SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

16+1 vicces farsangi játékötlet otthonra

Vincze Vivien [cikkei] - 2021-01-26
Ezen a télen könnyen megeshet, hogy a farsang teljes egészében visszaszorul az otthonunk falai közé. Persze csak akkor, ha hagyjuk is neki és megszervezzük mi magunk a karneválozást. Az biztos, hogy megéri a fáradtságot, hiszen mindig jó külön alkalmat találni az ünneplésre, nevetésre, közös szórakozásra, amire a téli szezonban nincs is jobb alkalom ennél! Ha még nincs ötleted, mivel dobhatnád fel az otthoni bulit, akkor ezen könnyen segíthetünk a következő játéktippekkel.
16+1 vicces farsangi játékötlet otthonra

A gyerekeknek már az is örömet szerez, ha jelmezbe bújhatnak, még ha az otthoni rég nem használt, ezeréves ruhákból válogathatnak, akkor is! Ha van rá lehetőségünk, még a mostani keretek között is kinevezhetünk egy hétvégi napot a farsangolásra, amit szervezhetünk csak a családnak, de áthívhatunk egy-két barátot is. Érdemes készülni is a bulira valamilyen jelmezzel, fánksütéssel, szörppel, gyerekpezsgővel! Ha nem akarunk mulatságot csapni, akkor a következő játékokból a hétköznapokra is becsempészhetünk néhányat, beöltözhetünk jelmezbe, süthetünk sütiket és persze a farsangi zenéket se hagyjuk ki, a gyerkőcök élvezni fogják!
 

JÁTÉKOK 3-6 ÉVESEKNEK
 

Csipeszfogó

Ehhez a játékhoz egy jó nagy adag műanyag ruhaszárító csipesz kell, lehetőleg minél több színben. A résztvevőket kétfelé osztjuk, mindenki felcsíptet a ruhájára 10-10 darab csipeszt. A feladat az, hogy a játékosok a lehető legrövidebb idő alatt a legtöbb csipeszt összegyűjtsék, saját magukra csíptetve.
 

Láthatatlan Törzsfőnök

Valaki kimegy a szobából, odabent pedig kijelölünk egy Törzsfőnököt, akinek a mozdulatait a többiek utánozni fogják. A kint lévő játékost behívjuk, ő megpróbálja kifigyelni ki a Törzsfőnök, kit utánoz mindenki más. A játék igazán szórakoztató, különösen ha táncmozdulatok is vannak benne.
 

Tükörjáték

Két gyerek egymással szemben áll és a „tükör” csinál valamilyen mozdulatot a testével, arcával. A „tükörkép” feladata a mozdulat leutánzása, a „tükör” szabályai szerint.

Csipegető madarak

Különböző „magokat” (pattogatott kukorica, zizi, stb.) kell hátra tett kézzel felcsipegetni. Aki előbb végez, az a nyertes!
 

Célba fújás

Építőkockából vagy legóból körberakott asztalon kell, minél előbb célba fújni egy pingponlabdát.
 

Seprűtánc

Körben állnak a gyerekek, családtagok, éppen akikkel játsszuk és zenére egy seprűt adogatnak egymásnak kézről kézre. Amikor leáll a zene, kiesik az, akinek éppen a kezében van a seprű.
 

Mit súgtam?

Súgjunk az egyik gyerek fülébe valamilyen utasítást, hogy például nyújtson tésztát, amit el kell játszania. A többieknek ki kell találni, mit csinál, akinek először sikerül, ő lesz a következő, aki feladatot kap.
 

Grimaszjáték

A gyerekek körbe ülnek vagy úgy, hogy jól lássák egymást. Sorban mindenki vág egy grimaszt, amit a többiek utánoznak és megpróbálják kitalálni, hogy mit fejez ki. (pl. vidám, szomorú, mérges)
 

JÁTÉKOK 7-10 ÉVESEKNEK
 

Etesd a farsangi fánkot

Legalább egy A3-as méretű kartonpapírra fessünk egy fánkot, aminek a közepét jó nagyra rajzoljuk meg. Ebbe kell a gyerekeknek babzsákokkal beletalálni, de lehet pénzérmékkel is, ez utóbbinál a győztes megtarthatja azt az összeget, amit a fánk elnyelt.
 

Lufi darts

Egy nagyobb méretű parafatáblára tűzzük fel a felfújt lufikat egymás mellé, amiket a gyerekeknek a darts táblához használt nyilakkal kell kipukkasztani. Nehezíthetjük a játékot, ha előre megmondjuk, hogy kinek, milyen színű lufikat kell gyűjtenie.
 

 

 

 

Lufitánc

Párok állnak egymással szemben, a homlokuk közé szorított lufival. Miután elindítjuk a zenét, ügyelniük kell rá, hogy a lufi a helyén maradjon. Közben időnként némítsuk el a zenebonát, innentől a pároknak mozdulatlanul kell maradniuk, abban a testhelyzetben, amiben vannak, mint a szoborjátéknál, egészen addig, amíg újra nem indul a zene.
 

Farsangi kincsvadászat jelmezben

Rejtsünk el a lakásban különböző helyeken tárgyakat, amiket a megadott útbaigazítás segítségével – rajzolt térképpel, szórejtvényekkel - kell megtalálni. A játékot persze kössük össze a farsanggal, a gyerekeknek olyan tárgyakat kell megkeresni, amelyek egy-egy adott jelmezhez kapcsolódnak. Lehet ezt a játékot azzal is fokozni, hogy aztán mindenkinek a saját magához tartozó – például autóversenyzőnek egy mini kupa – kincsét kell megtalálni.
 

Szívószálas játék

A játék lényege, hogy ki tud előbb bizonyos számú papírdarabkát, kockatésztát, kis csokigolyót vagy bármilyen hasonló dolgot a szívószállal felszedve egy másik tányérra rakni.
 

Mi van a dobozban?

Egy jelmezekhez tartozó tárgyat tegyünk egy nem átlátszó dobozba. A tetejét takarjuk le, a gyerekek csukott vagy bekötött szemmel nyúlhatnak bele és tapogatás alapján döntsék el, hogy melyik maskarához tartozó tárgy lapul benne.
 

Vicces tánckoreográfia

A játékosok körbe állnak, az első mutat egy táncmozdulatot, amit a mellette lévőnek le kell utánoznia és hozzárakni egy újabb táncelemet. A kör vagy ha kevesebben vagyunk, akkor több kör végére egy nagyon vicces koreográfia fog kialakulni.
 

Amerikából jöttem…

A jól ismert klasszikus, ami most is a gyerekek kedvence lehet. Egy játékos kimegy a szobából, kigondol egy foglalkozást, majd miután visszatér elmondja, hogy: „Amerikából jöttem, híres mesterségem címere”, mondjuk sz, cs (szakács), majd elmutogatja a választott szakmát. Azt még elárulhatja, hogy egy vagy két szó az, amit választott. Ha két szó, akkor a két első hangot árulja el, ha egy szó, akkor az elsőt és az utolsót. Ha sokáig nem sikerül megfejteni a kitalált szakmát, akkor hangutánzó hangokat is adhatnak a mesterek. Aki kitalálja a foglalkozást, az megy ki egy új mesterséget bemutatni.
 

+1 Téltemetés

Minden korosztálynak jó mulatság lehet, hogy ha van kertünk, akkor ott űzzük el a telet. Ehhez nem kell más, csak egy kiszebábu és pár lelkes gyerkőc és felnőtt. Kiszebábut gyorsan, akár a téltemetés előtt is készíthetünk kinőtt ruhákból, elhasználódott lepedőkből, de akár papírból is. A bábunak csak a gyerekek kedve, fantáziája, ügyessége szabhat határt. Két botot vagy gallyat kereszt alakban egymásra erősítünk és a ruhaanyagokból felöltöztetjük, amiben jó segítségek lehetnek persze a gyerekek. Ezután már nincs több dolgunk, mint kivonulni, akár jelmezben a kertbe és minél nagyobb zenebona közepette elégetni a bábut, mint a sötétség és a tél jelképét. Ha nem kertesházban lakunk, akkor sem kell erről a mulatságról lemondanunk. Biztos van a közelünkben egy park, ahol eláshatjuk a bábut az avar közé, vagy egy dombos-hegyes hely, ahonnan ledobhatjuk a mélybe, ha tó vagy folyó van a környéken, akkor pedig elúsztathatjuk a vízen.  A lényeg, hogy megszabaduljunk a „téltől”, ami egy külön program is lehet.

Olvasd el ezt a cikkünket is!

21 jelmezötlet gyerekeknek!

Fotó:

A freepik.com-on

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja