SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kincsvadászat szuperhősökkel és hercegnőkkel: ötletek a farsangi bulihoz

Családinet [cikkei] - 2019-01-31
Ha túl vagyunk a jelmezválasztáson és beszereztünk minden szükséges kelléket, akkor már csak a programot kell kitalálni a farsangi gyerekbulihoz. A talányos kincsvadászat minden évben sikert arat, emellett további játéktippeket is ad Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője.
Kincsvadászat szuperhősökkel és hercegnőkkel: ötletek a farsangi bulihoz


Csak a jelmezek változnak

A farsangi jelmezek sokat változtak az elmúlt évtizedek alatt: a házi készítésű jelmezek helyett ma már sokan készen kapható vagy bérelhető ruhákba öltöznek, és a gyerekek többsége sem cowboy, sheriff, Piroska vagy Hófehérke. Egy dolog azonban maradt a régi: a gyerekek lelkesedése. Ahogy közeleg a farsang időpontja, már a jelmezt tervezgetik, annak pedig külön örülnek, ha a választott ruhát több alkalommal is viselhetik. Ha idén az óvodai vagy iskolai farsang mellett otthonra is szervezünk egy kis bulit, akkor a következő játékok jó szórakozást biztosíthatnak a kicsiknek.
 

Kincsvadászat jelmezben

Mindig sikert arat a gyerekek körében a farsangi kincsvadászat. A kincskeresés egyébként is népszerű játék: a lakás különböző pontjain elrejtünk tárgyakat, amiket megadott útbaigazítás – például rajzolt térképpel, szórejtvényekkel vagy szóbeli vezetéssel – segítségével keresnek meg a gyerekek. A játékot most a farsangra aktualizáljuk, ami azt jelenti, hogy olyan tárgyakat rejtünk el, amelyek egy-egy adott jelmezhez kapcsolódnak. A gyerekeknek ezeket kell megkeresniük a lakásban, majd mindenkinek meg kell találnia a saját, hozzá tartozó – például hercegnőnek fejdísz, autóversenyzőnek egy mini kupa, pókembernek őt ábrázoló matrica - kis kincsét.
 

Etesd a fánkot!

Egy A3-as méretű – vagy nagyobb – kartonpapírra fessünk egy fánkot. A fánk közepét rajzoljuk hatalmasra, ebbe kell a gyerekeknek beletalálni babzsákokkal, de lehet pénzérmékkel is, a győztes pedig megtarthatja az érmét, amit a fánk „elnyelt”.
 

Pókháló verseny - nem csak pókembereknek!

Ehhez a játékhoz vastag, színes ragasztószalagra lesz szükségünk, amit a padlóra vagy szőnyegre pókháló alakban ragasztunk. A kicsiknek a pókhálón közlekedve kell begyűjteni a nyereményeket. Vajon ki tud tovább a pókháló vonalain egyensúlyozva haladni? Ki gyűjti össze az összes apróságot a hálóból?
 

Lufi céltábla

Egy nagyobb méretű parafatáblára vagy hungarocell lapra tűzzük fel a felfújt lufik szalagjait. Az egymás mellett lógó lufikat a gyerekeknek darts táblához használt nyilakkal kell kipukkasztaniuk. Ez a játék inkább nagyobb gyerekeknek ajánlható és szülői felügyeletet igényel. Rendszerint nagy sikert arat, érdemes egyből két lufi táblát is készíteni. Nehezíthetjük a játékot, ha előre megadjuk, hogy kinek milyen színű lufikat kell gyűjtenie.
 

Dobd ki a bohócot!

Papírtörlő vagy wc-papír gurigákra ragasszunk színes papírt, rajzoljunk vagy fessünk rá bohóc arcot. Ezeket kell majd a gyerekeknek kidobni a játék során. Tegyük a bohócokat az asztalra, vagy egy üres fali polcra és babzsákok vagy puha szivacslabdák segítségével máris kezdődhet a bohóc-tornyok lebontása. Zajosabb variációban üres fémdobozokból is készíthetjük a bohócokat. Ha a bohócokat a földön helyezzük el egymás mellett, akkor bowling-pályát is építhetünk belőlük.
 

Mi van a dobozban?

A kincskereső játék „helyben ülős” változata. A jelmezekhez tartozó tárgyakat tegyük egy nem átlátszó dobozba. A tetejét takarjuk le: a gyerekek becsukott szemmel nyúlhatnak a dobozba, amibe mindig csak egy tárgyat tegyünk egyszerre. Tapogatás alapján próbálják megtippelni, hogy vajon a kalóz plüss papagája, a hercegnő varázspálcája vagy talán valamelyik mesehős jelmezhez tartozó kiegészítő lapul-e a dobozban.
 

Táncoljunk lufival!

A gyerekek párban állnak, a két gyermek homloka közé tesszük a lufit. Elindítjuk a zenét, amire úgy kell táncolniuk, hogy közben vigyáznak arra, hogy a lufi a helyén maradjon. Közben időnként némítsuk el a zenét és kezdődhet a szoborjáték: amikor csend van, mozdulatlanul kell állniuk, abban a testhelyzetben, amiben épp vannak, amíg a zene újra el nem indul.

Forrás: www.jatekliget.hu 
Kép: Ylanite Koppens / Pexels
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja