SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan védjük meg gyermekeinket a szexuális ragadozóktól? - A gyermekorvos tanácsai

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-07-10
A szülők dolga a veszélyes helyzeteket felismerni és kikerülni, még akkor is, ha a kívülállók szerint túlzott az óvatosságuk.
Hogyan védjük meg gyermekeinket a szexuális ragadozóktól? - A gyermekorvos tanácsai

Egy amerikai gyermekorvos, Dr Tobi Adeyeye Amosun a For Every Mom magazinnak azt mondta: minden hónapban találkozik egy-két olyan gyerekkel a rendelőjében, aki szexuális zaklatás áldozatává vált. Éppen ezért az orvos szerint a veszély elkerülése érdekében a következő alapelveket érdemes megfogadni:

 

A zaklatások helyszíne

Ma már a sokan tisztában vannak vele, hogy a legtöbb szexuális zaklatást a gyerek számára jól ismert és kedvelt személy követi el olyan helyszínen, amelyet mindenki biztonságosnak tart. Az elkövető lehet kamaszfiú vagy felnőtt férfi. Nők ritkán vesznek részt tevékenyen a bántalmazásban, az azonban előfordul, hogy ők "szállítják" a gyerekeket a ragadozóknak.

A leggyakoribb helyszín a család, az elkövetők pedig unokatestvérek, nagybácsik, nevelőapák, szomszédok. Éppen ezért nagyon jól nézzük meg, kire bízzuk a gyermekünket! James Dobson amerikai pszichológus szerint kamaszfiúkra egyáltalán nem szabad kisgyerekek felügyeletét bízni, akármilyen rendesek és megbízhatóak is. Egyszerűen azért, mert a testükben tomboló hormonális változások még a legtisztességesebb fiúkat is meggondolatlan tettekre vezethetik.

Táborokban, osztálykiránduláson ritkán fordul elő ilyesmi, mivel itt nem szoktak a gyerekek kettesben maradni a felügyelőkkel. Ennél jóval gyakoribb a templomi ifjúsági csoportokban történő zaklatás, mert ezek a foglalkozások sokkal kevésbé szabályozott keretek között zajlanak.
 

Ottalvós bulik

Akármilyen jó szórakozás is egy ottalvós buli a barátnőnél, a szülők részéről fokozott körültekintést igényel. Szintén James Dobson szerint ilyesmire egyáltalán nem javasolt elengedni a gyerekeket – főleg a lányokat –, vagy ha mégis, akkor legalább azt a kikötést tegyük meg, hogy a vendéglátó édesanya otthon legyen (tehát ne csak az apa). Dr. Amosun nem ilyen szigorú, de azt ő is fontosnak tartja, hogy csak olyan családokhoz engedjük el a gyerekeket, ahol a szülőket is nagyon jól ismerjük.
 

Tanítsuk meg a testrészek rendes nevét

Tehát nevezzük a nemi szerveket is a hivatalos nevükön hüvelynek és hímvesszőnek, ne pedig puncinak és kukacnak. Ez könnyebbé teszi a gyerek számára, hogy baj esetén beszámolhassanak egy felnőttnek a történtekről.
 

Fehérnemű-szabály

Alapvetőnek tűnik, mégis sok szülő szégyellősségből elmulasztja megtanítani a gyereknek, hogy a fehérnemű által fedett területet senki nem érintheti meg – még a szülő és az orvos is csak a beegyezésével, más pedig egyáltalán nem. Beszéljünk neki arról, hogy kedves dolog a simogatás, de ha nem esik jól, nyugodtan szóljon a felnőttnek, hogy fejezze be, ha pedig nem teszi, tiltakozzon jó hangosan.
 

Kedves idegenek

A szexuális zaklatók leggyakoribb stratégiája, hogy a család bizalmába férkőznek, és amikor a szülők már megkedvelték őket, egyre több időt töltenek a gyerekekkel felügyelet nélkül.

Ne dőljünk be a kedvességnek!

Egy tisztességes szándékkal közelítő embernek semmi oka keresni az alkalmat, hogy kettesben maradjon a gyerekkel. Sok esetben a szülők is bevallják, hogy az illető egy idő után gyanússá vált nekik, de ezt semmivel nem tudták alátámasztani, ezért udvariasságból továbbra is engedték, hogy a gyerek közelében maradjon.

Ne feledjük, hogy semmi sem jobb jelzőrendszer a szülői ösztönnél!

Ezzel nem azt akarjuk sugallni, hogy bizonyíték nélkül vádoljunk meg bárkit is, de ha rossz érzéseink vannak valakivel kapcsolatban, egyszerűen járjunk el fokozott körültekintéssel irányában, és ne engedjük, hogy felügyelet nélkül maradjon a gyermekeinkkel.

Megdöbbentő videó - nézd meg, milyen könnyen csalja el a gyerekeket egy szimpatikus idegen! >> Ilyen könnyű elrabolni egy gyereket: elég egy cuki kiskutya, és minden gyerek bedől az idegen férfinek

Indexkép: pixabayAlexas_Fotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja