A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az ötödikesek harmada folyamatosan fáradt

Kercsó Dorottya - 2020-01-31
Szinte minden tekintetben romlott a magyar kamaszok egészségi állapota egy nemrég publikált kutatás szerint. A bajok már ötödik osztályban szembetűnőek.
Az ötödikesek harmada folyamatosan fáradt

Négyévente 50 országban mérik fel a tizenévesek szokásait és egészségügyi állapotát egy nemzetközi kérdőíves kutatássorozat keretében – írja a 444.hu. Hazánkban legutóbb 2018-ban végezték el a felmérést az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai karán nagyjából 6000, ötödik, hetedik, kilencedik és tizenegyedik osztályos diák bevonásával. Az eredményeket most publikálták.

A legutóbbi, 2014-ben készült felméréshez képest a következő változások történtek:

  • Kevesebb gyerek eszik minden nap rendes reggelit iskolába indulás előtt: 48 helyett mindössze 42 százalék.
  • Kevesebben fogyasztanak naponta zöldséget és gyümölcsöt.
  • Viszont jó hír, hogy saját bevallásuk szerint édességből is kevesebbet esznek
  • Szintén a saját megítélésük szerint kevesebb köztük az elhízott
  • Szám szerint nagyjából ugyanannyian sportolnak, mint korábban, de a fiúk között erős visszaesés, míg a lányoknál emelkedés volt megfigyelhető.

A kamaszok helytelen táplálkozási szokásai a hangulatukra is kihatnak. Az ötödikesek harmada panaszkodott arról, hogy hetente többször fáradtnak érzi magát. Varga Dóra, a kutatócsoport tagja erről saját általános iskolai munkája során szerzett tapasztalatai alapján így vélekedett: „Amikor megkérdezem, hogy vannak, mindig azt mondják, fáradtak. Ennek élettani okai is vannak, de fakadhat az aránytalan iskolai terhelésből, a kevés szabadidőből, a kedvezőtlen alvási szokásokból és a mozgáshiányból is.”

A tizenegyedikes lányok fele hetente többször ideges – ami az ezt a korosztályt érintő különböző jellegű iskolai problémákat figyelembe véve egyáltalán nem meglepő -, harmaduknak pedig hetente többször fáj a feje. 24 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, eszébe jutott már az öngyilkosság.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: epicantus / pixabay

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja