SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Legyen egész évben farsang! Így fejleszti a gyermeket a szerepjáték

Családinet [cikkei] - 2019-02-18
A szerepjáték nemcsak jó móka, de remek fejlesztő is egyben. A gyerekek szociális, érzelmi, nyelvi és problémamegoldó képességeit is erősíti, ha a farsang után se adunk túl a megvásárolt jelmezeken, és nem is tesszük őket egyből a szekrény mélyére. Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője összefoglalta miért jó, ha hagyjuk, hogy amikor kedvük tartja varázsló, szuperhős, katona, oroszlán vagy épp hercegnő bőrébe bújva játsszanak.
Legyen egész évben farsang! Így fejleszti a gyermeket a szerepjáték


Szerepjátékkal bármi lehetsz

A gyerekek a nappaliban fotelből kanapéra, szőnyegről a küszöbre ugrálnak, mert csak így menekülhetnek meg a félelmetes forró láva elől, ami a padlót borítja. Az erdei séta közben talált bottal bármilyen fenevadat lepuffanthatnak, ha úgy adódik, de az sem baj, ha nincs náluk kisautó, előbb-utóbb akad egy megfelelő kő, amivel már indulhat is a brummogás. 
A gyerekek fantáziája határtalan, gyakorlatilag bármilyen tárgyat, helyzetet leutánoznak az épp rendelkezésre álló készletből, ám a kreativitás mellett a szerepjáték még sok más képességet is fejleszt.


Együttműködést és empátiát tanít

A kooperatív szerepjáték során a gyermek megtanul másokkal együttműködni, az álláspontján változtatni, megosztani a felelősséget és kreatívan megoldani egy problémát. Más bőrébe bújva megismerheti és megértheti a körülötte lévőket, könnyebben képzeli magát az ő helyükbe a későbbiekben is. Az egocentrikus gyermeki világból egy fontos fejlődési előrelépés, amikor megérti mások érzéseit. 
Az önbecsülésének is jót tesz, ha különböző karaktereket eljátszhat. A szerepjáték segítségével gazdagabb személyiséggé válhat, bátorságot szerez a különböző helyzetekben való viselkedéshez.


Páratlan szókincsfejlesztés

A gyerekek ilyenkor a mindennapokban használt szókincsük mellett egy sor új kifejezést is alkalmaznak. Az adott játék függvényében előkerül a harci, orvosi, boltos, könyvtáros, hercegnős... „szakzsargon”, amiről szülőként sokszor elképzelésünk sincs, hogy hol hallhatta. 
A szerepjáték remek eszköz arra, hogy például a mesékben, anya és az eladó beszélgetésében vagy a buszon említett szavak előkerüljenek, de felismerhetjük a saját szóhasználatunkat, hanghordozásunkat is a gyerekek játékában.


A gyurmagolyó vagy a papírgalacsin védjen meg a szörnytől?

A szerepjáték során számtalan probléma adódhat, amiket ott és akkor, a rendelkezésre álló eszközökkel kell rugalmasan megoldani. 
A többiekkel meg kell egyezni, hogy mi a jó megoldás, vagy szabályokat kell követniük – és lehetőleg ugyanazokat –, ehhez pedig kompromisszumra kell jutni. 


Agresszív viselkedés a képzelt játékban?

Mit tegyen a szülő, ha a játékban a gyermek időnként leszámol a játékkatonákkal, a plüssök vagy babák közt veszekedés, háború dúl? A negatív érzések kezelésével sajnos sokan még felnőttként sem tudunk mit kezdeni és nem tudjuk jól kezelni. A szerepjátékban a gyerekeknek lehetőségük van ezt is megtanulni: szabályozni a viselkedését, lecsillapodni és önuralmat is tanulni.


Jelmezek és egyéb kellékek

A farsang remek apropó a kreatív kelléktár felfrissítéséhez, ám alapvetően a gyerekek bármit felhasználnak a játékhoz, ami épp az elképzelt világukba illik. Azért jó, ha van otthon néhány üres nagyobb kartondoboz (például kisház, autó vagy űrhajó gyanánt). Régi ruhák, cipők, hátizsákok, kalapok, újságok, telefonok. Már nem használt főzőedények, takarók (bunker építéshez), pénzérmék, repülő-, mozi- vagy színházjegyek, notesz és toll.

Forrás: www.jatekliget.hu
Kép: Screamenteagle / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja