SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Már nyolc gyerek életét követelte egy instabil Ikea-szekrény

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-10-31
Egy kétéves kaliforniai kisfiú a nyolcadik áldozata annak az Ikea gyártmányú szekrénynek, amely hajlamos felborulni, és maga alá temetni a gyermekeket. Noha az áruház még hónapokkal az eset előtt kivonta a forgalomból a kérdéses bútordarabot az Egyesült Államokban, erről kevés család tudott - írja a DailyMail.
Már nyolc gyerek életét követelte egy instabil Ikea-szekrény

A kétéves Jozef Dudeket az ebéd utáni alvás miatt hagyták a szülei egyedül a szobájában, amikor a baleset történt. A felnőttek nem is látták a történteket, a gyermekre az édesapja talált rá. Ez a nyolcadik olyan halálos baleset, amelyet Ikea-szekrény okozott, és a negyedik, amelyért a Malm nevű típus a felelős.

Az Ikea még tavaly visszahívta az életveszélyes terméket, ám a szülők erről nem tudtak, mivel akkoriban a kérdés nem kapott túl nagy publicitást.

„Jozef halála teljes mértékben elkerülhető lett volna” – jelentette ki a család jogi képviselője, Daniel Mann. „Még szomorúbbá teszi az esetet az a tény, hogy az Ikea annak idején nem verte nagy dobra ennek a veszélyes és instabil bútornak a visszahívását, ezért még mindig gyerekek ezreinek szobájában található meg.”

Az ügyvéd nem árult el többet Jozef halálának körülményeiről, de azt bejelentette: a szülők pert fontolgatnak az áruház ellen. Az Ikea elismerte a felelősségét a tragikus balesetben, bár hozzátették, az előzetes vizsgálatok szerint a szekrény nem volt megfelelően rögzítve. Az eddigi áldozatok családjának 50 millió dollárt fizetett.

Áldozatok ugyanis korábban is voltak, mindannyian amerikaiak és kétévesek. A minnesotai Tedd McGee szintén a délutáni alvása idejére volt a szobájában hagyva, amikor felmászott a szekrényre, amely felborult vele. Édesanyja elmondása szerint 20 percenként szokta ellenőrizni, minden rendben van-e a kisfiúval, így ő talált rá a baleset idején is.

2015-ben Curren Collas szintén nagyon hasonló körülmények között veszítette az életét. Édesanyja egy darabig blogot is vezetett, ahol a gyász mellett többek között arról is írt, milyen boldoggá teszi, hogy az Ikea most már ingyenes rögzítő füleket biztosít a szekrényhez, amely így biztonsággal a falhoz erősíthető. Currennek három idősebb testvére volt, halála után pedig egy kishúggal gyarapodott a család, aki épp a kisfiú születésnapján látta meg a napvilágot.

Amerikában 2000 óta nagyjából félmillió balesetet okozott az, hogy kisgyerekek felmásztak a bútorokra vagy magukra rántották azokat. A legtöbb tragédiát a szekrény tetejére állított, majd onnan lezuhanó tévékészülék okozta. Bár néha felnőttek is elszenvednek hasonló baleseteket, az áldozatok nyolcvan százaléka gyermek.

Az ilyen balesetek száma egyre nő. Ennek oka a szakértők körében sem tisztázott, de többen arra gyanakodnak, hogy a családok a nagyképernyős tévék megvásárlásakor a régebbi darabokat átköltöztetik a gyerekszobába, ahol a kicsi játék közben magára rántja azt.

A Malm szekrényt csak Amerikában vonták ki a forgalomból, Magyarországon a mai napig kapható. Használati utasításában már felhívják a figyelmet a megfelelő rögzítés fontosságára.

Hogyan előzheted meg az otthoni gyermekbaleseteket? Olvasd el a gyermekorvos tanácsait! >> A gyermekkori otthoni balesetek megelőzésének tízparancsolata

Fotó: Sam Greenhalgh / flickr

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja