SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nyár: strand és tábor vagy netezés a szobában?

Jánosi Valéria [cikkei] - 2018-05-18
Közeledik a nyári szünet, és sok szülőben felrémlik annak a veszélye, hogy gyermeke az egész szünidőt a gép előtt görnyedve tölti. Mit tehetsz szülőként, hogy a srácaid a nyarat hasznosan és egészségesebb tevékenységekkel töltsék?
Nyár: strand és tábor vagy netezés a szobában?

Így hat a gyerekre a netezés

Évről évre egyre korábban jutnak a gyerekek okoseszközökhöz. Amivel nem is lenne nagy baj, ha a szülők megtanítanák őket a helyes, mértéktartó használatukra. A 14 év alatti korosztály 92-96%-a játszik a neten, amivel az a gond, hogy a függőség kialakulásának ez a legnagyobb rizikófaktora.
Sajnos a gyerekek észrevétlenül csúsznak bele a függőségbe, és a szülők csak akkor veszik észre a jeleket, amikor már nagyon nagy a baj: a gyerektől nem lehet elvenni az eszközöket, nem hajlandó kimozdulni otthonról, súlyos alvászavarai vannak, nem képes reggel iskolába menni, és kivonja magát a társas életből.

Olvasd el ezt is: "Okostelefont vettél a gyerekednek? Miért nem vettél neki rögtön egy gramm kokaint is?" - interjú Vekerdy Tamással

A szülők jó része rendjén valónak tartja, hogy alsós gyereke napi több órát, akár éjszakába nyúlóan felügyelet nélkül netezik. Ez egyáltalán nem oké! A hosszú órákon át tartó képernyő fölé görnyedés, a mozgáshiány nem marad következmények nélkül. A sokat netező gyerekek elhíznak, a fejlődő szervezet vázrendszerében, vérkeringésében zavar támad. Meggyengül a szem, és a gyerek korán szemüveghasználatra kényszerül.
Nem véletlen, hogy a Szilícium-völgy nagyjai minden téren korlátozzák gyermekeik okoskészülék használatát.
 

Miért netezik a gyerek?

A túlzásba vitt netezésnek az okai gyakran családi problémákra, a szülők megromlott párkapcsolatára - és muszáj leírni: a szülők gondatlanságára vezethetők vissza. Ha a túlterhelt szülő hazaérve csendre vágyik, akkor nem lesz kellően erélyes ahhoz, hogy elvegye a gyerektől a készüléket, vagy kikapcsolja a netet. Nagyobb könnyebbség, hogy netezik a gyerek, addig legalább nyugalom van. Ha próbálkozik is a szülő a szabályozással, inkább feladja, mert nem akar vitát. A gyerek pedig csúszik a netfüggőség felé. Hol van ebből a kiút? Hogyan vehetem rá a gyerekemet, hogy felemelje a fenekét, és egészségesebb elfoglaltságot keressen magának nyárra?
 

Az okok megszüntetése

Jó lenne most gyorsan és egyszerűen megvalósítható, konfliktusoktól mentes megoldást kínálni. Sajnos ilyet nem tudok. Ahhoz, hogy a gyereket elszakítsuk a nettől, a szülőnek nagyon oda kell tennie magát. Közös szabályokat felállítani a nethasználatot illetően, közös programokat kitalálni, és kell egy jó adag elszántság és bátorság is, hogy a szülő kibírja a gyereke kritikáját, dührohamait. Mert konfliktus nélkül ez nem nagyon fog menni.
Sőt, továbbmegyek: szülői mintaadás nélkül is hiteltelenné fog válni a próbálkozásunk. Amíg a gyerek azt látja, hogy anya ebéd közben is üzenetekre válaszol, apa egy családi találkozón unottan görgeti a facebookot, nehezen fogja megérteni, hogy neki miért tilos a nagyinál az online játék. Az első lépés tehát az, hogy végiggondoljuk a saját netezési szokásainkat: azzal, ahogy az okoseszközöket használom, jó mintát mutatok a gyerekeimnek? Esetleg én is netfüggővé váltam, és még a WC-n is üzenetekre válaszolok? Amíg a saját házunk táját nem tesszük rendbe, nem leszünk hitelesek a gyerekeink szemében, amikor számukra akarunk szabályokat bevezetni!
 

Kellenek a szabályok!

Ha azt szeretnénk, hogy a gyerekeink a nyarat hasznos és egészséges tevékenységekkel töltsék, kénytelenek leszünk kereteket felállítani. Nagyon fontos, hogy a szabályok megbeszélése közösen történjen. Hasznos, ha először a szülők ülnek le kettesben egyeztetni, hogy a családi kupaktanácson közös álláspontot tudjanak képviselni. Beszéljétek meg kettesben a legfontosabb alapelveket, meccseljétek le egymás között a nézeteltéréseiteket! Aztán jöhet a családi megbeszélés.
A végletektől azért mindenkit óvnék. Nem igazán megvalósítható a teljes net-tilalom - különösen egy kamasz gyerek esetében, aki messengeren, viberen tartja a kapcsolatot a barátaival. Ha őt teljesen eltiltjuk az internet használatától, a szociális hálóját semmisítjük meg. Tehát sem a teljes tiltás, sem az állandó ellenőrzés nem célravezető. Inkább minőségi és mennyiségi szabályozást érdemes bevezetni: vagyis megszabhatjuk azt, hogy mennyi ideig, milyen feltételek mellett és hogyan netezhetnek a gyerekek.

Efféle szabályokra gondolok:

  • Családi program alatt nincs telefon.
  • Lefekvés előtt egy-két órával az okostelefon is pihenni megy.
  • Megszabhatjuk, hogy mikor és mennyi ideig használhatja a gyerek az internetet. Utána kikapcsoljuk.
  • Közösen kiválasztjuk, hogy milyen közösségi oldalakat használhat a gyerek, és együtt készítjük el a profilját, állítjuk be a biztonsági kereteket.
  • Szigorúan ellenőrizzük, hogy milyen játékokat tölthet le.

A sor tetszés és igény szerint folytatható. Nagyon fontos azonban, hogy bármilyen szabályt is szeretnénk bevezetni, azt előtte beszéljük meg a gyerekkel, legyen neki is beleszólása a dologba! Így nem azt fogja érezni, hogy a szülei zsarnoki módon rákényszerítettek valamit. Fontos lenne arról is beszélgetni vele, hogy miért szeretnénk korlátozni az internethasználatát.
 

Izgalmas közös programok

Ha sikerült keretek közé szorítani az okoseszközök használatát, akkor jön a következő kérdés: na de akkor mivel töltse ki a gyerek az üresen maradt időt a nyári hónapokban? Ismét fontos, hogy olyan programokat keressünk, amik a gyerek érdeklődésének megfelelnek. Lehet, hogy a szülő nagyon élvezte tizenéves korában a táborozást, ám introvertált kislányát kiveri a víz még a gondolattól is, hogy hatvan-hetven vadidegen gyerek társaságában töltsön el egy hetet.
Érdemes együtt listát írni arról, hogy mi mindent lehet csinálni nyáron egyedül, a barátokkal és a családdal. Ebből aztán a netmentes pillanatokban a gyerek könnyebben tud választani. Az első pár héten jó, ha segítünk a gyereknek kiválasztani, hogy aznap mi mindent csinálhat, az igazán ideális pedig az lenne, ha minden napra terveznénk valami közös programot is. Nem kell nagy dolgokra gondolni! Egy délutáni fagyizás, esti séta, közös sportolás, társasjátékozás kiváló alakalom arra, hogy beszélgessünk, jól érezzük magunkat együtt. Mert valójában ez a netfüggőség megelőzésének leghatékonyabb módja: ha időt, figyelmet szentelünk egymásnak!

Szuper ötleteket meríthetsz innen is: 6 időtöltés, amivel elcsalhatod a gyerekeket a képernyők elől
 

Számíts az ellenállásra!

Tudom, hogy könnyű mindezt leírni. A megvalósítás azonban komoly ellenállásba fog ütközni. Ha a netre cuppant gyerekedtől megpróbálod elvenni a "digitális-cumit", éppen olyan hevesen fog tiltakozni, mint amikor az igazi cumiról próbáltad leszoktatni. Ahogy ott is sokat számított a következetesség, a határozottság és a kedvesség, ezúttal is ezzel a hárommal győzhetsz.
Tarts ki a megbeszélt szabályok mellett, akkor is, ha rád vágja az ajtót, és azt ordítja, hogy "utállak!". Hidd el, ha engedsz, lehet, hogy rövid távon pár óra békét nyersz, ám hosszú távon rosszat teszel neki, és gyorsan belesodródik a függőségbe, amiből aztán tényleg kutyakemény lesz kirángatni!

Indexkép: pexels@olly

Jánosi Valéria


Jánosi Valéria
Párkapcsolati coach, válási és kamasz mediátor, mentálhigiénés szakember

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/622-67-99
E-mail: valijanosi@gmail.com
Honlap: https://mukodoparkapcsolat.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja