SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mikortól? Mennyit? Mire? - Kérdések és válaszok a zsebpénzről

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-12-11
A gyerek pénzügyi nevelését nem árt akár már óvodás korban elkezdeni, ehhez pedig a zsebpénz rendszerének bevezetése a legkézenfekvőbb. Arról azonban, hogy milyen gyakran mekkora összeget kapjon a gyerek, és ebből mit kell magának fedeznie, már megoszlanak a vélemények.
Mikortól? Mennyit? Mire? - Kérdések és válaszok a zsebpénzről

Zsebpénzosztás-témában is érvényes az „ahány ház, annyi szokás” elve. Van, aki hetente, más havonta adja, van, aki a kicsi, más a nagy összegre esküszik, az egyik gyerek azonnal elkölti, a másik évekig kuporgatja. A következőket érdemes végiggondolni, amikor elkezdünk gyermekünknek zsebpénzt adni:


Mennyi idős kortól?

Amikor már kialakult a számfogalma, és tudja mire való a pénz, tehát nagyjából óvoda nagycsoportjától érdemes zsebpénzt adni a gyereknek.


Hetente vagy havonta?

Kisebb gyerekeknél érdemesebb inkább hetente egy kisebb összeget adni, lehetőleg a hét ugyanazon napján. Ezt a gyerek is könnyen fejben tartja, és figyelmezteti rá a szülőt, el ne felejtse. Ilyenkor a gyűjtögetés is könnyebb, mert látszólag gyorsabb az összeg növekedése.

Nagyobb gyerekeknek, akiket már komolyabban szeretnénk takarékoskodásra és pénzbeosztásra tanítani, inkább havonta adjunk egy nagyobb összeget.


Mennyit adjunk?

Kezdésnek akár heti 100 Ft is elegendő. Ezt az összeget később növeljük annak fényében, hogy mi mindent kell a zsebpénznek fedeznie. Többet kapjon az a kamasz, akinek ebből kell a szórakozásait is finanszíroznia, mint az, aki mozira, bulira még külön kap pénzt a szüleitől.
 

Malacpersely vagy bankszámla?

Mindkettőnek megvan a maga előnye. Egy kicsi gyereknek fontos, hogy kézbe vegye a pénzt, olykor számolgassa is, így neki nem érdemes egyből a számlájára utalni a zsebpénzt, hiszen ez neki túl elvont, mintha nem is létezne. Nagyobb kortól már érdemes lehet számlát nyitni, így a fiatal hamar megismerkedik a banki szolgáltatásokkal, bankkártyával. A speciális gyerek-bankszámlákon akár limit is beállítható, hogy mennyit költhet.


Mit vegyen a zsebpénzéből?

A kicsi gyerek kiválaszthat egy játékot, ami neki különösen kedves, és arra gyűjthet, de egyébként még minden kiadását értelemszerűen a szülei fedezik. A kérdés ezért inkább iskoláskorban, főleg tizenévesen válik hangsúlyossá.

Amíg a fiatalnak nincs saját keresete, az alapvető szükségleteit a szülei fedezik. Etetik, ruházzák, befizetik neki az osztálykirándulást. Hogy ezen felül még mit fedez a zsebpénz, az egyéni megállapodás kérdése.

Ha nem csomagolunk a gyereknek tízórait, adjunk neki minden nap pénzt, hogy vásárolhasson a büfében! De ha minden nap kap szendvicset, és ő ezen felül kíván még büfézni, azt oldja meg nyugodtan a zsebpénzéből. Ne az ő feladata legyen előteremteni a pénzt téli cipőre, de ha egy különlegesen drága darabot néz ki magának, mondhatjuk, hogy a felét mi fizetjük, a többit pedig állja a spórolt pénzéből.

Menzát, buszbérletet, iskolai kiadásokat mindig a szülők állják a zsebpénzen felül.


Bármit megvehet a zsebpénzéből?

Kényes kérdés, és nehéz meghúzni a határvonalat.

Alapvetően azt mondjuk, igen, a zsebpénze az övé, arra költheti, amire akarja. Azt nem kell megengedni, hogy petárdát vagy cigarettát vásároljon belőle, de ha nagyon ragaszkodik valami olyan tárgy megvásárlásához, amire mi nem adnánk pénzt, abba törődjünk bele. Hiszen éppen azért van a zsebpénz, hogy olyasmit is megvásároljon magának, amire a szülei nem biztos, hogy költenének.

Ha később rájön, hogy felelőtlen módon elszórta a pénzét, nem tragédia. Legközelebb majd jobban átgondolja. Inkább most tanulja meg a saját kárán a felelősségteljes pénzkezelést, mint hogy felnőtt korában kerüljön emiatt nehéz helyzetbe.


Legyen-e a zsebpénz a jutalom és a büntetés eszköze?

Komoly vita a gyakorló szülők és a szakemberek között is, hogy házimunkáért vagy jó osztályzatért járjon-e „fizetés”. A pszichológusok általában óva intenek az ilyesmitől, miközben sok szülő szerint a gyerek így tanulja meg igazán, hogy a pénzért meg kell dolgozni.

Ugyanez vonatkozik a zsebpénzmegvonásra, mint büntetésre is. Sokan érvelnek azzal, hogy ahogy a hibázó felnőtt is megkapja a fizetését, ugyanígy a gyerektől sem helyes megvonni a zsebpénzt. Az azonban sok családban működik, hogy bizonyos vétségekért – például a csúnya beszédért – be kell dobni egy kisebb összeget a perselybe. Ez azonban mindenkire vonatkozzon, ha Apa káromkodik, éppúgy fizesse be az 50 Ft-ot, mint ha a gyerek. Az így összegyűlt összeget akár közösen is elköltheti a család – lehet például pizzát rendelni belőle.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: annca / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja