SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezt énekeld a középsősnek, hogy magas legyen az EQ-ja

Gáspár Katalin [cikkei] - 2020-10-21
A négy-ötéves korosztály, vagyis a középső csoport az az időszak, amikor a nagyon gyorsan szokott szaladni az idő. Jó esetben a kicsi kialakítja barátságait, már közösséggé érik a gyerekcsoport, és ebben az időszakban tanulja meg, hogyan is bánjon másokkal.
Ezt énekeld a középsősnek, hogy magas legyen az EQ-ja

Míg egy kiscsoportos sokkal türelmetlenebb, a középsős már tud segíteni másoknak is. Az érzelmi intelligencia fejlődésének fontos éve ez is. 

Míg a kiscsoportosok nagy fejjel, apró testtel kissé bájos bumfordisággal járkálnak, a testarányok a középső-, majd később a nagycsoportban folyamatosan változnak. A középső csoportos egyre jobban tudja mozgását koordinálni, ehhez is hozzájárulnak a táncok, a dalok és a mondókák.

Míg a kiscsoportban a 2-3 hangból álló, egyszerű dalok, ismételgetős mondókák voltak a porondon, addig a középső csoportban már az ötfokú dalokat is bátran énekelhetjük. (Hangsúlyozva az egyéni szintet, hiszen minden gyerek zenei készsége más és más.) 

Mivel igen szorgalmasak ebben az életkorban és ügyesek is, így a különféle munkálatokról szóló dalokat nagyon szeretik, ez pedig erősen fejleszti a szociális érzéket és az érzelmi intelligenciát, hiszen hasznos és szerető tagja lehet a közösségnek a munkája által. A népi játékok dalai, de a műdalok közül is több a kedvencük lehet. Például a Bóbita, ahol a Tündér mindenféle hasznos dolgot csinál. 

 

Játékok autózáshoz és hosszabb utakra:

Ezek a játékok amellett, hogy élvezetesebbé teszik az autózást, együtt játszhatók több korosztályba tartozó gyerekekkel, de ha középsősünk egyedüli gyerek, akkor is kiváló foglalatosság. Ezzel nem csak a zenei készsége fejlődik, hanem percről percre jobban tud figyelni másokra, és persze saját magára is. A koncentrációja mellett a toleranciája is fejlődik, elkezdi tanulni a kritikát, annak megfogalmazását.

Ha a sofőr gyakorlott, akár vezetés közben is énekelhetjük a gyerekkel ezeket a dalocskákat.

 • Dallambújócska – a játék lényege, hogy a dalom huncut, és néha elbújik. jelre azonban előbújuk, és akkor folytatni kell. A jel lehet egy csettintés, vagy koppintás, ami éppen helyben sikerül. A dallamot a gyerek és a szülő, vagy a testvér is eldughatja. A dalok közül szinte minden ismert dallal játszható. Amikor a dal huncut és elbújt, akkor magunkban énekeljük tovább. Ilyenkor a gyerek megtanulja, hogy nem csak a tempót tartsa, hanem figyeljen ránk, illetve azokra, akik még a dalt vele éneklik. Ha ő dugja el a dallamot, megtanulhatja azt, hogy ő is vezethet, irányíthat játékot, mások figyelnek rá, ő is lehet vezetője egy játéknak.
   
 • Karmester játék (magas-mély / halk-hangos)
  Ebben a játékban is mindenki lehet karmester. Egyezményes jelre például lefelé, vagy felfelé fordított tenyér, vagy lefelé, vagy felfelé mutató ujj, úgy kell énekelni, ahogy a karmester mutatja. A felfelé mutató ujj például a magas hangon éneklést, a lefelé mutató ujj a halk hangon éneklést, a lefelé fordított tenyér a mély hangot, a felfelé fordított tenyér a magas hangot jelentheti. Ha már nagyon ügyesek vagyunk, akkor akár két kezet is használhatunk (nem vezetés közben)
   
 • Zsűris játék
  A helyes dallamvezetés mellett a gyerek megtanulhatja, hogy a hibákat hogy lehet jelezni és javítani. A szülő mond egy mondókát, vagy énekel egy dalt, de valamely részét szándékosan elrontja, például hamisan, vagy más dallammal énekli, esetleg két dalt összemos. A gyerek ilyenkor a Húúúúúú hangot hallatja, jelezve, hogy hallja a hibát. Ha azonban a dal, vagy a mondóka hibátlan volt, akkor tapsolhat, vagy Bravót kiálthat. Aztán cserélhetnek. A játékban a lényeg, hogy néha van hiba, és hogy a másik észreveszi-e, ha valamit nem jól mondunk, vagy énekelünk!

A középsős már tud segíteni másoknak és általában, ha ezért dicséretet és elismerést kap, akkor szívesen is segít, így érdemes egy dallamot keresni, amivel a gyereket behívjuk a feladatba. Erre kifejezetten alkalmas a „Ki játszik ilyet, majd megmondom milyet” kezdetű dal, és itt a játék lehet valamilyen segítség, vagy közös tevékenység, aminek a végén viszont mindig érdemes valami jutalmat kitűzni. (Rakjunk rendet az asztalon, hogy utána kártyázhassunk rajta, vagy tegyük be aludni a macikat a kanapéról, hogy utána leülhessünk megnézni az esti mesét…)

A cikksorozat további részei:

Ezt énekeld a kisbabádnak 0-3 hónapos korig, hogy magas legyen az EQ-ja - a legjobb altatódalok

Ezt énekeld a kisbabádnak egy éves korig, hogy magas legyen az EQ-ja

Ezt énekeld az egyévesnek, hogy magas legyen az EQ-ja

Ezt énekeld a kétévesnek, hogy magas legyen az EQ-ja

Ezt énekeld a kiscsoportosnak, hogy magas legyen az EQ-ja

Ezt énekeld a nagycsoportosnak, hogy magas legyen az EQ-ja

Képforrás: Ellie Whitehead képe a Pixabay -en.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja