A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vészhelyzetek úton-útfélen: Gyermekbalesetek otthon és a ház körül

Családinet [cikkei] - 2010-04-09
Baleset. Szeretjük azt gondolni, hogy ez aztán tényleg csak mással, máshol történhet meg. Hitted volna, hogy évente nagyjából egymillió ember kerül orvoshoz baleseti sérüléssel? A hazai statisztikai adatok sajnos ezt bizonyítják.
Vészhelyzetek úton-útfélen: Gyermekbalesetek otthon és a ház körül

Az alábbiakban dr. Krivácsy Péter, a Budai Egészségközpont gyermekorvosa hívja fel a figyelmünket a leggyakoribb balesetekre amelyek otthon, vagy a szabadban érhetik gyermekeinket, valamint arra, hogyan lehet ezeket a baleseteket megelőzni.

„Valóban kényelmesebb abban a tudatban élnünk, hogy a mi őrangyalunk úgysem alszik soha. A tények ellenben azt mutatják, hogy időnként azért mégis elbóbiskol. Nem árt tehát, ha magunk vigyázunk saját, illetve gyermekeink egészségére, hiszen a baj bármikor bekövetkezhet” - mondta a doktor úr.

Baleset helyett megelőzés - otthon
Ha gyermekünknek már óvodás korban megtanítjuk, hogyan tehetik biztonságosabbá hétköznapjaikat, rengeteg balesetet megelőzhetünk. Azonban nekünk, felnőtteknek is tudnunk kell, hogy mit a teendő abban az esetben, ha mindezek ellenére megtörténik a baj.
Mivel a gyermeket még nem tudják felmérni a veszélyt – sokáig egyáltalán nincs félelemérzetük, kíváncsiságuk viszont óriási – a baleset-megelőzés terén jóval több figyelmet igényelnek, mint a felnőttek  A mi dolgunk tehát otthon a megfelelő környezet kialakítása, amelynek a legegyszerűbb módja, ha gyereknyi magasságából nézzük végig a lakást – guggolva, négykézláb, esetleg hason fekve – attól függően, mekkora a gyermekünk. Így láthatjuk igazán, mit tud magára rántani, felborítani, honnan tud le- vagy kiesni.
Elérhető magasságban csakis olyasmit tároljunk, ami nem veszélyes számára. Az éles sarkokra szereljünk élvédőt, a veszélyes tartalmú szekrényekre ajtózárat, a lépcsőket és azokat a helyiségeket, ahova semmiképpen sem mehet be a kicsi, zárjuk le védőráccsal.Baleset helyett megelőzés - a szabadban
A jó idő beköszöntével a gyerekek egyre több időt töltenek a szabadban játékkal és sportolással. A hosszú, hideg tél alatt rengeteg energia halmozódik fel bennük, amelynek ilyenkor gyakran nem tudnak határt szabni. A szülők feladata, hogy amikor előveszik a biciklit és az egyéb sporteszközöket, felhívják a gyermekek figyelmét a balesetmentes sportolás szabályaira. Sportolás közben a gyermekek állóképessége, kitartása, izomzata és a csapatszellem egyaránt fejlődik, azonban minden sportág tartogat veszélyeket is: egy kellemes nap horzsolással, ficammal, de akár töréssel is végződhet. Ha a gyermekeknek megtanítjuk az alapvető – például közlekedési – szabályokat, elkerülhetjük a komolyabb baleseteket. Csak akkor engedjük őket a forgalomban egyedül biciklizni, ha már biztonsággal ülnek a kerékpáron és egyensúlyérzékük is kellően fejlett. Emellett nélkülözhetetlen a védőfelszerelések – kerékpározás közben a bukósisak, gördeszka és görkorcsolya esetén a könyök és a térdvédő – használata, melyek segítségével megelőzhető a fájdalmas sérülés vagy törés.
Ha kirándulni megyünk, vigyünk magunkkal elsősegély-dobozkát, hogy el tudjuk látni a sérüléseket, mivel a földdel szennyezett sebeket mindig alaposan le kell fertőtleníteni. A kerti szerszámokat ne hagyjuk szanaszét a kertben, mert kellemetlen meglepetéseket okozhatnak. Tanítsuk meg a gyerekeknek, melyik fára szabad fölmászni, melyikre nem – az is fontos, hogy meddig és hogyan mehetnek.

„Amikor tényleg baj van, nincs idő a kétségbeesésre, minden perc számít. Ha úgy látjuk, hogy a sérülés ellátása meghaladja képességeinket, vagy életveszélyes a baleset, azonnal kérjünk segítséget! Kisebb baleseteknél mi magunk is orvosolhatjuk a bajt. Nagyobb biztonságban tudhatjuk szeretteinket, ha ismerjük az elsősegélynyújtás és az újraélesztés mikéntjét – ma már számos helyen indítanak egésznapos tanfolyamot, keressünk egyet! Ez a tudás sosem fölösleges, hiszen sosem tudhatjuk, mikor és hol lesz rá szükségünk az életben” – monda a doktor úr.

Morpho Communications
 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja