SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kamaszok bőrápolása

Nagy Judit [cikkei] - 2016-06-14
A tinik bőrápolása egyre nagyobb kihívást jelent, mert egyre korábban jelennek meg a gyerekek bőrén a mitesszerek, és pattanások. Nem ritka, hogy 8-10 évesen már egy-egy fekete mitesszer megjelenik az orron, 11-12 éves kortól pedig már egy-két, vagy akár több gyulladt pattanás is.
Kamaszok bőrápolása

Ha megjelennek az első bőrelváltozások, el kell kezdeni a megfelelő otthoni ápolást. Ekkor még nem kell drasztikus szerekre gondolni, cél a bőr természetes védőrétegének visszaállítása a 5.5 pH értékre. 

Tinédzser korban komoly hormonváltozások kezdődnek, amely kihat a faggyúmirigyek fokozott működésére. A túlzott faggyútermelés felborítja a bőr természetes védőrétegét, így a kórokozók könnyebben jutnak be a bőrbe.

Az, hogy kinek mennyire lesz zsíros a bőre genetikai hajlam is, de szinte mindenkit érintenek a “T” zónában (homlok, orr, áll) megjelenő mitesszerek, pattanások. Ezen kívül még a hát felső egyharmada tekinthető tipikusan olajosabb területnek.

 

Tinédzserek otthoni bőrápolása

Átlagosan 13-14 éves kortól elkezdenek tombolni a hormonok. Az összetettebb biokémiai folyamatok miatt rendszeres arcápolási rutint kell kialakítani, hogy csökkentsük a bőr kellemetlen komfortérzetét, és a pattanások kialakulását.

Napi arcápolási rutin:
 

  • tisztítás: bőrtípusnak megfelelő arctisztítóval
  • tonizálás: a bőrtípusnak megfelelő tonikkal (a bőr 5.5 pH érték visszaállítása)
  • krémezés: faggyúmirigy működést szabályozó és összetevőkkel

Heti 1-2 alkalommal bőrradír, utána tonik, és krém.

A gyulladt, pattanásos bőrt heti 1-2  alkalommal (ha nagyon pattanásos akár napi szinten) ki lehet egészíteni gyulladáscsökkentő pakolással. Ilyen esetben fontos, hogy a napi krém is tartalmazzon gyulladáscsökkentő hatóanyagokat. 

A fénylő, zsíros bőr otthoni kezelésénél legtöbbször a bőr szárítása van köztudatban. A zsíros bőr már száraz, mert nem tud feljönni a víz. Nem szárítani kell, hanem a faggyúmirigyek működését kell csökkenteni, és megfelelően hidratálni, hogy a bőr természetes bőrfelszíni emulziója egyensúlyba kerüljön.

Az otthoni termékek megválasztásánál törekedjünk a természetes összetevőkre, és arra, hogy a bőrtípusnak megfelelő hatóanyagokat tartalmazzanak. 
 

Alapozók használata

A pattanások takarására sokan alapozót használnak. Olyan alapozót kell választani, amely természetes összetevőket tartalmaz, és kifejezetten zsíros bőrre fejlesztették ki. A rossz minőségű alapozó felgyorsíthatja a gyulladásos folyamatokat.

Az esztétikailag is zavaró mitesszereken és pattanásokon az otthoni nyomkodással sokat lehet rontani.

A pattanások a kötőszövetig lenyúló gyulladásos folyamatok. Ha nem megfelelően kezelik, a gyulladás roncsolja a kötőszöveti részt, és nagy esély van rá, hogy hegesen gyógyul, ami maradandó esztétikai elváltozást okoz.

 

Tini kezelés? Mit tehet a kozmetikus?

Többször tapasztalom, hogy a szülők tini kezelést keresnek. Szerintem nincs külön tini kezelés, csak bőrprobléma, és azt a legjobb hatóanyagokkal kell kezelni minden korban.

A leggyakoribb kozmetikai kezelés a mélytisztítás. Azok bőrét lehet így kezelni, akiknek mitesszerei vannak, és néhány, nem csomós gyulladt pattanásuk. Olyan hatóanyagokat kell a kozmetikusnak alkalmaznia a kezelésekben, amelyek szabályozzák a faggyúmirigyek működését, csökkentik a gyulladásos folyamatokat, és megfelelően hidratálják a bőrt. A legtöbb tininek ez a kezelés elegendő a megfelelő otthoni ápolás mellett. 

Ha több pattanás van a bőrön, és csomós pattanás is megjelent, nem szabad, sőt tilos nyomkodni, mert a kötőszövetbe lenyúló gyulladásos folyamatokat csak fokozza. Ebben az esetben a szalicilsavas kémiai peelingek javasoltak.


fotó: commons.wikimedia.org

A szalicilsavas hámlasztások komoly szaktudást igényelnek, mindenképp győződjünk meg róla, hogy kellő tudással rendelkezik-e a szakember. Érdemes peeling szakembereket felkeresni, akik folyamatosan képzéseken vesznek részt.
 

Mikor kell a bőrgyógyász?

Ha összefüggő, csomós pattanások vannak a bőrön, mindenképp orvoshoz kell fordulni. Orvosi vizsgálat alapján lehet eldönteni, hogy hormonális, vagy bakteriális fertőzés áll-e a bőr gyulladásos folyamata mögött.

Ha komolyabb aknés problémával kerestek fel kozmetikust, győződjetek meg arról, hogy kellő tapasztalattal rendelkezik-e. Kozmetikusnak nem lehet minden típusú aknét kezelnie, fontos hogy felismerje hol a határ a kozmetikai és orvosi kezelések között!

Ha kérdésed van, az alábbi elérhetőségeken vagyok megtalálható:

Indexkép: Caitlin Regan/flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja