SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A mesék nélkülözhetetlenek a gyermek egészséges fejlődéséhez

Gutási Gábor [cikkei] - 2023-01-13
A mesék hozzátartoznak a gyermeki léthez, és nagyban segítik a kicsik fejlődését. A mesék ugyanis megmutatják a gyerekeknek, hogy hogyan kezeljék a problémákat, sőt, a mesék szereplőitől felnőttként is tanulhatunk.
A mesék nélkülözhetetlenek a gyermek egészséges fejlődéséhez

Segítenek megtanulni, hogy hogyan kell eligazodni az életben, hogyan kell viszonyulni az álmokhoz, szorongásokhoz, gondolkodásra sarkall, ha átgondoljuk, hogy mi mit tennénk a főhős helyében.

A mesék a valós élet problémáit mutatják be egy fantáziavilágban, ahol a legtöbbször a hős győzedelmeskedik, és fontos, hogy a gyerekek ebben a biztonságos környezetben fedezzék fel, hogy rossz dolgok bárkivel történhetnek. Az életben mindenkit érnek kihívások, ezért is kell ezekkel a képességekkel rendelkeznie a gyerekeknek. Olyan ez, mintha érzelmi izmokat építenénk, hogy a gyerekek nehéz időkben is kitartóak legyenek. A mesék igazi képzeletbeli világot teremtenek, helyszíneket, szereplőket, cselekményeket, és megtanítják a gyerekeknek a fikció és a valóság közti különbségekre.

Repüljön gyermekünk a mesés képzelet szárnyán

Amint a gyerekek megértik a történet szerkezetét, megértik az általuk olvasott más történeteket is, és akár meg is tudják jósolni, hogy mi fog történni. A mesék a képzelőerőt is fejlesztik, és arra is lehetőséget kínálnak, hogy kifejlődjön a kritikus gondolkodási képesség, amire a későbbiekben a gyerekeknek is igen nagy szükségük lesz. A mesék mindig tanulságokkal szolgálnak, olyan erkölcsi alapvetésekkel, melyekkel így intuitív módon ismerkednek meg a kicsik. Néha ezek a mesék ijesztőek lehetnek, azonban minden azon múlik, hogy milyen életkorban milyen mesét olvasunk. Tehát a választásnál mindig figyelembe kell venni a gyermek életkorát és fejlődési szintjét.

Ahogy Csukás István írta: Az ősi gesztus, birtokba venni a világot, a gyerekekben változatlanul él. Ebben segít a mese. Ezt a vágyat beteljesíteni.

Lehetőség amatőr szerzőknek és profi meseíróknak 

Ezt kínálja a meskete.hu, ami egy nagyszerű lehetőség a magyar nyelvű mesék és versek publikálására. Olyan amatőr és profi írókat vár a közösség, akik szeretnek meséket írni és akár fel is olvasni azt. Ma már több mint 250 író publikál a felületen, több, mint 1.000 mese és 150 hangosmese várja a látogatókat. Akik gyűlnek is szép számmal, már több mint ezer regisztrált felhasználó van és az elmúlt hónapokban közel 70.000 meseolvasás és 10.000 írói profilmegtekintés történt az oldalon.

Azok is bátran jelentkezhetnek, akik még most bontogatják szárnyaikat, sok tanár ide tölti fel tanítványai alkotásait is. Plusz motiváció a bátortalanoknak az a meseíró pályázat, melyre egészen február 28-án éjfélig várják az alkotásokat. A legjobbnak ítélt mesék nyomtatott formában is megjelennek, a pályázók közt pedig 3.000, 5.000 és 10.000 forint értékű könyvvásárlási utalványokat sorsolnak ki.

Olvasóként is érdemes regisztrálni – ez Facebookon keresztül pár másodperc –, hisz így tudunk szavazni a kedvenceinkre a pályázaton és a meséket pdf-formátumban is le tudjuk tölteni. A meskete.hu egy hobbiprojekt, melyet egy mesekönyvíró álmodott meg, aki szeretne kedveskedni a meseíróknak, legyenek akár amatőrök vagy profik. A siker pedig nem maradt el, sokan így jutottak el első olvasóikhoz és hamarosan újabb fejezet kezdődik a meskete.hu életében, érkeznek a prémium funkciók és a webáruház, valamint a mobilos és tabletes applikáció a még jobb felhasználói élmény érdekében.

Nyitókép: StockSnap képe a Pixabay -en.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja