SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Emlékszel erre a dalra…?

- 2017-11-15
Ha el tudod énekelni, már viheted is! - arra pedig csak sok évvel később jövünk rá, hogy a dal a fejünkben örökre a miénk marad.
Emlékszel erre a dalra…?

Kezdő óvónőként egy nagyon gazdag fantáziával és boszorkányos kézügyességgel megáldott nevelőtestületbe csöppentem. Minden foglalkozáshoz szebbnél szebb, kézzel készített eszközt használtak az óvó nénik és amikor csak megláttam a munkáikat, azt éreztem, ezt én is akarom! Ki akarom találni, meg akarom csinálni, és játszani szeretném látni vele a „gyerekeimet” – a legelső csoportomat, azt a kiscsoportot, akik nagyon szerették a zenét, és hároméves létükre szemtelenül jól játszották a kártyás memória-játékot. Esélyem sem volt ellenük és többféle memory-játékunk volt a csoportban, melyek mindegyikét szívesen játszották napjában többször is a lurkók. Bár a zenés foglalkozásokat nagyon szerették, az újonnan tanult dalok – vagy épp a rég tanultak – felidézése gondot okozott és nem csak a kicsiknek. Ekkor támadt az az ötletem: Miért ne lehetne ebből is memory-t csinálni? Gyorsan hozzá is fogtam. Először csak 8 dalhoz készítettem el 16 darab kártyát, hogy lássam, mit szólnak hozzá a gyerekek.

  1. Akvarellkartont vágtam fel egyforma négyzetekre. Az egyik felükön egyformák lettek, én egy hangjegyet választottam díszül, de tetszőleges minta tehető rá. Aki biztos kézzel rajzol, képes teljesen elzárni a csalást a kis gézengúzok éles szemei elől, ha azonban tökéletes azonosságra törekszünk, a legjobb kinyomtatni ezeket a mintákat. Vigyázat, a nagyobb gyermekek már szinte mikrométernyi eltérést is felfedeznek, így a paklink hamar „cinkkeltté” válhat.
  2. A dalokra mutató képeket akvarell-ceruzával rajzoltam le, azon a szinten, ahogy nekem sikerült. Mivel a hívókép lényege nem a teljes dalszöveg elmesélése egyetlen átfogó grafikában, hanem ellenkezőleg – egy fontos elemet, lényeges szót (szereplőt, tárgyat, történést) kell csak megragadnunk – ezért nem volt nehéz dolgom. Egy medvével („Mackó, mackó, ugorjál…”) vagy katicával („Katalinka szállj el…”) még az én szegényes rajtudásomnak is sikerült megbirkózni.
  3. A tartósság érdekében érdemes laminálni, vagy öntapadó fóliával bevonni a kártyákat, főként, hogy a készlet folyamatosan bővülhet, ahogy a nevelési év során egyre több és több dal kerül a repertoárba.

Megjegyzés: Természetesen a kártyák mindkét oldala tetszőleges technikával elkészíthető. A rajzoláshoz, előnyomtatott képek színezéséhez igen bőséges eszköztárból válogathatunk, de olyan kolléganőt is ismerek, aki, biztosra veszem, hogy merev filcre készített hímzésben gondolkodna. Aki nagyon merész, akár vékony falapokba is égetheti a rajzokat egy pirográffal.

A gyerekek nagyon értékelték ilyen egyszerű, karton-akvarell formában is, a játékot, főleg annak variálhatóságát, hiszen egy ilyen eszköz nagyon sokoldalúan használható:

  • Az alapszabály roppant egyszerű, ugyanúgy kell játszani, mint a hagyományos memória-játékot, ám egy kis csavarral. Mivel a kártyák képei mind hívóképek egy-egy ismert dalhoz, nem elegendő párt felfordítani. Ahhoz, hogy a játékos felvehesse a talált párt, el is kell énekelnie az adott dalt. Így aztán csak játszottunk, dalolásztunk és közben észrevétlenül ismételtünk és rögzítettünk.
  • Ha nem sikerül az éneklés, nem jut eszünkbe a megfelelő dal, a kártyákat ugyanúgy vissza kell fordítani, mint ha nem sikerült volna párt fordítani. Egyéni differenciálás keretében persze besegíthetünk annak a gyermeknek elődúdolással, akiknek döcögősebben megy a játék.
  • A szabályt bővíthetjük, ahogy a gyerekek nagyobbak lesznek, és bővül a zenei feladatok köre. Például azzal, hogy az adott („talált”) dalt nem elénekelni kell, hanem dúdolni, esetleg a ritmusát kopogni, dallambújtatással, vagy tempó és hangerő variálással előadni.
  • Önmagukban, a párjuk nélkül, egyszerű hívóképekként működhetnek a dalokhoz a foglalkozásokon.
  • Ha a gyerekek már nagyon profik, a pároknak nem muszáj egyformának lenniük. Az összetartozó képek egyazon dal két részére mutathatnak (pl.: „Lipem-lopom a szőlőt… - az egyik képen kis kosárban szőlő, a másikon pedig az alvó öreg csősz látható). Ez a feladattípus az összetett gondolkodást fejleszti, az asszociációs készséget és nagyobb kihívást jelent.
  • Kedvelt párkereső drámajáték játszható nagyobbakkal, ha kiosztjuk a gyerekeknek a kártyákat, és mindenkinek úgy kell megtalálnia a párját, hogy a teremben járkálva a kártyáján lévő dalt énekli, vagy dúdolja.

Természetesen nem csak dalokból, versekből, mesékből is készíthetünk memory-t és tetszőlegesen játszhatunk vele, építhetünk rá foglalkozást. Ez csak néhány a lehetőségek közül, csak a fantáziánk szabhat határt a felhasználásnak. Hát dalra fel, dolgozzanak azok a kis agytekervények!

A „Keressük a legkreatívabb magyar gyermeknevelő szakembereket!” pályázatra beérkezett cikk.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja