SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Ezt énekeld a nagycsoportosnak, hogy magas legyen az EQ-ja

Gáspár Katalin [cikkei] - 2020-10-22
A nagycsoportos, 5-7 éves gyerekek már igazán tényleg nagyok. Ők már fejlett szociális készségekkel bírnak, és ezeket örömmel és élvezettel használják is. Készülnek az iskolás évekre, de azért még gyerekek, akiknek a fő tevékenysége a játék, és persze a többségük szeret mozgásos játékokat játszani és énekelni is.
Ezt énekeld a nagycsoportosnak, hogy magas legyen az EQ-ja

IDE kattintva olvashatod el, amit erről a korosztályról tudni érdemes >>

Ebben az életkorban is hatalmas egyéni különbségek lehetnek, itt már tényleg látjuk, hogy ki az, akinek az érzelmi intelligenciája, az empátiája magas szintű és ki az aki fejlesztésre szorul ezen a területen. Fontos, hogy a természetes attitűdje minden gyereknek más. Van, aki soha az életben nem lesz egy szociális, csicsergő kis tündérmorzsa, de békésen és alaposan alkot valamit, míg a másik „eladja a házat” a fejünk fölül, de képtelen 2 percig csendben alkotni. A nagycsoportos időszak különösen kihozza ezeket a különbségeket. Ez teljesen rendjén való, hiszen a különbözőségeink tesznek minket értékessé, egyik tulajdonság sem jobb, vagy rosszabb a másiknál.

Az érzelmi intelligencia, a másik ember individuális lényének megértése, az anya, az óvónéni érzéseinek figyelembevétele, a barátok véleménye, a barátoknak okozott nehézség vagy épp jó cselekedet, ebben a korban válik kifejezetten fontossá. A nagycsoportos gyerek már kifejezetten jó akar lenni, keresi, hogy hol tehet jót másoknak, de ugyanennyire képes gonoszkodni is, hiszen még nem látja az erős különbséget a kettő között, csak az érzi, hogy erős érzelmi hatást kiváltva valamilyen figyelemhez tud jutni. Itt van nagy szerepe a szülőnek, a pedagógusnak és persze a műveknek, amit a gyerek hall.

Ebben az életkorban már érdemes sok műdallal, kisebb zenei darabbal megismertetni, klasszikus zenéket játszani nekik, amelyek hangulatát itt már szavakra is tudja önteni. Elvihetjük hangversenyre, matiné darabokra, kakaó koncertekre. Megismerheti a hangszereket, legalább a hegedűt, nagybőgőt, zongorát, furulyát, gitárt, dobot fel kell ismernie hangról és képről, ezeket összepárosítani is jó, ha megtanulja.

Az általa készített alkotásokat is kísérheti zene, például a Négy évszak (Vivaldi) hallgatásával az évszakok feldolgozását segíthetjük. Mussorgsky Egy kiállítás képei című darabjában a Csibék tánca szintén remek zenei élmény egy nagycsoportos gyerek számára.

Ezt a videót, melyben Cakó Ferenc művészi homokrajzai adják át a zene hangulatát, megmutathatjuk a nagycsoportosoknak, még akkor is, ha lehetőleg nem videóról hallgatunk zenét, hanem valamilyen audio hangzásban, jó minőségben:

Összetett dallamok, bonyolult játékok

A gyerekek ebben a korban már összetett, hétfokú dallamokat is képesek visszaadni, megtanulni (ne feledjük az egyéni adottságokat, hiszen van gyerek, aki már kisebb korban képes erre, de olyan is, aki még nem tart ezen a szinten – ez egyáltalán nem baj!) Mindennél jobban szeretik a túlzásokat (túl gyorsan, túl lassan, túl halkan mondott dalok, vagy mondókák) és a dalokban, mondókákban rejlő humort.

Klasszikus darab a Nád a házam teteje kezdetű dal: 

De a Gryllus fivérek gyerekdalai is, melyek közül ezt itt minden gyereknek érdemes ismerni ezekben az időkben (is):

A dalokat, meséket, mondókákat és verseket ők is szeretik eljátszani, de már szeretik kikarikírozni a figurát, kicsit túljátszani, ripacskodni, egymáson nevetni, bohóckodni.

Mivel a nagycsoportos már különösen érdeklődik a technikai kütyük iránt, különösen érdemes ésszel kínálni neki nézhető, vizuális ingereket, és csak hallható, akusztikus ingereket.

Ebben a korban nagyon szeretnek az érékszerveikkel játszani, ezért a dallam felismerő játék mellett az illat memória játék, vagy a különféle memória játékok kifejezetten kedvükre lesznek.

A cikksorozat további részei:

Ezt énekeld a kisbabádnak 0-3 hónapos korig, hogy magas legyen az EQ-ja - a legjobb altatódalok

Ezt énekeld a kisbabádnak egy éves korig, hogy magas legyen az EQ-ja

Ezt énekeld az egyévesnek, hogy magas legyen az EQ-ja

Ezt énekeld a kétévesnek, hogy magas legyen az EQ-ja

Ezt énekeld a kiscsoportosnak, hogy magas legyen az EQ-ja

Ezt énekeld a középsősnek, hogy magas legyen az EQ-ja

Képforrás: klimkin képe a Pixabay -en.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Milán életét a tanára mentette meg. Az iskolában tavaly ősszel tanulták meg az újraélesztést a pedagógusok egy tanfolyam keretében.
Álorvosok Szombathelyen: halálos betegségeket diagnosztizáltak idős embereken, majd drága gyógyszereket adtak el nekik a csalók

Álorvosok Szombathelyen: halálos betegségeket diagnosztizáltak idős embereken, majd drága gyógyszereket adtak el nekik a csalók

Magukat orvosnak kiadó és idős, beteg embereket megtévesztő csalókat ítélt el szerdán a Szombathelyi Törvényszék; a csoport tagjai súlyos, nem egyszer halálos betegségeket "diagnosztizálva" vették rá áldozataikat gyógyulást hozónak mondott termékeik megvásárlására - közölte a bíróság az MTI-vel.
Miért nehezebb ma anyának lenni, mint régen?

Miért nehezebb ma anyának lenni, mint régen?

Kétszer annyi időt töltünk a gyerekeinkkel most, mint régen. Háztartási gépek vesznek minket körül, rendelhetünk ételt főzés helyett, mégis néha úgy érezzük, hogy három is kevés lenne belőlünk. Mit csináltak másképp a nagymamáink, amikor pikk-pakk felneveltek három gyereket? Miért nehezebb ma anyának lenni?
Terjed a lepkehimlő - egyre több óvodás betegszik meg

Terjed a lepkehimlő - egyre több óvodás betegszik meg

A lepkehimlő leggyakoribb tünetei a láz, orrfolyás, vörösség az arcon és a csipkeszerű kiütés, ami a törzs felől a végtagok felé terjed. Felnőttként a hosszan tartó ízületi fájdalom hívhatja fel a figyelmet a betegségre.
A szerkesztő ajánlja