SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

Játsszunk egyensúlyt!

- 2017-11-15
Pedagógusként és szülőként is láthatjuk, hogy a kisgyermekek nagyon eltérő ütemben fejlődnek. Vannak, akik nagy léptekkel veszik az akadályokat, s a nagykönyv szerinti időben csúsznak, kúsznak, állnak, járnak, beszélnek. Ám akadnak apróságok, ahol egy-egy kis megtorpanás, visszaesés is tapasztalható. A mozgástevékenységek fejlődési lemaradásaiért, a bizonytalan, ügyetlen mozgásért, a gyakori elesésekért, sok esetben a megkésett beszédfejlődésért is a szenzoros integráció diszfunkciói a felelősek. Ám az egyensúlyozás, az egyensúly megtalálása nem csak a mindennapi tevékenységekhez nélkülözhetetlen, hanem az iskolai tanulási tevékenységek alapjául is szolgál.
Játsszunk egyensúlyt!

A régi, tradicionális játékok a vesztibuláris (egyensúlyi) rendszer fejlesztésének tárházával szolgálnak. A gyermeki szervezet képes az öngyógyításra. Az apróságok azokat az eszközöket, játékokat, mozgásformákat, ingereket fogják választani, melyre valamilyen okból kifolyólag szükségük van idegrendszerük fejlődéséhez.

Egyszerű, mindennapi egyensúlyjátékok közül válogattam, azok közül, melyeket talán mindannyian ismerünk. Játszunk hát tudatosan gyermekeitek egészségére és örömére!

Ölbeli játékok: ringatások, hintáztatások, lovagoltatások, lóbálások, levegőbe dobálások, mind az egyensúlyközpont ingerlését szolgálják.

Hinta: egyszemélyes, libikókás, fészek formájú, gyűrűhinta stb. a vesztibuláris rendszer fejlesztésének legfontosabb eszközei.

Egyensúlyozó járás: bárhol, bármilyen formában fejlesztő erejű. Lehet egyensúlyozni krétával rajzolt vonalon, szőnyeg szélén, padlóra ragasztott csíkokon, alakzatokon, földre dobott ugrókötélen, járdaszélen, homokozó szélén, padon. Remek egyensúlyozó játék a lefektetett létrán járás, dobozokon járás, lépegetőn, gólyalábon járás és az újságpapír leteregetésével a mocsárjárás is.

Forgások: Palacsinta játék: gyermek görgetése saját hossztengelye körül. Hempergetés plédbe fogva, gurulás lejtőn. Testtölcsér, testhordó, testhengerek használata.

Ugrálások, szökdelések: páros lábon, egy lábon ugrándozás. Kockák, játékeszközök átugrálása, forogva ugrálás, ugróiskola. Leugrás székről, ágyról, mászókáról, járdaszélről… Ugrálás trambulinon. Indiánszökdelés, lovacskázás, békaugrás, nyuszi ugrás, mind, mind remek játék. Az egyszerű ugrálós feladatokat akadályok kihelyezésével még izgalmasabbá tehetjük.

Lépcső: járás lépcsőn kapaszkodva, majd kapaszkodás nélkül, váltott lábbal, vagy adott lábat előre rakva. Ugrálás lépcsőn fel és le, egy lábon, páros lábon. Lépcsőn járás menetiránynak háttal.

Labda, léggömb: egyensúlyozása tenyéren, ujjon, vállon, fejen, orron, térden, lábon, stb. Szállításuk térd, boka között, két tenyér, két ujj között, rákjárásban, pókjárásban hasra helyezve.

Hordár játékok: babzsák, plüss állat hordása fejen, négykézláb állasban háton, először egyenes vonalban, majd akadályok kerülgetésével. Kislabda szállítása tálcán, tollaslabda szállítása ütőn. Félig telt vizespohár szállítása egy kézben majd mind a két kézben adott helyről a célig. Versenyjáték formájában az odaért tartalom is mérhető.

A tanulási zavarok megelőzése, korrekciója természetesen szakember feladata, ám mi pedagógusok, szülők egyszerű játékokkal, a szabad mozgás örömének biztosításával sokat tehetünk ellene.  Hát kalandra, játékra fel!

A „Keressük a legkreatívabb magyar gyermeknevelő szakembereket!” pályázatra beérkezett cikk.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja