezetni különböző összegeket, amiket elkölthet, valamint egy nagyobb tárgyra akár össze is gyűjthet több havi zsebpénzt. Ezek ébresztik majd rá arra, hogyan kell beosztania a saját pénzét, ha bizonyos dolgokat meg akar venni.

A Ti gyereketek is gyakran vásárol különböző webshopokból?

Indexkép: John Schnobrich képe az Unsplash.com-ról

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja