SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kiskamaszok és a szex: ennyi idősen szerzik első tapasztalataikat a gyerekek

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-12-21
Egy brit felmérés szerint a 11 évesek egytizede, a 13 éveseknek pedig közel a fele csókolózott vagy ölelkezett már ellenkező nemű partnerrel. Magyarországon ilyen részletes statisztika még nem készült, de nálunk is egyre korábban kezdik a kamaszok a nemi életet.
Kiskamaszok és a szex: ennyi idősen szerzik első tapasztalataikat a gyerekek

Brit szakemberek egy 5000 fiatal bevonásával készült felmérésben próbálták megállapítani, milyen életkorban milyen jellegű szexuális tapasztalatokat szereznek a kiskamaszok – írja a Psychology Today. A hosszú távú megfigyelés 11 és 15 éves koruk között követte nyomon a kamaszokat, és önbevallásra támaszkodott – így az adatok akár torzíthatnak is, de a tendencia érzékelhető.

A kutatók a szexuális jellegű tevékenységeket három kategóriába – alacsony, közepes és magas intenzitás – sorolták. Csak az ellenkező neműekkel való kapcsolatot figyelték, tehát ha egy kislány néha megöleli a barátnőjét, azt nem vették figyelembe.


Alacsony intenzitás (csókolózás, ölelkezés)

A felmérés szerint a 11 éves lányok és fiúk egytizedének volt már része hasonló élményben. Ez az arány 12 éves korra megduplázódik, a 13 éveseknek pedig már közel a fele megtapasztalta mindezt. A 15 évesek közel kétharmada csókolózott vagy ölelkezett már életében – kicsit több lány, mint fiú.


Közepes intenzitás (ruha alatti simogatás, a saját test megmutatása a másiknak)

12 éves korban még a megkérdezettek kevesebb mint 5 százaléka számolt be ilyen tapasztalatról, egy évvel később viszont már 13 százalékuk. Saját bevallásuk szerint a 15 éves lányok egyharmada, az ugyanilyen korú fiúk egynegyede vett már rész közepes intenzitású szexuális jellegű cselekményben.


Magas intenzitás (orális szex, közösülés)

A gyerekek által elmondottak alapján 12 éves korban 1 százalékuk volt túl az első komolyabb szexuális élményen, 15 éves korra pedig a lányok 20, a fiúk 15 százaléka esett át az első közösülésén.


Magyar viszonyok

Magyarországon ennyire részletes kimutatás még nem készült a témában. A legutóbbi, 2014-ben készült felmérés szerint a 9. osztályos fiúk 34, a lányok 26 százaléka aktív szexuálisan, ez az arány a 11. osztályra 58 és 64 százalékra nő, immár a lányok javára. A fiatalok az első szexuális élményüket átlagosan 15 évesen szerzik, de nagy a szórás annak alapján, hogy milyen iskolatípusba járnak: az érettségit nem adó intézmények diákjainak közel fele kezdte meg a nemi életet 14 éves vagy annál fiatalabb korában, míg azok körében, akik érettségire készülnek, ez az életkor jellemzően 15-17 év.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: MabelAmber / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

A Szkizofrénia Világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet e komoly mentális betegséggel küzdők gondjaira, csökkentse a velük szembeni megbélyegzést, és elősegítse irányukba a társadalom megértését és támogatását.
Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

A szívelégtelenség több mint 64 millió embert érint világszerte1, és ahhoz képest, mennyire gyakori betegség, rengeteg hiedelem és félelem övezi. Hamis feltételezésekre hagyatkozni azonban rendkívül veszélyes lehet, amelyek mind a betegség megelőzését, mind pedig a páciensek gyógyulását, illetve partnerként történő együttműködését hátráltathatják. Az alábbiakban összegyűjtött néhány fontos tévhit megcáfolásával mindezt elkerülhetjük.
Egyre nyitottabbak vagyunk a digitális egészségügyi megoldásokra egy új kutatás szerint

Egyre nyitottabbak vagyunk a digitális egészségügyi megoldásokra egy új kutatás szerint

Magyarországon öt emberből négy használja az e-receptet, a páciensek kétharmada pedig kért már online vizsgálati időpontot, beutalót. 2021-ben a koronavírus-járvány alatt a lakosság egyharmada vett igénybe okoseszközöket, egészséggel kapcsolatos szenzorokat, applikációkat, jelenleg ez a szám 50 százalék, derül ki a Semmelweis Egyetem Digitális Egészség kutatócsoportjának legújabb felméréséből. A mesterséges intelligencia (AI) alapú egészségügyi megoldások is egyre ismertebbek.
A szerkesztő ajánlja