A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Uszodai rémálom? (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Bizey Gabiella - 2011-04-06
Vannak dolgok, melyek tőlünk függetlenül működnek e világban és mi csak tehetetlen szemlélői vagyunk az eseményeknek. Vagy mégsem? Amikor gyermekeink egészségéről van szó, mindenképpen cselekednünk kell!
Uszodai rémálom? (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Kislányom 10 éves. Az osztályával úszásoktatásra járnak egy iskolai uszodába. Szinte minden tanévben különböző szemölcsökkel folytatunk küzdelmet, melyeket az úszások alkalmával szed össze. Kétségbeesett, hiábavalónak tűnő üzdelem ez. Egy-egy kezelés 2-3 hónapig is eltarthat, mely idő alatt több alkalommal is meg kell jelenni a szakrendelésen, kontroll vizsgálaton. Ezek alkalmanként 3-4 órás várakozási időt vesznek igénybe és mindez csak tanítási- és munkaidőben lehetséges. A szomorú emellett az, hogy mind a gyerekekről, mind a kísérőkről az úszómester leveteti a papucsot a medencéhez vezető bejáratnál. (Biztos úgy gondolja, hogy a feretőzés is megáll a küszöbnél.)
Sajnos évente jelent problémát gyermekem számára a szemölccsel való megfertőződés. Azonban idén hallottam először szülőtől, hogy az ő gyermekének is van szemölcse, de ez majd magától elmúlik és nyugodtan járhat úszni. Létezik ilyen szemölcs?

A probléma nem hagyott nyugodni, főleg azok után, hogy kiderült az osztályban több gyermek is részt vesz az úszáson vírusfertőzéssel. Kutatómunkába fogtam és több szakorvosnak is kikértem a véleményét, köztük a kezelőorvosunkét is.


Egyöntetű vélemény, hogy elsősorban a talpon, kezeken terjed. Sok esetben képes a vírus olyan enyhe formában vegetálni, hogy a szemünk elől rejtve marad és csak akkor kezd megnőni és gyorsan szaporodni, ha az illető immunrendszere legyengül.

Ez igazán nem megnyugtató számora, azonban arra rámutatott, hogy az egyetlen megoldást a megelőzésben látom. Többen javasolták, hogy kérjük az uszoda igazgatóságát alaposabban fertőtlenítsék a zuhanyzókat, vécéket és az öltözőket is. Azonban olyan szervről senki sem tud a megkérdezettek közül, mely e tevékenységeket felügyelné. Ám találtam egy roppan egyszerű megoldást, az úszócipő használata. Talán nem véletlen, hogy nagyszüleim is használták strandokon, uszodákban, de még a Balatonban is. Már csak arra kellett kitalálni valamit, hogy az úszómestert hogyan lehetne jobb belátásra bírni. Ebben szívesen volt segítségemre a doktornő, aki az orvosi igazoláson javaslatként tüntette fel: „ A további fertőzés elkerülése végett úszócipő használata javasolt.”
Talán, ha kötelezővé tennék, lenne esély a szemölcsfertőzések igen nagymértékű csökkentésére?
Elgondolkodni érdemes lenne róla gyermekeink érdekében. (Mire gyermekem meggyógyult az egyik tanárnő lábán szintén kifejlődött a szemölcs.) 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja