SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

9 tipp egy lázadó kamasz neveléséhez

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2016-06-26
Kamaszokat nevelni roppant nehéz feladat, talán ilyenkor nyomja a legnagyobb felelősség a szülők vállát. Nincs bevált recept arra, hogyan kezeljük a tizenéveseket. Van azonban néhány általános irányelv, amit figyelembe véve könnyebben szót értesz majd lázongó csemetéddel.
9 tipp egy lázadó kamasz neveléséhez

1. Kérdezz!

Ha nem akarsz lemaradni, jobb, ha kérdezel és a válaszra is figyelsz, mert 10 kamaszt nevelő szülőből 11 alátámasztja, hogy a tinik nem beszélnek. Maguktól főleg nem, de sokszor az is kevés, ha kérdezel. Beszélgess vele, közben te is mesélj, hátha észrevétlenül megnyílik ő is. Légy óvatos, különben nyaggatásnak veszi a puhatolózást és még jobban bezárkózik. Ha úgy látod, nem működik a dolog, később próbálkozz másképp, más témából indítva a csevejt, de semmiképp ne légy erőszakos. A kommunikáció hiányát azonban ne vedd félvállról, fontos, hogy képben legyél.
 

2. Több hallgatás, kevesebb beszéd!

„Nem is figyelsz rám!”, vagy ”Téged nem is érdekel, mi van velem!”. Ismerős mondatok? Akkor te is beleestél a csapdába, amit sok más szülőnek sem sikerül elkerülni. Sokat papolsz. Persze, mint mindenkit, a jó szándék vezérel, hogy tanítsd, óvd és vezesd a gyermeked. Vannak azonban pillanatok, mikor jobb hallgatni és fülelni, még akkor is, ha a kedvenc bandájának feloszlását ecseteli hosszú percek (órák?) óta. Egyrészt elcsíphetsz olyan infót, ami véletlenül csúszik ki a száján, de ami ennél is fontosabb, hogy ezzel azt fejezed ki: fontos vagy nekem és érdekel, amit mondasz!
 

3. Közös programok, családi hagyományok

Ha nincs olyan közös időtöltés, amit gyakran és szívesen űztök ketten, sürgősen alakítsatok ki egyet. Mindegy, hogy kirándulás, „sorozatleső kedd”, olvasó délután, vagy falmászás: a lényeg, hogy mindketten élvezzétek és várjátok ezeket az alkalmakat. Ha egyikőtök akár csak egy kicsit is úgy érzi, hogy szívességet tesz a másiknak a jelenlétével, akkor nem a megfelelő programot választottátok. Ha elsőre nem sikerül jól dönteni, ne csüggedjetek, rengeteg lehetőség van - némelyikről lehet, hogy ti magatok sem gondoljátok majd, mennyire élvezni fogjátok.
 

4. Mindkét szülővel jó viszony

Fontos, hogy ne csak veled, de az édesapjával is jó kapcsolatot ápoljon a gyerek – még akkor is, ha ti ketten esetleg különváltan éltek, ne adj’isten haragban vagytok. Ilyenkor az ő egészséges fejlődését kell szem előtt tartanotok és egy gyerek felnőtté neveléséhez bizony két emberre van szükség. Normális házasságban ez jóval könnyebb, de ott is oda kell figyelnetek, hogy mindketten elegendő időt tudjatok a gyerekre fordítani. Ha már nem éltek együtt, vagy gondjaitok vannak, mindenképpen figyeljetek oda, hogy kamaszotok ne legyen a szócsövetek, nem használhatjátok fel a saját céljaitok elérésére. A válás neki is nehéz, anélkül is, hogy plusz terheket rónátok rá.
 

5. Egyezzetek meg!

Bármilyen vita, egyet nem értés esetében törekedjetek a kompromisszumra. Valószínűleg mindenkinek más a véleménye például arról, hogy mennyi időt tölthet a gyerek házon kívül a barátaival. Az apja megkérdezi majd, minek egyáltalán elmenni, kis lázadód azt kérdi majd, minek egyáltalán hazajönni? Hogy a hosszú távú súrlódásokat elkerüljétek, a legjobb ha „senkinek sincs igaza”, azaz olyan megoldást választotok, amiben mindenki érdekelt egy kicsit, amit közösen alkottok meg. A részrehajlás így kizárt és mindenki elégedett lehet.
 

6. A bizalom mindennél fontosabb

Segíts gyermekednek megismerni, megérteni a bizalom természetét. Rá kell jönnie, hogy ez nem olyasmi, ami jár, hanem rá kell szolgálni. Az elveszett bizalmat pedig szinte lehetetlen visszakapni. Ha ezt idejekorán megtanulja, másképp kezeli majd a tiédet, s ő sem ajándékoz meg a sajátjával olyanokat, akik érdemtelenek rá.
 

7. Ne vetíts ki nem létező érzelmeket!

Semmiképp ne tekintsd személyeskedésnek gyermeked viselkedését. Végy néhány mély levegőt és gondold át a helyzetet, képzeld magad a gyerek helyébe, mielőtt döntenél. Vajon miért olyan ingerült, hogy rád vágta az ajtót? Nyilván oka van, hiszen te, tegnap is te voltál és akkor mégis sikerült normálisan hazajönnie. Nem árt az sem, ha a saját érzéseiddel is tisztában vagy. A saját dühödet vagy fájdalmadat neked sem szabad kivetítened. Nem azért undok, mert büntet, amiért elhagytad az apját. Ha belegondolsz, hogy mi és miért történt, higgadtabb leszel, könnyebben meg fogod oldani a gondokat.
 

8. Mutass példát

Légy Te magad követendő példa gyermeked számára, vagy keress számára másik példaképet. Be nem ismernék, de a kamaszok a kicsinyekhez hasonlóan az utánzás elvén működnek. Ügyelj arra, hogy olyan emberek vegyék körül, akiket érdemes követni, viselkedésüket, jellemüket gyermeked bátran másolhatja, mert előnyére válik. A negatív példákat persze nem tudod kiküszöbölni, de jobbak a gyerek esélyei egy megfelelő szerepmodellre, ha nem csupa renitens veszi körül.
 

9. Ne félj segítséget kérni!

Ha végképp elakadsz, vagy úgy érzed, a mindennapi apróságoktól nehezebb, nagyobb válsággal kerültetek szembe, mindenképp kérj segítséget mindkettőtök számára. Egy pszichológus, terapeuta sokat segíthet, mind az aktuális probléma, mind a kapcsolatotokat terhelő bajok megoldásában. Ők arra vannak kiképezve, hogy segítsék a kommunikációt és a harmonikus viszony kialakítását. Még ha nem is tudja egy mozdulattal megszűntetni a gondotokat (nehéz pl. semmissé tenni egy folyamatban lévő válást), de egy szakember segít abban, hogy más szemszögből lássátok a dolgokat, és együttműködve, egy csapatként szálljatok szembe a problémákkal.

Egy kamasz nevelésében mindenképpen vannak nehéz napok. Komplikált élethelyzetekben pláne, hiszen roppant találékonyak, ha a kiskapuk kereséséről van szó. Lesznek pillanatok, amikor legszívesebben lekevernél neki egy nagyot és hagynád a csudába a nevelősdit. De ha mindig törekszel nyugodtnak maradni és szeretettel, empátiával fordulsz a gyermeked felé, még súlyosabb problémák közepette is boldogulni fogtok.

Fotó: HighwayStarz/BIGSTOCK

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja