SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Biztonságos otthon - biztonságban lévő baba

Kandikó Éva [cikkei] - 2010-04-12
Amikor gyermekünk elkezd kúszni-mászni, ugrásszerűen megnő azon lehetőségek száma, amikor veszélybe kerülhet. A mi feladatunk ezektől a veszélyektől megóvni őt. Azon kívül, hogy szép szóval, türelmesen, időről időre elmondjuk neki, mit nem szabad, van néhány jól bevált tanácsunk arra nézve, mik az alapvető biztonsági intézkedések gyermekeink védelmében.
Biztonságos otthon - biztonságban lévő baba

Az egyik leggyakoribb sérülés az áramütés kisgyermek korban, de elővigyázatossággal, odafigyeléssel elkerülhetjük.

1. Minden konnektorba helyezzünk konnektordugaszt. Ezt a dugaszt csak felnőtt tudja eltávolítani egy speciális segédeszközzel. Ha ilyet használunk, a gyerek semmilyen tárgyat nem tud betuszkolni a konnektorba, így elkerüli az áramütést.
2. Ne tartsunk otthon hibás, magunk által megbütykölt elektromos szerkezetet. A javítást mindig bízzuk szakemberre!
3. Soha ne használjunk elektromos készüléket vízben ülve-állva!
4. Hálózatról működő elektromos játékot kizárólag felnőtt felügyelete mellett használjanak gyermekeink.
5. Figyelmeztessük gyermekünket a lehetséges veszélyre, magyarázzuk el neki, mire kell vigyáznia, természetesen azon a szinten, amit már megért és felfog.

A konyha sem biztonságos terep gyermekünk számára. Nézzük, ott mit tehetünk azért, hogy ne történjen baleset.

1. Kicsi gyereket egy percre se hagyjunk egyedül a konyhában! A baj akkor is megtörténhet, ha ott vagy,
2. A késeket, balesetet okozó konyhai eszközöket tároljuk olyan fiókban, amit a gyermek akkor sem ér el, ha székre áll. Ez ugyan kényelmetlenné teheti számunkra a főzést, de még mindig jobb felnyúlkálni a késért, mint egy gyermekkórház baleseti ambulanciáján várakozni…
3. A konyhában tárolt vegyszereket, mosogatószereket legjobb, ha zárható ajtajú szekrényben tároljuk. Ne tároljunk vegyi anyagokat ásványvizes, szörpös palackokban, mert még nagyobbakkal is előfordul, hogy jót húznak a növényvédő folyadékból, amit ásványvizes üvegbe öntöttek. Ha mégsem tudjuk másként megoldani, nagyon feltűnően jelezzük az üvegen: MÉREG!
4. Amíg gyermekünk kicsi, ne használjunk lelógó abroszt az asztalon, sokkal biztonságosabb megoldás a tányéralátét. Súlyos baleseteket kerülhetünk el azzal, ha a konyhába utánunk csámpázó apróság nem az abroszba kapaszkodik, magára rántva azzal esetleg az asztal teljes tartalmát.
5. Ha üvegezett ajtó vezet a konyhába, érdemes biztonsági fóliát ráragasztani, nehogy az üvegnek véletlenül nekifutó, és azt kitörő csöppség súlyos sérüléseket szerezzen.

Mi a helyzet a szobában?

1. Szerintem a legnagyobb veszély a lépcsőn leselkedik a babákra. Érdemes biztonságos korlátot a lépcső tetejére felszerelni, megakadályozva ezzel, hogy akkor induljon el felfedező útra a gyermek, amikor mi nem látjuk.
2. Minden asztalsarokra, éles bútorra tegyünk sarokvédőt.
3. Azokat a szekrényeket, amikben a babára nézve veszélyes (vagy számunkra nagyon értékes) holmikat tárolunk, lássuk el fiók- vagy szekrényvédő zárral, ennek használata mellett gyermekünk nem garázdálkodhat szabadon.
4. A szabadon álló szőnyegek hátára ragasszunk speciális kétoldalas ragasztót, amely megakadályozza, hogy a szaladó gyerek alól kicsússzon a szőnyeg.
5. Mindannyiunk érdekében távolítsunk el a szobában található alsó polcokról, szekrényekről minden dísztárgyat, könyvet, amiben a gyermek kárt tehet, vagy magának okozhat sérüléseket.

Van jól bevált ötleted, hogyan óvd gyermeked testi épségét? Oszd meg velünk!
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja