SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Farsangi ügyeskedés - így készítsünk jelmezt, dekorációt, fánkot!

- 2019-01-29
A meghitt adventi készülődés után, karácsonykor, talán mindannyian megpihenhettünk egy kicsit. De most, hogy már megettük az utolsó szem szaloncukrot és a kőkeményre száradt bejglink is elfogyott - elérkezett az idő, hogy újult erővel vágjunk bele az előttünk álló esztendőbe!
Farsangi ügyeskedés - így készítsünk jelmezt, dekorációt, fánkot!

Szedjük le a karácsonyfát, porszívózzuk fel a tűleveleket és adjuk ki az utasítást: „Csavard fel a szőnyeget!” - Kezdődik ugyanis a farsangi szezon! Jön az új év egyik legvidámabb időszaka, melyben bulik, mulatságok és jelmezbálok követik egymást.

A farsang ugyanis vízkereszttől (jan. 6.) – hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig (húsvét előtti 40. nap) – tartó hosszú, vidám, télbúcsúztató időszak. És ki ne szeretne telet búcsúztatni és tavaszt várni?


A farsang eredete

A farsang magyar elnevezése egyes kutatások szerint a német flaseln – fecsegni, fantáziálni, pajkosságot űzni – szóból ered. Más elmélet szerint a bajor – osztrák fasching szót vettük át, az olasz eredetű carneval kifejezés helyett. (Mindkét szó a böjttel függ össze). Hazánkban a német hatás eredményeként a középkorra tehető a farsang kialakulása. Ezen időszakhoz nem kötődik jelentős vallási ünnep, alapvetően néphagyományokra épül, ill. azokhoz kapcsolódik.

Bolondozás, életöröm, nagy evések – ivások, bálok és felvonulások jellemzik. Lényeges, hogy ilyenkor a hétköznapitól eltérő dolgok is történhetnek. Innen ered a szólás: „A feje tetejére áll a világ!” Még a szabályok felrúgása és kigúnyolása is előfordulhat. Az álarcok és maszkok viselése is erre vezethető vissza. A „névtelenség” és az „arctalanság” így mindenki számára féktelen mulatozási lehetőséget biztosít!

Már a XV. században, Mátyás király uralkodása alatt is rendeztek farsangi bálokat. Az ünnepség kellékeit, az álarcokat és a ruhákat Itáliából hozatták. Természetesen a „köznép” is megrendezte saját mulatságait „maskarás játékokat űztek és alakoskodtak.”
A „fékevesztett mulatozást” – (iszákosság, torkosság, dorbézolás) – akkor az egyház üldözte, de a tiltás ellenére sem tudta visszaszorítani. A farsang időszakának megünneplését végül elfogadta és keresztény elemekkel ruházta fel. Farsang idején a későbbi korokban is igen elterjedt szórakozási forma volt a bál és egyéb táncos mulatság. Kiemelkedő eseménynek számított akkor egy-egy megyebál vagy különféle társadalmi egyletek, sportkörök jótékony célú táncos összejövetele.

Faluhelyen a fonókban, táncházakban is ilyenkor érte el a szórakozás a csúcspontját. Nem csak ismerkedtek és udvaroltak a legények, de incselkedtek, jelmezesen, maszkokban ijesztgették, szórakoztatták egymást a lányokkal. A bolondozás mellett közösen énekeltek, táncoltak, Házasság- és férjjóslásokat tartottak, különféle köszöntőket és dramatikus játékokat adtak elő. Hagyományosan a farsangi napokban tartották az esküvőket és a disznótorokat is. Tipikus farsangi fogások ezért a hurka, kolbász, kocsonya és a káposztás ételek sokasága. A legismertebb azonban a mindenki által kedvelt édesség: a fánk.

Tájanként többféle forma és recept szerint készítik, de lehetetlen eldönteni, melyik a legfinomabb. Farsangkor az embereknek ezekkel a „zajos”, önfeledt ünneplésekkel az is a céljuk volt, hogy a telet elijesszék, elűzzék, a gazdag lakomákkal pedig a természetet az új évben ”bőségre”, dús termésre ösztönözzék. A hagyományok napjainkban is tovább élnek.

Világszerte, minden évben megrendezik például a farsang csúcspontját jelentő Karnevált – magyar nevén a „farsang farkát”. Hivatalosan ez a farsangvasárnaptól – húshagyókeddig tartó utolsó három nap. Ma már azonban a turizmus miatt 1–2 hétig is eltarthat egy-egy parádé. Híres karneválok: a velencei, a riói, a new orleansi.

Magyarországon pedig a mohácsi busójárást tartják ezekben a napokban. Remek kikapcsolódási és szórakozási lehetőség is egyben, ezért feltétlenül ajánlom, hogy akinek lehetősége van rá, látogasson el egy ilyen rendezvényre! A hangulat, a látvány leírhatatlan! Ám, akik itthon maradnak, számukra is bőséges manapság a helyi farsangi események, rendezvények kínálata!

Farsangi mulatságot azonban otthon, mi magunk is tudunk szervezni. Remek alkalom arra, hogy kiéljük kreativitásunkat! – lakásdíszítéstől kezdve, az álarcokon, jelmezeken át, egészen a különféle vendégváró finomságok elkészítéséig.


Farsangi jelmez

Akinek kisgyermeke van, az megcsillanthatja ezt a képességét a bölcsődei, óvodai, iskolai farsangi bálokon is. Ám a gyermekek jelmezbe bújtatása nem mindig egyszerű feladat! – hiszen amit esetleg gyermekünk megálmodott, azt nekünk kell megvalósítani! Ezért már jóval a nagy esemény előtt el kell kezdeni a készülődést. Ügyeskezű anyukák, apukák, nagymamák festenek, vágnak, ragasztanak és varrnak ilyenkor akár éjszakába nyúlóan is, hogy „felismerhetetlen” legyen a bálozó. Sokak számára nagy segítség, hogy ma már készen is lehet kapni számtalan maskarát, ill. a jelmezkölcsönzők kínálata is széles.

Bárhonnan is lesz a jelmez, azonban szeretném az egyszerűségre és a kényelem fontosságára felhívni a figyelmet!

Gondoljunk csak bele, gyermekünknek azt sokszor órákig kell viselnie a farsangi rendezvényen. Tudnia kell benne ülni, enni, inni, pisilni, – ezek miatt praktikus viseletet válasszunk és készítsünk! Elég sokszor csupán a ruhára varrni, vagy hajpántra ragasztani egy-egy jelzést (szárny, fül, farok...), és ezzel tudatni, mi is akar lenni gyermekünk. Jobban fogja így érezni magát, mint egy hatalmas, merev, nehéz, bonyolult kreációban.

Számtalanszor előfordul az is, hogy bár közösen álmodtuk meg és készítettük el a csodás jelmezt, a nagy napon gyermekünk mégsem lesz hajlandó azt felvenni. Gyakorlatból tudom, hogy jobban elviselik, ha ilyenkor kifestjük őket – ily módon is „láttathatjuk”, kinek és minek a bőrébe bújt csemeténk.

De nem csak a jelmez felvétele vagy nem viselése okozhat ilyenkor problémát, hanem véleményem szerint a jelmezek versenyeztetése is! Jómagam nem tartom helyesnek akkor sem, ha azzal „kompenzálnak” a bölcsiben, oviban, hogy a „nem nyerők” is kapnak ajándékot. Ez akkor is fájó pont a „veszteseknek”, hiszen ők is ugyanolyan szépnek, jónak érzik magukat, vagy talán még szebbnek, mint a díjazottak. Ebben a korban még nem értik meg a gyermekek, hogy mi alapján választott a zsüri, és hát veszíteni sem tudnak még a kisebbek!

Sírás-rívás, hiszti rontja el ilyenkor a buli hangulatát. Ráadásul otthon készített és bolti, kölcsönzői ruha versenyez ilyenkor, ami, lássuk be, nem is reális dolog!
A szülők is morognak, olykor vitatkoznak és bevallva, bevallatlanul tüske marad az ő lelkükben is egy-egy ilyen megmérettetés.
Remélem, senki sem kerül, ill. került ilyen kellemetlen szituációba, és hosszú évek múlva is csodás élményként gondol, majd vissza gyermek- vagy felnőttkori farsangjaira!

Jelmezgyűjteményeinket itt találod:


Farsangi fánk

Kerek, lyukas, töltött, töltetlen, csöröge... Nem, most nem Gombóc Artúrra és a csokoládéfajtákra gondolok, hanem fánkokra. Ha már unjuk a klasszikus változatot, bátran variáljunk. Töltsük meg krémekkel, aszalt gyümölcsökkel, ízesítsük, fűszerezzük a tésztáját akár magvakkal, vagy kenjük be ilyen-olyan mázzal... Csak a fantáziánk szabhat határt! Irány a konyha, süssünk otthon fánkot!


Kép: Nemanja_us / Pixabay

Itt találsz isteni recepteket: Finom farsangi fánk, forgácsfánk, rózsafánk


Farsangi dekoráció

Ha a fánk sütésébe nem is, de a lakás farsangi díszítésébe feltétlenül vonjuk be otthon a gyerekeket is. Remek szórakozás „boszorkánylépcsőket” hajtogatni, majd ezekkel és vidám, színes lampionokkal teleaggatni a lakást.

A boszorkánylépcső, igazi retro díszítés

Könnyen és gyorsan elkészíthető – alkalmas szem-kéz koordináció fejlesztésére is!
Kellékek: színes krepp papírok, ragasztó, olló, vonalzó.

  • Válasszunk két különböző színű papírt és vágjunk le belőlük 5-5 cm széles darabokat.
  • Az így kapott két csík végét merőlegesen ragasszuk össze.
  • Majd ide-oda, egymást átfedve hajtogassuk harmonikaszerűen össze. Ügyeljünk a pontosságra, ezért az áthajtott csíkot mindig simítsuk le.
  • Ha elkészültünk, a kezdéshez hasonlóan ragasszuk le a végeket.
  • Már csak szét kell húzni, és kész!

Lampion

Kellékek: színes lapok (A4-es), ceruza, vonalzó, olló. A díszítéshez tetszés szerint filctoll, matrica, flitter, stb.

  • Hajtsuk a lapot hosszában félbe.
  • A nyitott fele legyen felül. Mérjünk le onnan 2 cm-t és húzzunk egy vonalat vízszintesen.
  • Majd ezt a vonalat osszuk fel szintén 2cm-es szakaszokra és a papírt függőlegesen is csíkozzuk be és vágjuk fel azokat.
  • Ezután nyissuk ki a papírt és az utolsó csíkot ragasztózzuk be. Illesszük össze a másik végével.
  • Állítsuk fel, és már díszíthetjük is. A tetejébe fonalat fűzve, fel is akaszthatjuk.

Több, hasonló cikket is találsz a https://www.gyogyhirek.hu oldalon.

Forrás: GyógyHírek 
Kiemelt kép: ToNic-Pics / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja