SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sportolás versenyzés nélkül

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2021-01-11
Mindannyian a legtartalmasabb gyermekkort szeretnénk biztosítani a világot folyamatosan birtokba vevő gyermekeink számára. Komoly szülői feladat, hogy olyan időbeosztást tudjunk kialakítani, ami tartalmas, gazdag, lehetőleg üresjáratok nélküli, fejlesztő, és közösséget is nyújt a már iskolás gyermeknek. Ki nem mondott mozgatórugónk az is, hogy fiunk vagy lányunk minél kevesebb időt töltsön különböző monitorok előtt. A társadalmi színterek, melyekbe megpróbáljuk bevezetni őket, sokféle lehetőséget tartogatnak. Első közösségi színtér természetesen a játszótér, később jön az óvoda, iskola. Ebben az időszakban azzal szembesülünk, hogy míg a gyermek számára délután már szabadidő kínálkozik, mi még dolgozunk a munkahelyünkön, esetleg otthoni munkán, vagy a háztartást próbáljuk egyenesbe hozni.
Sportolás versenyzés nélkül

Ilyenkor jönnek képbe a zeneiskolai vagy a sporttevékenységek. A sportolás kézenfekvő választás lehet arra, hogy gyermekünk közösségben töltse az idejét, mozgásigényét le tudja vezetni, tudjon a közösséghez alkalmazkodni, feszegesse testi határait, oldja szorongásait, egyúttal barátokat és egészséges mértékben riválisokat szerezzen.

A sportolás a testi és a lelki egészség része is, öröm és élmények szerzése, életre szóló barátságok kialakításának lehetősége. A sportoló gyermekek oldottabbak lehetnek, önbizalmuk megalapozottabb, az önvezérelt testirányítás megélése magabiztosságot adhat, megélik a közösséghez tartozás meghatározó élményét, jobban küzdenek meg a családi és iskolai kudarcokkal, konfliktusokkal. Mire kamaszok, ifjak lesznek, nem rémülnek majd halálra, ha tollasozni, úszni, röplabdázni hívják őket, vagy az ellenkező nemű partnerrel táncolás félelmetes és egyben izgalmas pillanata közeleg.

A szabadidős sportok azonban, még ha labdajátékról beszélünk is, meglehetősen gyorsan fordulnak át versenyeztetésbe. Hiába hívjuk játéknak, nebulónk pár hét után már arról beszélhet, hogy meccsre, versenyre megy a csapattal, nyereségvadászat, teljesítmény, összehasonlítás, győzelem lesznek a kulcsszavak az együttlét, közösség, játék helyett.

A sportolni járatott gyerekek esetében szinte alig van átjárás a versenysport és a szabadidősport között. Ha kajakozni, vagy kosárlabdázni jár a gyermekünk, havi díjat fizetünk az egyesületnek, amiben benne van a sportlétesítmény használata, az edző szakértelmének megfizetése, és az egész háttérmunka finanszírozása a szponzortól a szurkolóig. Előfordul időnként olyan elvetemült szülői kérés, hogy a havi díj fizetése mellett a gyerek ne járjon versenyekre, mert esetleg nem illik a személyiségéhez a versenyeztetés, nincs rá igénye, vagy maga a szülő az, aki nem szeretne foglalkozni a sport gazdasági hátterével és szórakoztatóipari szerepével. Szeretné, ha iskola után a fia boldogan kergetné a bőrt.

Az egyesületek álláspontja viszont más. Azok az egyesületek, és azok az edzők, melyeknek a csapata nem tudja megmutatni a kellő számú érmet a vitrinben, elvesztik renoméjukat a sportág vezetőinek és szurkolóinak köreiben. A sportág támogatói szintén a csapat teljesítményét veszik alapul a megbecsüléshez. A sportkluboknak tehát veszteséges tevékenység olyan gyerekeket edzeni, akik nem lesznek versenyjátékosok, ezért ilyen típusú szülői kéréseknek nem szoktak helyt adni.

A döntés tehát a következő: megelégszünk-e az iskolában folyó, szinte felnőtt kontroll nélküli szabadidős sporttal, vagy egyesületbe íratjuk a gyereket, és szembesülünk a versenysport világával, remélve, hogy gyermekünk beilleszkedik majd ebbe, és inkább előnyeit, mint hátrányait fogja érezni?

Esetleg beletörődünk abba, hogy ez a generáció is egy olyan gondolati világot kap örökül, amiben a győzelem, a harc, a megmérettetés szolgálják a központi rendező elvet? Mert nem csak az izmait dolgoztatjuk meg, hanem a világról alkotott képét is.

Örömöt, vagy kényszert viszünk az életébe?

Fotó: Lukas a pexels.com-on

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja