SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A kamaszok által használt leggyakoribb mobilos alkalmazások, amelyeket minden szülőnek ismernie kell

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-02-03
Az Instagramot ismered, talán már a TikTokról is hallottál, de azt tudod, miért különleges a Snapchat? Hogy miért veszélyes az Ask.fm? Hogy az a tini, aki nem Tinderezik, milyen randialkalmazást használ?
A kamaszok által használt leggyakoribb mobilos alkalmazások, amelyeket minden szülőnek ismernie kell

Secret calculator Secret Calculator

A Secret Calculator vagyis „titkos számológép” névre keresztelt alkalmazáson ránézésre semmi gyanús nincs. Pedig valójában ezen vannak elrejtve azok a fényképek, amelyekről a gyerek semmiképp nem szeretné, hogy a szülei kezébe kerüljenek. Csak kóddal nyitható.


Omegle Omegle

Kifejezetten idegenekkel történő chatelésre létrehozott alkalmazás. Hivatalosan 13 év alattiak nem regisztrálhatnak, 13-18 év között pedig szülői engedély kell hozzá, de ez a szabályozás azért elég egyszerűen kijátszható.


Snapchat Snapchat

A legelterjedtebb csevegőapp a kamaszok között, a szülők mégis alig ismerik. Különlegessége, hogy a küldött képek és üzenetek 10 másodpercen belül eltűnnek, így elvileg nem kereshetőek vissza. Képernyőkép készítésére természetesen van lehetőség, így a biztonság nem száz százalékos, de a rendszer olyankor üzenetet küld a másik félnek.


Whisper Whisper

Csevegőalkalmazás, amelyen keresztül elvileg névtelenül oszthatóak meg a legféltettebb titkaink. A dolog szépséghibája, hogy az alkalmazás, úgy tűnik, minden, csak nem anonim: a Guardian már 2014-ben megírta, hogy a felhasználók helyadatait akkor is megállapítja, ha az kifejezetten le van tiltva a telefonon, a megszerzett információkat pedig különböző kormányzati szervekhez továbbítja.


Ask.fm Ask.fm

Szintén anonimitást ígérő oldal, ahol kérdéseket lehet feltenni, mások pedig felelnek rájuk. Valójában a legdurvább online zaklatási esetek köthetők hozzá, mert segítségével névtelenül lehet bárkit lejáratni.


Hot or Not Hot or Not

Tini társkereső alkalmazás. A feltöltött fényképeket osztályozzák aszerint, tetszik-e nekik a másik vagy sem, és ha kölcsönösen bejönnek egymásnak, el lehet kezdeni chatelni. Azt természetesen lehetetlen ellenőrizni, hogy a fénykép valójában kit ábrázol.

(Olvasd el ezt is: Az interneten mindenki másnak mutatja magát, mint ami - zseniális videó a netes ismerkedés veszélyeiről)


Wishbone Wishbone

Két feltöltött fotó közül a többi felhasználó kiválaszthatja, melyik tetszik neki jobban. Addig nyilván semmi gond nincs vele, amíg a kislány arról tart közvélemény-kutatást, hogy a rózsaszín vagy a kék trikója áll-e neki jobban, de minimális leleményességgel a társak megalázásának is táptalajt nyújt.


Kik Kik

Egy újabb teljesen anonim chatszolgáltatás, amely még telefonszámot vagy e-mail címet sem kér a regisztrációhoz, tehát mindenki annak adja ki magát, akinek akarja. A teljes névtelenségnek azóta már áldozatai is vannak: egy 13 éves lány, Nicole Lovell ezen keresztül ismerkedett meg két főiskolással, akik puszta szórakozásból megölték őt.


Instagram Instagram

Az Instagramot nem kell bemutatni a felnőtteknek sem, aki nem használja, nagy valószínűséggel az is többé-kevésbé képben van a működésével. Amit érdemes tudni, hogy sok tininek a „hivatalos” oldala mellett létezik egy úgynevezett finsta (fake insagram) fiókja is, amelyet csak egy szűk kör láthat – és ebbe a szülők a legritkább esetben tartoznak bele.

(Olvasd el ezt is: Finsta, Rinsta és a többiek - gyermekeink titkos élete az interneten)


Tiktok TikTok

A legújabb őrület, amely kis késéssel az utóbbi hónapokban kezdett hazánkba is begyűrűzni, bár elődjét, a Musical.ly-t ismerték páran. 15 másodperces videókat lehet készíteni és feltölteni a segítségével, amelyeket utána akár az egész nagyvilág megismerhet – akkor is, ha nem ez volt vele a cél.

(Olvasd el ezt is: Musical.ly és a többi közösségi oldal - egy életre megnyomoríthatja a gyerekeket)

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: natureaddict / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja