SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Kincsvadászat szuperhősökkel és hercegnőkkel: ötletek a farsangi bulihoz

Családinet [cikkei] - 2019-01-31
Ha túl vagyunk a jelmezválasztáson és beszereztünk minden szükséges kelléket, akkor már csak a programot kell kitalálni a farsangi gyerekbulihoz. A talányos kincsvadászat minden évben sikert arat, emellett további játéktippeket is ad Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője.
Kincsvadászat szuperhősökkel és hercegnőkkel: ötletek a farsangi bulihoz


Csak a jelmezek változnak

A farsangi jelmezek sokat változtak az elmúlt évtizedek alatt: a házi készítésű jelmezek helyett ma már sokan készen kapható vagy bérelhető ruhákba öltöznek, és a gyerekek többsége sem cowboy, sheriff, Piroska vagy Hófehérke. Egy dolog azonban maradt a régi: a gyerekek lelkesedése. Ahogy közeleg a farsang időpontja, már a jelmezt tervezgetik, annak pedig külön örülnek, ha a választott ruhát több alkalommal is viselhetik. Ha idén az óvodai vagy iskolai farsang mellett otthonra is szervezünk egy kis bulit, akkor a következő játékok jó szórakozást biztosíthatnak a kicsiknek.
 

Kincsvadászat jelmezben

Mindig sikert arat a gyerekek körében a farsangi kincsvadászat. A kincskeresés egyébként is népszerű játék: a lakás különböző pontjain elrejtünk tárgyakat, amiket megadott útbaigazítás – például rajzolt térképpel, szórejtvényekkel vagy szóbeli vezetéssel – segítségével keresnek meg a gyerekek. A játékot most a farsangra aktualizáljuk, ami azt jelenti, hogy olyan tárgyakat rejtünk el, amelyek egy-egy adott jelmezhez kapcsolódnak. A gyerekeknek ezeket kell megkeresniük a lakásban, majd mindenkinek meg kell találnia a saját, hozzá tartozó – például hercegnőnek fejdísz, autóversenyzőnek egy mini kupa, pókembernek őt ábrázoló matrica - kis kincsét.
 

Etesd a fánkot!

Egy A3-as méretű – vagy nagyobb – kartonpapírra fessünk egy fánkot. A fánk közepét rajzoljuk hatalmasra, ebbe kell a gyerekeknek beletalálni babzsákokkal, de lehet pénzérmékkel is, a győztes pedig megtarthatja az érmét, amit a fánk „elnyelt”.
 

Pókháló verseny - nem csak pókembereknek!

Ehhez a játékhoz vastag, színes ragasztószalagra lesz szükségünk, amit a padlóra vagy szőnyegre pókháló alakban ragasztunk. A kicsiknek a pókhálón közlekedve kell begyűjteni a nyereményeket. Vajon ki tud tovább a pókháló vonalain egyensúlyozva haladni? Ki gyűjti össze az összes apróságot a hálóból?
 

Lufi céltábla

Egy nagyobb méretű parafatáblára vagy hungarocell lapra tűzzük fel a felfújt lufik szalagjait. Az egymás mellett lógó lufikat a gyerekeknek darts táblához használt nyilakkal kell kipukkasztaniuk. Ez a játék inkább nagyobb gyerekeknek ajánlható és szülői felügyeletet igényel. Rendszerint nagy sikert arat, érdemes egyből két lufi táblát is készíteni. Nehezíthetjük a játékot, ha előre megadjuk, hogy kinek milyen színű lufikat kell gyűjtenie.
 

Dobd ki a bohócot!

Papírtörlő vagy wc-papír gurigákra ragasszunk színes papírt, rajzoljunk vagy fessünk rá bohóc arcot. Ezeket kell majd a gyerekeknek kidobni a játék során. Tegyük a bohócokat az asztalra, vagy egy üres fali polcra és babzsákok vagy puha szivacslabdák segítségével máris kezdődhet a bohóc-tornyok lebontása. Zajosabb variációban üres fémdobozokból is készíthetjük a bohócokat. Ha a bohócokat a földön helyezzük el egymás mellett, akkor bowling-pályát is építhetünk belőlük.
 

Mi van a dobozban?

A kincskereső játék „helyben ülős” változata. A jelmezekhez tartozó tárgyakat tegyük egy nem átlátszó dobozba. A tetejét takarjuk le: a gyerekek becsukott szemmel nyúlhatnak a dobozba, amibe mindig csak egy tárgyat tegyünk egyszerre. Tapogatás alapján próbálják megtippelni, hogy vajon a kalóz plüss papagája, a hercegnő varázspálcája vagy talán valamelyik mesehős jelmezhez tartozó kiegészítő lapul-e a dobozban.
 

Táncoljunk lufival!

A gyerekek párban állnak, a két gyermek homloka közé tesszük a lufit. Elindítjuk a zenét, amire úgy kell táncolniuk, hogy közben vigyáznak arra, hogy a lufi a helyén maradjon. Közben időnként némítsuk el a zenét és kezdődhet a szoborjáték: amikor csend van, mozdulatlanul kell állniuk, abban a testhelyzetben, amiben épp vannak, amíg a zene újra el nem indul.

Forrás: www.jatekliget.hu 
Kép: Ylanite Koppens / Pexels




 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
A szerkesztő ajánlja