A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Közel öt percig fuldoklott a tömött medencében a kisfiú, de senki sem segített rajta

Kercsó Dorottya - 2017-06-15
Megrázó videót tett közzé a Daily Mail. A felvételen egy ötéves finn kisfiú látható, aki az emberekkel teli medencében fuldoklik, de senki nem siet a segítségére. Édesanyja az eset alatt éppen szaunázott. Figyelem! Felkavaró tartalom!
Közel öt percig fuldoklott a tömött medencében a kisfiú, de senki sem segített rajta

Az eset még néhány hónappal ezelőtt történhetett egy helsinki uszodában, de a videót csak a napokban töltötték fel az Imgurra. A gyermek végül megmenekült, de négy és fél perces, szívbemarkoló küzdelme azóta bejárta az internetet.

A felvételen először az látható, hogy a kisfiú felügyelet nélkül bemegy a medencébe, ahol próbálja a fejét kint tartani a vízből, de nem elég magas hozzá. Egy apa a gyermekével éppen mellette áll, de nem veszik észre, hogy a kisfiú segítségre szorul.

Ezután kutyaúszásban – mivel egyébként nem tud úszni – megpróbálja elérni a medence szélét, de nem sikerül neki. Egy nő eközben éppen mellette úszik el, de ügyet sem vet rá. A fiú kétségbeesetten és eredménytelenül próbálja a fejét a víz felett tartani, ami a közvetlenül mellette álló férfinak látszólag nem tűnik fel. Amikor végre eléri a medence peremét, már nincs ereje belekapaszkodni. Lesüllyed a víz alá egy egész csoport ember szeme láttára.

Ekkor a gyermek feladja a küzdelmet. Egy teljes percig lebeg öntudatlanul a víz tetején, amikor egy nő végre észreveszi, mi történt, és kihúzza őt a vízből. A kisfiúnak végül semmilyen komoly sérülése vagy károsodása nem lett.

44 éves anyja a történtek alatt a szaunában volt. Elmondása szerint a fia lelkére kötötte, hogy addig ne menjen ki a pancsoló medencéből, de a gyerek figyelmen kívül hagyta az utasítást. Gondatlanságáért pénzbírságot és négy hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Figyelem! Felkavaró tartalom, a videó megtekintését kizárólag erős idegzetű, nagykorú olvasóinknak ajánljuk!

Felmerül a kérdés, hogyan történhetett meg, hogy egy gyerek kis híján belefulladt egy emberekkel teli medencébe. Valóban csak a körülötte lévők közönyéről van szó? Minden bizonnyal ez is közrejátszott, de a fuldoklás általában nem olyan drámai jelenség, ahogyan azt a filmekben láthatjuk, így fordulhat elő, hogy akár észre sem vesszük. A bajba jutott nem kiabál, mivel ahogy kitátja a száját, rögtön vizet is nyel vele. Kezével eközben a víz alatt végez olyan mozdulatokat, amelyekkel a felszínen próbálja magát tartani.

Ha ilyet látunk mély vízben, azonnal hívjunk képzett segítséget! A fuldokló ugyanis nem ura a mozdulatainak, és ha nem szakszerűen nyúlunk hozzá, küzdelmében valószínűleg minket is a víz alá ránt.

"Vízből történő kimentésre biztos úszástudás és megfelelő vízbiztonsággal rendelkező személy is jobb, ha csak akkor próbálkozik, ha ahhoz megfelelő végzettséggel és elegendő gyakorlattal rendelkezik. Egy fuldokló ember kimentése nagyon nehéz feladat: a pánik miatt a fuldokló nem mérlegel, kapaszkodik, kapálózik, rugdos és ösztönösen az életét próbálja menteni. Akkor is, ha ez a mentő személy életébe kerül. Tartsuk ezt szem előtt, nehogy egy bajba jutottból kettő legyen!" - tanácsolja a Webbeteg szakértője, Dr. Kónya Judit. /Vízi balesetek: mit tegyünk, és mit ne?/

Ha sikerült a mentés, és az illető magához tért, mentőt kell hívni hozzá és kórházba kell szállítani, mert a szervezetébe került rengeteg víz miatt akár az eset után órákkal is felléphet hirtelen állapotromlás.

Ami pedig a legfontosabb: egy pillanatra se veszítsük szem elől a gyerekeinket! Nem kell ehhez felnőtt medence, egy kisgyerek akár térdig érő vízbe is belefulladhat, ha megcsúszik és ijedtében nem tud felállni (egy ittas felnőtt ugyanígy járhat egyébként). Ha ilyet látunk, azonnal nyújtsunk segítséget szakértő nélkül is.

Az finn eset legfontosabb tanulsága pedig, hogy vigyázzunk sokkal jobban egymásra! A közöny akár életeket is követelhet.

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja