SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fejlesztő, játékos mozgás, mely felkészít az iskolára: a TSMT torna

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-01-15
Talán már te is hallottál a tervezett szenzomotoros tornáról, vagy közkeletű rövidítéséről, a TSMT-ről. Kiknek ajánlható, milyen problémákon segít, mit rejt magában egy-egy ilyen foglalkozás?
Fejlesztő, játékos mozgás, mely felkészít az iskolára: a TSMT torna

A TSMT a gyerekkori mozgásos és pszichés problémák széles skáláját hivatott kezelni. A foglalkozások során a gyerekek különböző eszközökkel (labda, gördeszka, trambulin stb.) sokféle nagymozgást végeznek, amely segít nekik a lemaradásaik kezelésében.

A foglalkozás célja, hogy iskoláskorra mindenfajta nagy- és finommozgás automatikussá váljon, így a gyermeknek ne kelljen energiát fordítania ezekre, és jobban tudjon koncentrálni a tanulásra. A nagymozgások megelőzik a finommozgásokat, ez utóbbiak a mozgásfejlődés utolsó állomásának is tekinthetőek. Ebből következik, hogy akinek a nagymozgásokkal gondjai vannak, a ceruzát sem lesz képes helyesen tartani, ez pedig behozhatatlan hátrányba hozza őt az oktatás során.

Mint minden fejlesztésre, a TSMT-re is igaz, hogy minél korábban kezdik meg, annál több eredményt lehet várni tőle. Már a csecsemő életének első fél évében is lehetnek olyan árulkodó jelek, amelyek szakember felkeresését tehetik indokolttá. Ilyen, ha:

  • a baba nem tanulja meg tartani a fejét,
  • ha nyelési nehézségei vannak,
  • vagy ha nagyon nehezen megnyugtatható.

A későbbi években a torna leginkább:

  • a megkésett mozgás- vagy beszédfejlődés,
  • a magatartásproblémák,
  • hiperaktivitás,
  • és az autizmus kezelése során alapvető,

de teljesen egészséges fejlődésű gyerekek is profitálhatnak belőle. Van olyan óvoda, ahol heti szinten része a programnak a TSMT, és mindenki részt vesz rajta.


Mikor van szükség TSMT terápiára?

A következő tünetek jelentkezésekor nem árt gyanakodni:


7-12 hónapos korban:

  • asszimetrikus tartás
  • ökölbe szorított kéz
  • túl lassú/túl gyors mozgásfejlődés
  • lassú reakcióidő
  • érzelmek felfogásának és kifejezésének hiánya


12-18 hónapos korban:

  • egyensúlyzavar
  • beszédértési nehézségek
  • kötődési zavar


18 hónapos - 3 éves korban:

  • ügyetlen mozgás
  • alvászavar
  • túlzott dührohamok


3-6 éves korban:

  • megkésett beszédfejlődés
  • hiperaktivitás/túlzott passzivitás
  • túlzott félénkség/vakmerőség
  • víztől való félelem
  • ha a gyerek nem szeret rajzolni
  • még az óvodáskor végén sem tud biciklizni
  • lassan alakul a szobatisztaság
  • szabálykövetési nehézségek

Az éves védőnői státuszvizsgálaton érdemes őszintének lenni, a szakember ugyanis jól tudja, hogy melyik életkorban nagyjából milyen fejlettségi szinten kellene lennie a gyermeknek. Gyanú esetén Pedagógiai Szakszolgálathoz (régen ez volt a Nevelési Tanácsadó), neurológushoz vagy neuropszichológushoz irányít, aki felméri a gyermek állapotát, és szükség esetén előírja a terápiát.


A TSMT foglalkozások menete

A TSMT-foglalkozások alapvetően kétféle szervezésben történhetnek. Az egyéni terápia a fiatalabb gyermekeknek való, illetve azoknak, akik nem igazán képesek az együttműködésre. Ebben az esetben a szülő kap egy személyre szabott feladatsort, amelyet naponta el kell végeznie a gyermekkel. Ezek a feladatok játékosak, főleg pörgésből-forgásból, mászásból, gurulásból állnak, és sokszor kérik, hogy a gyakorlatokat mindig ugyanaz a mondóka kísérje.

Egy idő után a legtöbb gyermek alkalmassá válik a csoportos foglalkozásra, melyre hetente egy-három alkalommal kerül sor. Az otthoni gyakorlásra ebben az esetben is szükség van.

A TSMT-ben nincs semmi ördöngösség. Csupa olyan mozgásformát vesz át a gyerekekkel, amelyek a fejlődésükhöz alapvetően szükségesek, és amelyeket természetes körülmények között maguk is elvégeznének, de modern, városias környezetünk egyre kevesebb lehetőséget ad rájuk. Az elmaradások időben történő felismerése és fejlesztése azonban rengeteget segít a későbbi iskolás évek során.

Fotó: Counselling / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja