SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Brutálisan megvertek egy 12 éves fiút, és fel is vették - a családja a videót meglátva tudta meg, mi történt

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2023-06-23
Megdermed az ember szíve, ahogy a brutális gyerekverés képkockáit nézi. Két hónapja Szekszárdon néhány fiatal támadott meg egy tizenkét éves fiút, ütötték, rúgták, ahol érték és durva szavakkal becsmérelték őt, miközben egyikük az elejétől a végéig lefilmezte az esetet. A bántalmazó végül arra kényszerítette Santiago-t, hogy térdeljen le elé, amit a megfélemlített fiú meg is tett. Ám ez sem volt nekik elég, tovább rugdosták és szidalmazták a gyereket, aki a verés után alig bírt felkelni a földről és hazavánszorogni.
Brutálisan megvertek egy 12 éves fiút, és fel is vették - a családja a videót meglátva tudta meg, mi történt

Családja előtt is titkolta a történteket a bántalmazott gyermek

A megfélemlítés annyira vérig és még azon is túl hatolt, hogy Santiago otthon sem merte elmondani, hogy mi történt vele, az őt nevelő nagyszülők is csak a médián végigfutó felvételből ismertek rá az unokájukra.

A megdöbbent nagyapa ekkor jött rá, hogy a pár hete szerzett verésnyomok nem gyermeki csetepatéból származtak, hanem ördögi módon módszeresen előre kitervelt megverésből, amelynek előzményeképpen az elszenvedő gyermeket elcsalták egy félreeső helyre, és szisztematikusan bántalmazták pusztán azért, hogy ne kelljen neki kifizetni néhány ezer forintot egy hétvégi fűnyírásért. Az összeg nem érte el a tízezres határt, ennyiért kockáztatták egy fiatal fiú fizikai és lelki egészségét.

A kortársak által bántalmazott gyermekekre jellemző, hogy nem merik elmondani otthon, hogy mi történt velük. A bántalmazó ilyenkor a természetes szeretetet és a sebezhetőséget fordítja az elszenvedő ellen, amikor közli vele, hogy ha szólni mer valakinek, akkor a hozzátartozóját fogja megverni, esetleg megölni.

Szintén a bántalmazó malmára hajtja a vizet a gyermeki szégyenérzet, ami egy bántalmazás során az áldozatban törvényszerűen kialakul. Ez a szégyenérzet tartotta vissza Santiago-t is attól, hogy elmondja, miért nem akar iskolába menni, és a nagyszülők nem kérdeztek többet, pedig a gyermek az ágyból is alig tudott felkelni.

„…nem mentem iskolába, mert bizonyos napokon mindig erre szokott bandázni, és féltem, hogy egyszer kitöri a nyakamat” – mondta el a fiú utólag.

"Először fel sem fogtam, hogy mit látok… Azonnal elmentünk a rendőrségre és feljelentést tettünk azok ellen, akik rugdosták és ütlegelték és azok ellen is, akik ott voltak és nézték! Megkérdeztem az unokámat, kiderült, hogy egy ismerőse volt az, aki elcsalta őt egy elhagyatott helyre, a temetőtől nem messze, ahol már vártak rá..." – mondta a nagyapa, aki mérhetetlenül megdöbbent azon, hogy néhány ezer forintos tartozás miatt estek neki az unokájának, és azzal a pénzzel nem is a kiskamasz tartozott, hanem neki tartoztak.

Figyelem!
A lejátszásra váró tartalom nyugalom megzavarására alkalmas képeket vagy hanghatást tartalmaz.
Csak erős idegzetű felhasználóinknak javasoljuk a lejátszó elindítását.



Mi vesz rá valakit arra, hogy levideózza a támadást?

Gyerekkorú elkövetőről hallani különösen hátborzongató, ezzel a helyzettel a bűnüldözés és a gyerekvédelem is hihetetlenül nehezen birkózik meg. Van ezekben a történetekben egy olyan gonoszsági faktor, ami bűnügyi vagy gyermekvédelmi fogalmakkal nem is lefedhető.

Szintén idén történt a romániai Bragadiru község melletti mezőn, hogy egy tizenegy éves kisfiút vittek ki a társai a mezőre, és ott kegyetlenül megrugdosták, ütötték a földön fekvő gyereket, miközben azt kiabálták neki, hogy ne legyen annyira „okostojás”. Ennél az esetnél szintén több tétlen szemlélő volt, és itt is akadt egy közülük, aki filmre vette a bullying-ot, és a felvételt ők is megosztották. Miért? Mit remélnek ettől, miért vállalják a lebukás kockázatát?

A filmezés ki nem elégített figyelemvágyra utal, olyan figyelem iránti igényre, ami nem kapott visszajelzést kisgyermekkorban. A gyermekben ez az igény olyan magasra csaphat, hogy ha nem kapja meg a felnőttektől, egyre durvább figyelemfelhívással csikarhatja ki a környezetéből. A valamikori figyelemhiányos gyerekekből lehetnek a későbbi elkövetők.

 „Nem tudjuk, mi az igazság, ezt majd a rendőrség tisztázza – mondta Santiago nagyapja. - Ő kérte a pénzét, ezek pedig jól helyben hagyták. Rugdosták a földön, ütlegelték ököllel, letérdeltették és megalázták. Biztosak lehetnek benne, hogy ezt nem fogjuk annyiban hagyni!"

Az eset kapcsán a Családinet felkereste a Tolna Vármegyei Rendőr-kapitányságot, ahol a következő tájékoztatást kaptuk: „Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatom, hogy az abban szereplő videofelvétel kapcsán a Szekszárdi Rendőrkapitányságon büntetőeljárást rendeltek el garázdaság vétség elkövetésének gyanúja miatt. Az esettel kapcsolatban a nyomozás érdekeire való hivatkozással egyebet közölni nem áll módunkban.”


Mit tehetünk szülőként?

Amellett, hogy megadjuk a gyerekeink számára a szükséges mindenkori figyelmet, még egy komoly feladatunk van: meg kell tanítunk nekik azt is, hogy hogyan lépjenek a létrejövő agresszív helyzetekben puszta szemlélőből egyetlen lépést előre.

Ez az egyetlen lépés pedig, hogy a csoportnyomás előtt már nem hajolnak meg, és a szabad véleményüket megtartják. Ez komoly különbség a tétlenséghez képest, és még egy lépés, ha a véleményüket ki is mondják. Ha a bántalmazó helyzetben mindenki csak egy kis lépéssel lép tovább a szerepénél, már nem kap elég támogatottságot az agresszió.

Újságíróként pedig annyit tehetek, hogy nem mondatom el a kisfiúval még egyszer az egész, őt újra traumatizáló történetet, és remélem, hogy az igazságszolgáltatás is olyan eljárást vet be majd az ügy kapcsán, melynek során pszichológusi segítséget is igénybe vesznek. Remélem, hogy Barnahus-szolgáltatás keretében veszik majd fel a tanúvallomását, vagyis olyan háttérrel, amely gyermekbarát igazságszolgáltatást nyújt, és egy összetört lélekhez gondos kezekkel nyúlnak majd.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
A szerkesztő ajánlja