SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Titkok fája és a Katica-invázió

- 2018-04-17
Biztos emlékszel még Dodira, aki egy kisebb baleset során megismerkedett a cseresznyefa odvában lakó pókákkal. A-Pókával és a hozzá nagyon hasonlító cuki pókákkal, akik gömbölyű, színes ruhás alakok mindenféle furcsa kalappal a fejükön.
Titkok fája és a Katica-invázió

Az ismerkedést a cseresznyefa odvában élő különleges lényekkel a kisfiú anyukájának felbukkanása zavarta meg, hiszen egy szabály van: felnőtt sohasem láthatja meg őket. Így gyorsan véget vetettek a bemutatkozó látogatásnak, de azóta a bizonyos nap óta nem telt el olyan szabad délután, hogy Dodi ne ment volna a fa közelébe. Amint a cseresznyefa árnyékába lép, gyorsan körülnéz, majd felszökken a fára, bekap egy varázscseresznyét és már csúszik is tovább a fa odvába, a pókák birodalmába. Így ment ez minden nap, a csodálatos tavasz első pillanatától egészen a mai napig, amikor valami nagyon barátságtalan dolog történt főhőseinkkel.

Nyugi, nem kell annyira izgulni, elmesélem, és rögvest megtudod, hogy egy sejtelmes árnyék nem mindig jelent rosszat, és hogy a Katicáknak rettenő nagy erejük van, ha összefognak.

Tehát azon a tavaszi napon Dodika éppen a cseresznyefa felé settenkedett, mert kis barátai, a pókák izgatott hangja, növekvő lármája ütötte meg a fülét. Már éppen oda akart nekik pisszegni, hogy halkabban, mert meghallják a felnőttek, amikor fura érzés ütötte meg a szívét. Valami furcsa és megmagyarázhatatlan érzés kerítette a hatalmába. Forgolódott, tekergette a fejét, mert olyan érzése volt, mintha valaki követné. Semmiképpen sem szerette volna, ha a szülei észreveszik, merre ólálkodik, vagy a szomszédban lévő felnőttek jönnének rá a titkára. Ahogy settenkedett a fa felé, egyre nőtt benne a furcsa érzés. Már majdnem a fához ért, de hogy kicselezze a settenkedő árnyat, hirtelen megpördült és hogy, hogy nem a szomszédban lakó kis barátjával, Stofival találta magát szemben:
- Hát te mit csinálsz itt? Miért settenkedsz mögöttem? Halálra ijesztettél! Nem szép dolog - mondta ijedten, majd a következő pillanatban maga után húzta Stofit a cseresznyefa biztonságot adó ágai közé. Ugye nem régóta követsz? Van egy titkom, de még senkinek nem mesélhettem el.
- Titkod? Milyen titkod van, amiről én nem tudok? - kérdezte Stofi csalódottan.
- Elmondom neked, ha megígéred, hogy... - de ebben a pillanatban hatalmas rázkódás rázta meg a cseresznyefát, akkora, hogy apró gallyak kezdtek el lepotyogni róla.
– Hűha, itt valami nagy baj lehet - Megfogta Stofi karját. - Gyere, segítsünk nekik… - azzal húzta magával a meglepődött barátját.
- Segítsünk, de kinek? Nem értem, hova húzol ilyen erősen? Ez fáj.

De a következő pillanatban már csendben is maradt, mert Dodi a szájába tömött egy különleges cseresznyét, majd mindketten zsugorodni kezdtek, egészen addig, amíg már a fák repedései is szánkópályának látszódtak.

- A-Póka! A-Póka! Barátaim, hol vagytok? Mi volt ez a nagy rázkódás, jól vagytok? - Hadarta egyre nagyobb rémülettel a hangjában, majd Stofit maga után húzva becsusszant a fa törzsén található rejtett nyíláson.

Egy végtelen hosszúságú csúszkálás után Dodi és Stofi egy smaragdzöld gyepre pottyant, ahol a pókák takaros kis házai álltak. Az első látásra takaros helyet azonban valami fura száraz érzés járta át, a máskor vidám pókák pedig csak ténferegtek egyik buckától a másikig. A máskor színes táj egy része szürke lepelbe burkolózott és látni lehetett, hogy az egykor szép színes, takaros házikókat felmorzsolja a gonoszság rossz illata.

Mi történt? Mi van veletek? – kérdezte meg A-Pókától Dodi, azonban az öreg póka csak magába roskadva üldögélt.
- Kész, vége van mindennek, nem tehetünk semmit. El fognak veszni a szép színes házaink, az illatos virágok, a buggyanó gyümölcsök, a hintázó liánok.
- De mi történt? Tudunk segíteni? – kérdezték a fiúk, mire a póka csak szomorúan megrázta a fejét, majd egy magasabb tuskóra felkapaszkodva így szólt az összegyűlt pókaseregnek.

- Kedves Pókák! Igen, jól hallottátok, nagy betűvel neveztelek meg Titeket, mert szeretném, ha tudnátok, hogy nagy bajban vagyunk. Tönkre fog menni szeretett hazánk, ez a csodálatos cseresznyefa, mely már bölcsőkorunk óta otthont ad nekünk. Elfogyott a víz. Nem kap vizet a fa gyökere és a szárazság kieszi a lelket ebből a varázslatos, otthont adó fából. Gyertek ide, fogjuk meg egymás kezét és emlékezzünk vissza az itt töltött évekre, mielőtt elhagynánk, és új fára vándorlunk.

A pókák néma csöndben megfogták egymás kezét, majd egy furcsa dob hangjára ütemesen ringatózni kezdtek, miközben a szemükből folyni kezdett a könny.
Dodi vette észre az újabb furcsaságot, mégpedig azt, hogy a lecseppenő könnycseppek mintha halványabbra satírozták volna a fát pusztító szürkeséget.
- Stofi - szólalt meg halkan -, tudom a megoldást. Vizet kell szereznünk.
- De hogyan gondolod? Nem vagyunk mi kicsik ehhez?
Nem, ha összefogunk. Igen. Jól gondolod. Beszélek A-Pókával, mert itt már a Katica-csoport összefogása kell.
Azzal A-Póka fülébe suttogta remek tervét. Az öreg annyira el volt keseredve, hogy korábbi vehemens természetét hátrahagyva némán bólintva adott engedélyt a fiúknak tervük megvalósításához.

Dodi és Stofi gyorsan felszaladt a bejárathoz, majd amikor visszanyerték eredeti alakjukat, kiszaladtak az utcára, ahol Zalán barátjuk éppen a kistesóival sétált.

- Zalán, Zalán, segítesz nekünk? Zétény is jöhet és még nagyon sok segítségre van szükségünk. Mozgósítani kellene a Katica-csoportot. Igen ám, de hogyan? Hiszen a többiek szanaszét laktak a faluban.
Dodinak azonban hirtelen támadt egy ötlete. Felpattant a bringájára, beszólt anyukájának, hogy mindjárt jön és végignyargalt a házak között.
- Halihó, 5 perc múlva nálam. A hátsó kerítésnél várjatok - mondta mindenkinek, majd gyorsan hazatekert. A mozgósítás olyan sikerrel járt, hogy mire visszaért, a csoport nagy része már türelmetlenkedett a hátsó traktusnál.

- Egy kis figyelmet kérek, Katicások. Ma egy olyan dolog történt, ami nem mindennapi és ezért bizony szupertitkos. Csak az tartson velem, aki nem fogja elárulni a titkot. A Katica-csoport titkát - mondta ellentmondást nem tűrő hangon.
- Nézzétek, itt van ez a nagy fa, a belsejében laknak a barátaim, akik nagy bajban vannak. Ha fél órán belül nem kap elegendő vizet, akkor a szürkeség mindent elpusztít és az ott élők kereshetnek új helyet maguknak. Akartok segíteni?
– Igen! - Kiabáltak egyesével a katicások, majd Dodi utasításait követve csataláncba állva a kerti csapból vödrök segítségével kezdték el a kiszáradó fa locsolását. Ott volt, Dodi, Stofi, Vince, Zalán, Zétény, Mazsó, Csaba, Dzseni, Laura, Dávid, Viki, Regi, Luca, Léna, Abigél, és még ki tudja hányan.

A szürkülő fa ebben a pillanatban színt váltott, a szürkét először nagyon sötétbarna váltotta fel, majd a századik vödör víz után a fa végre újra régi fényében pompázott.

De kik ezek a pókák? És miért élnek itt? – tették fel hirtelen az ezernyi kérdést, melyek már foglalkoztatták őket vízhordás közben is.
- Sajnos én azt nem mondhatom el, mert megígértem nekik, hogy nem adom ki őket, és nagyon kérem, hogy ti is őrizzétek meg a titkot.

Az ovisok már éppen csalódottan indultak volna haza, amikor egy vékony kis hang ütötte meg a fülüket.

- Kérlek, ne menjetek el! Szeretnénk nektek megköszönni, hogy segítettetek. Kérlek, gyertek vissza holnap délután háromkor és akkor megmutatunk mindent. De kérlek, ne késsetek.

Így is lett. A katicások másnap délután pontban háromkor megjelentek a fa környékén, ahol Dodi és A-Póka fogadta az ámuldozó ovisokat.

- Kedves Katica-csoport! - kezdte ünnepélyesen a póka nemzetség feje. - Szeretném megköszönni nektek önzetlen segítségeteket, mellyel ismeretlenül is segítséget nyújtottatok nekünk. Hálánk jeléül készültünk nektek egy kis műsorral. Gyertek egy kicsit közelebb.

Hej, Katicás óvódások

bajban számíthatunk rátok

Nagy volt a baj a fával

megoldottuk a Katicákkal.

Katicáknak a jó szíve

pókák megsegítésére

Dodi, Stofi és a banda

Együtt megnő a hatalma.

Énekeltek egy kis dalt a pókák, mely nagyon megnevettette az óvodásokat. Az ünnepség végén még megesküdtek, hogy senkinek nem mondják el, kikkel ismerkedtek meg. Bár csalódottak voltak, hogy nem jutottak be a pókák igazi birodalmába, szívükbe örökre belopták magukat az apró varázslatos lények.

Itt találod a mese első részét: Dodi és a titkok fája avagy Utazás a pókák birodalmában

Indexkép: Csomai-Kürtössy Zsuzsanna

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja