SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A legtöbb gyermekbaleset kellő odafigyeléssel megelőzhető

Családinet [cikkei] - 2011-06-10
Tavasszal és nyáron a gyerekek birtokba veszik a parkokat, játszótereket, előkerül a kerékpár, a roller is. Sajnos ez azzal is jár, hogy ilyenkor több baleset történik. Nagyon oda kell figyelni, hogy lehetőleg minél több balesetet megelőzzünk. A különböző óvintézkedésekről és a balesetek megelőzéséről Dr. Kassai Tamás és Dr. Krivácsy Péter beszél.
A legtöbb gyermekbaleset kellő odafigyeléssel megelőzhető

A statisztika szerint egytől tizennyolc éves korig a gyerekek életét leginkább veszélyeztető tényező a külső okok miatt bekövetkező baleset. Körülbelül ugyanannyi gyerek hal meg balesetekben, mint minden más betegségben. Az elszenvedett baleseteknek az egyharmada leginkább az áprilisi, májusi hónapokban éri a gyerekeket. Ebben az időszakban főként a szabadban végzett sporttevékenység közben jellemző a veszély, amikor például kerékpározni, gördeszkázni, görkorcsolyázni kezdenek a gyerekek. Ezek mellett az autóbalesetek is jellemzően ebben az időszakban történnek. Télen kedvezőtlenebbek az útviszonyok, csúszósabbak az utak, mégsem ez az időszak a legveszélyesebb a gyerekek szempontjából, mert ilyenkor a felnőttek jobban vigyáznak, hogy ne okozzanak balesetet.

„Az egyre melegebb időjárás a vízi baleseteket is szükségszerűen magával hozza. Gyakran előfordul sajnos, hogy az otthoni medencében történik tragédia. Pedig ez teljesen egyszerűen megelőzhető: a medencék körbekerítésével kiküszöbölhetjük, hogy az egy-kétéves, úszni nem tudó, és segélykiáltásra sem képes gyerek belefulladjon a vízbe.” - tette hozzá Dr. Krivácsy Péter, az Országos Mentőszolgálat Gyermeksürgősségi Módszertani Csoportvezetője, a K&H gyógyvarázs egészségügyi-program zsűritagja.

Számszerűsítve: öt-hat év alatt egy általános iskolányi gyereket veszítünk el. Évente három-négy általános iskolányi osztálynak megfelelő számú gyermek szenved halálos kimenetelű balesetet. Ezzel az európai országok rangsorában meglehetősen rossz helyen állunk. Közlekedésbiztonsági felmérésekből látható, hogy a fejlett országok az elmúlt húsz évben különböző baleset-megelőzési kampányok kapcsán 30%-kal csökkentették a gyerekeket ért balesetek arányát. Európai felmérések alapján Ausztriában 88%, Svédországban 97% azok aránya, akik például az autóban bekötik a gyermeküket a biztonsági ülésbe. Magyarországon ugyanez az arány csak 30%.

„A korábbi évekhez képest kevesebb gyerek él Magyarországon, de a balesetek száma abszolút értékben nem csökkent, inkább emelkedett. A halálos balesetek száma minimálisan, de szerencsére csökkenést mutat, ami azt jelenti, hogy ritkábban szenvednek életveszélyes vagy nagyon súlyos károsodásokat. Azonban így is évente kétszáz-kétszázötven gyereket ér olyan baleset, amelyben vagy meghalnak, vagy amelyből maradandó egészségkárosodásuk származik. Azt tapasztalom mind mentőorvosként, mind traumatológusként, hogy a gyerekeket ért balesetek jó része előre gondolkodással megelőzhető lenne.” - mondta Dr. Kassai Tamás, a Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor Utcai Kórház Rendelőintézet és Baleseti Központ Gyermek-traumatológiai Osztályának osztályvezető főorvosa.

A baleset megelőzésben alapvető feladata van a szülői figyelemnek. A szülők legfontosabb feladata, hogy ne engedjék a gyerekeket olyan helyzetbe kerülni, amikor tudható, hogy baleset érheti őket. Ezek azok az esetek, amikor például nem engedik meg azt, hogy a gyermek felmásszon a villanyvezetékre. Minden évben több olyan súlyosan, elektromosan égett, sérült gyermek kerül a sürgősségi osztályokra, aki felmászott a tízezer voltos vezetékekre, illetve az oszlopaikra, kíváncsiságból, a saját erejének kipróbálása céljából. Ezeket a helyzeteket egyértelműen ki kell védeni. Másrészt, ha nem is tudunk minden tragédiát megelőzni, kellően felkészülhetünk a veszélyt rejtő helyzetekre. Ilyen például a kerékpározás, a közlekedésben való részvétel. Bizonyos védőfelszerelések, például biztonsági gyerekülés, sisak, könyökvédő, térdvédő használatával elkerülhetjük a nagyobb sérülés veszélyét. Ez is a szülőkön múlik, hiszen az ő feladatuk, hogy megtanítsák, hogy muszáj használni a talán kényelmetlen, ám rendkívül hasznos felszereléseket.

„Nagyon fontos, hogy a gyerek felé mit közvetít a szülő. Mondhatunk a gyereknek bármit, elsősorban arra fog figyelni, hogy a szülő mit mutat. Ha a felnőttek is bekötik a biztonsági övet maguknak, a gyerek nem fog hadakozni, hiszen iránymutató példát lát maga előtt. Ha pedig a szülő sem köti be magát, akkor nyilvánvalóan ellenállást fog kiváltani a gyermekből.” - magyarázta Dr. Krivácsy Péter.


„Egy másik komoly veszélyforrás a légúti elzáródás. A kisgyermekek eredendően kíváncsiak, mindent a szájukba vesznek, megkóstolnak. Nagyon kell vigyázni, nehogy lenyeljenek valamit, amitől megfulladhatnak. Az utóbbi legkellemetlenebb élményem a CD-tokok celofán borításával volt: ha sokat nyalogatja a gyermek, a celofán édes ízű lesz. Ha ebből egy kicsi darabot leszakít, kiharap, az rá tud csúszni a garatra, a légcső elé és elzárhatja azt. Az átlátszó fóliát nagyon nehéz még észrevenni is, és az összes idegen test-eltávolítási módszert be kell vetnünk, hogy megfelelően ki tudjuk venni.” - tette hozzá Dr. Kassai Tamás.

A szülőknek mindenekelőtt azt kell elfogadniuk, hogy a néhány hónapos, vagy néhány éves gyereknek folyamatosan felügyelet alatt kell lennie. Minden helyzetben szemmel kell tartani a kicsiket, hiszen, ha figyelünk rá, és úgy próbál ki veszélyes tevékenységeket, nagyon eredményesen meg tudjuk előzni a balesetet. Fontos az is, hogy úgy vigyázzunk a gyerekre, hogy közben lekötjük a figyelmét, játszunk vele. Ennek kapcsán tud a gyerek tanulni, és ez természetesen nekünk is élmény lesz.

Mire érdemes figyelnünk?

  1. A gyermeket soha ne hagyjuk magára, még néhány másodpercre sem. Ha félrenézünk, bármelyik pillanatban megtörténhet a szerencsétlenség, a kicsi belefulladhat a kád vízbe, vagy leeshet a pelenkázó asztalról.
     
  2. Ügyeljünk a megfelelő biztonsági eszközök használatára: az autóban mindig kössük be a gyermeket, mégpedig menetiránynak háttal, amíg lehet – ha nem így teszünk, a gyermek gyenge nyaka a fej súlyát nem lesz képes megtartani, és előrebillenéskor eltörik.  
     
  3. Ha megtörtént a baleset, fontos, hogy higgadtan viselkedjünk, nézzük meg, milyen a sérülés, eszméleténél van-e a gyermek. Ha komoly vérzése vagy fájdalma van, esetleg a légzése is akadozik, azonnal hívjunk mentőt.
     
  4. A mentőszolgálat telefonszáma 104. Ha hívjuk őket, figyeljünk arra, hogy megfelelő címet mondjunk és próbáljuk minél pontosabban leírni a sérülést.
     
  5. Ha súlyos a baleset, ne vigyük be mi magunkkal a kórházba a gyermeket, mert a rögzítés nélküli, vagy nem megfelelően kezelt sérülések később komoly problémát okozhatnak. A mentőszolgálat szükség szerint megfelelő rögzítéssel, fájdalomcsillapítással, folyadékpótlással és a vérzés miatti egyéb szövődmények esélyét csökkentve szállítja a kórházba a gyereket.

Az információs anyag összeállítása a Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor Utcai Kórház Rendelőintézet és Baleseti Központ és az Országos Mentőszolgálat szakértői segítségével, valamint a K&H gyógyvarázs program együttműködésével készült. A K&H gyógyvarázs program minden évben jelentős összeget szán létfontosságú műszerek vásárlására a gyermek-egészségügyi intézmények számára. Az eszköztámogatás idén is pályázat útján érhető el.

Forrás: LWp Kommunikáció

Fotó: www.foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
A szerkesztő ajánlja