A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

16+1 vicces farsangi játékötlet otthonra

Vincze Vivien [cikkei] - 2021-01-26
Ezen a télen könnyen megeshet, hogy a farsang teljes egészében visszaszorul az otthonunk falai közé. Persze csak akkor, ha hagyjuk is neki és megszervezzük mi magunk a karneválozást. Az biztos, hogy megéri a fáradtságot, hiszen mindig jó külön alkalmat találni az ünneplésre, nevetésre, közös szórakozásra, amire a téli szezonban nincs is jobb alkalom ennél! Ha még nincs ötleted, mivel dobhatnád fel az otthoni bulit, akkor ezen könnyen segíthetünk a következő játéktippekkel.
16+1 vicces farsangi játékötlet otthonra

A gyerekeknek már az is örömet szerez, ha jelmezbe bújhatnak, még ha az otthoni rég nem használt, ezeréves ruhákból válogathatnak, akkor is! Ha van rá lehetőségünk, még a mostani keretek között is kinevezhetünk egy hétvégi napot a farsangolásra, amit szervezhetünk csak a családnak, de áthívhatunk egy-két barátot is. Érdemes készülni is a bulira valamilyen jelmezzel, fánksütéssel, szörppel, gyerekpezsgővel! Ha nem akarunk mulatságot csapni, akkor a következő játékokból a hétköznapokra is becsempészhetünk néhányat, beöltözhetünk jelmezbe, süthetünk sütiket és persze a farsangi zenéket se hagyjuk ki, a gyerkőcök élvezni fogják!
 

JÁTÉKOK 3-6 ÉVESEKNEK
 

Csipeszfogó

Ehhez a játékhoz egy jó nagy adag műanyag ruhaszárító csipesz kell, lehetőleg minél több színben. A résztvevőket kétfelé osztjuk, mindenki felcsíptet a ruhájára 10-10 darab csipeszt. A feladat az, hogy a játékosok a lehető legrövidebb idő alatt a legtöbb csipeszt összegyűjtsék, saját magukra csíptetve.
 

Láthatatlan Törzsfőnök

Valaki kimegy a szobából, odabent pedig kijelölünk egy Törzsfőnököt, akinek a mozdulatait a többiek utánozni fogják. A kint lévő játékost behívjuk, ő megpróbálja kifigyelni ki a Törzsfőnök, kit utánoz mindenki más. A játék igazán szórakoztató, különösen ha táncmozdulatok is vannak benne.
 

Tükörjáték

Két gyerek egymással szemben áll és a „tükör” csinál valamilyen mozdulatot a testével, arcával. A „tükörkép” feladata a mozdulat leutánzása, a „tükör” szabályai szerint.

Csipegető madarak

Különböző „magokat” (pattogatott kukorica, zizi, stb.) kell hátra tett kézzel felcsipegetni. Aki előbb végez, az a nyertes!
 

Célba fújás

Építőkockából vagy legóból körberakott asztalon kell, minél előbb célba fújni egy pingponlabdát.
 

Seprűtánc

Körben állnak a gyerekek, családtagok, éppen akikkel játsszuk és zenére egy seprűt adogatnak egymásnak kézről kézre. Amikor leáll a zene, kiesik az, akinek éppen a kezében van a seprű.
 

Mit súgtam?

Súgjunk az egyik gyerek fülébe valamilyen utasítást, hogy például nyújtson tésztát, amit el kell játszania. A többieknek ki kell találni, mit csinál, akinek először sikerül, ő lesz a következő, aki feladatot kap.
 

Grimaszjáték

A gyerekek körbe ülnek vagy úgy, hogy jól lássák egymást. Sorban mindenki vág egy grimaszt, amit a többiek utánoznak és megpróbálják kitalálni, hogy mit fejez ki. (pl. vidám, szomorú, mérges)
 

JÁTÉKOK 7-10 ÉVESEKNEK
 

Etesd a farsangi fánkot

Legalább egy A3-as méretű kartonpapírra fessünk egy fánkot, aminek a közepét jó nagyra rajzoljuk meg. Ebbe kell a gyerekeknek babzsákokkal beletalálni, de lehet pénzérmékkel is, ez utóbbinál a győztes megtarthatja azt az összeget, amit a fánk elnyelt.
 

Lufi darts

Egy nagyobb méretű parafatáblára tűzzük fel a felfújt lufikat egymás mellé, amiket a gyerekeknek a darts táblához használt nyilakkal kell kipukkasztani. Nehezíthetjük a játékot, ha előre megmondjuk, hogy kinek, milyen színű lufikat kell gyűjtenie.
 

 

 

 

Lufitánc

Párok állnak egymással szemben, a homlokuk közé szorított lufival. Miután elindítjuk a zenét, ügyelniük kell rá, hogy a lufi a helyén maradjon. Közben időnként némítsuk el a zenebonát, innentől a pároknak mozdulatlanul kell maradniuk, abban a testhelyzetben, amiben vannak, mint a szoborjátéknál, egészen addig, amíg újra nem indul a zene.
 

Farsangi kincsvadászat jelmezben

Rejtsünk el a lakásban különböző helyeken tárgyakat, amiket a megadott útbaigazítás segítségével – rajzolt térképpel, szórejtvényekkel - kell megtalálni. A játékot persze kössük össze a farsanggal, a gyerekeknek olyan tárgyakat kell megkeresni, amelyek egy-egy adott jelmezhez kapcsolódnak. Lehet ezt a játékot azzal is fokozni, hogy aztán mindenkinek a saját magához tartozó – például autóversenyzőnek egy mini kupa – kincsét kell megtalálni.
 

Szívószálas játék

A játék lényege, hogy ki tud előbb bizonyos számú papírdarabkát, kockatésztát, kis csokigolyót vagy bármilyen hasonló dolgot a szívószállal felszedve egy másik tányérra rakni.
 

Mi van a dobozban?

Egy jelmezekhez tartozó tárgyat tegyünk egy nem átlátszó dobozba. A tetejét takarjuk le, a gyerekek csukott vagy bekötött szemmel nyúlhatnak bele és tapogatás alapján döntsék el, hogy melyik maskarához tartozó tárgy lapul benne.
 

Vicces tánckoreográfia

A játékosok körbe állnak, az első mutat egy táncmozdulatot, amit a mellette lévőnek le kell utánoznia és hozzárakni egy újabb táncelemet. A kör vagy ha kevesebben vagyunk, akkor több kör végére egy nagyon vicces koreográfia fog kialakulni.
 

Amerikából jöttem…

A jól ismert klasszikus, ami most is a gyerekek kedvence lehet. Egy játékos kimegy a szobából, kigondol egy foglalkozást, majd miután visszatér elmondja, hogy: „Amerikából jöttem, híres mesterségem címere”, mondjuk sz, cs (szakács), majd elmutogatja a választott szakmát. Azt még elárulhatja, hogy egy vagy két szó az, amit választott. Ha két szó, akkor a két első hangot árulja el, ha egy szó, akkor az elsőt és az utolsót. Ha sokáig nem sikerül megfejteni a kitalált szakmát, akkor hangutánzó hangokat is adhatnak a mesterek. Aki kitalálja a foglalkozást, az megy ki egy új mesterséget bemutatni.
 

+1 Téltemetés

Minden korosztálynak jó mulatság lehet, hogy ha van kertünk, akkor ott űzzük el a telet. Ehhez nem kell más, csak egy kiszebábu és pár lelkes gyerkőc és felnőtt. Kiszebábut gyorsan, akár a téltemetés előtt is készíthetünk kinőtt ruhákból, elhasználódott lepedőkből, de akár papírból is. A bábunak csak a gyerekek kedve, fantáziája, ügyessége szabhat határt. Két botot vagy gallyat kereszt alakban egymásra erősítünk és a ruhaanyagokból felöltöztetjük, amiben jó segítségek lehetnek persze a gyerekek. Ezután már nincs több dolgunk, mint kivonulni, akár jelmezben a kertbe és minél nagyobb zenebona közepette elégetni a bábut, mint a sötétség és a tél jelképét. Ha nem kertesházban lakunk, akkor sem kell erről a mulatságról lemondanunk. Biztos van a közelünkben egy park, ahol eláshatjuk a bábut az avar közé, vagy egy dombos-hegyes hely, ahonnan ledobhatjuk a mélybe, ha tó vagy folyó van a környéken, akkor pedig elúsztathatjuk a vízen.  A lényeg, hogy megszabaduljunk a „téltől”, ami egy külön program is lehet.

Olvasd el ezt a cikkünket is!

21 jelmezötlet gyerekeknek!

Fotó:

A freepik.com-on

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja