A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A személyiség alakulásának rejtelmei - 10 dolog, ami hatással lehet gyermeked jellemére

Kerékgyártó Andrea [cikkei] - 2017-07-20
Hány rétegből rakódik össze egy ember személyisége?
A személyiség alakulásának rejtelmei - 10 dolog, ami hatással lehet gyermeked jellemére

Fanni fejlődését figyelve sokszor elmerengek, hogy milyen tényezők játszanak szerepet abban, hogy azzá válunk, akik vagyunk. Nézem az arcocskáját, a mozdulatait, a gesztusait. Annyi minden keveredik benne.

1. Egyrészt ott vannak a gének, amik már a fogantatás pillanatában eldöntik a haja és szeme színét, mint ahogy azt is kinek a kezét, lábát, termetét örökli majd. Sőt Czeizel Endre egy cikkét olvasva azt is megtudtam, hogy már az is a fogantatás pillanatában eldől, hogy milyen értelmi képességekkel rendelkezünk majd születésünk után.

2. Én úgy gondolom, az is nagyban meghatározza a későbbi énünket, hogy milyen körülmények között fogantunk. Egészen más energiák működnek, ha hatalmas szerelemben fogan egy gyerek, ha mindkét fél őszintén vágyik az érkezésére, mintha csak az egyik szülő akarja vagy talán az egyik sem. Abba bele sem merek gondolni, hogy milyen ómennel fogan az a gyerek, aki egy nemi erőszak következményeként érkezik a világra. Azon is sokat töprengek, hogy milyen hatása van a későbbi életre annak, ha valaki egy lombikban, mesterséges úton fogan?

3. A tudomány fejlődésének hála, mára azt is bebizonyították, hogy az anyaméhen belül eltöltött idő is jelentős hatással van ránk. Szeretettel vártak, simogattak, beszéltek hozzánk és éreztették velünk mennyire fontosak vagyunk a szüleinknek már magzati korunkban? Vagy az anyánk tudomást sem vett a létezésünkről, ne adj Isten kifejezetten ellenére volt a terhesség?

4. Aztán ott van maga a születés. Természetes módon, magától indult be a szülés? Netán az orvosok besegítettek? Természetes szüléssel jöttünk világra vagy császármetszést kellett alkalmazni?

5. Az asztrológusok szerint az is meghatároz minket, hogy melyik csillagjegyben születtünk. Ambiciózus Nyilasok, álmodozó Halak, harmóniára törekvő Mérlegek, céltudatos Kosok vagy éppen család centrikus Rákok vagyunk? A csillagzat, ami alatt születtünk hatással lehet a fő személyiségjegyeinkre.

6. Egy másik erősen meghatározó tényező az otthoni környezet, a minta, amit hosszú-hosszú éveken át magunkba szívunk. A pszichológusok szerint az első három év örökre belénk ég és kitörölhetetlen nyomot hagy a személyiségünkön.

(Kapcsolódó cikkünk: A személyiség fejlődése a gyermek első 3 évében)

7. És akkor még nem is beszéltünk az előző életeinkről. Akik hisznek a reinkarnációban úgy tartják, hogy előző életeink lenyomatait magunkkal hurcoljuk az éppen aktuális életünkben is, még ha nem is tudunk róla. Előfordulhat hogy-egy betegségnek az okát, a párkapcsolataink sorozatos kudarcait nem is ebben az életünkben kell keresni, hanem sokkal régebbre kell visszanyúlnunk.

8. Az orvostudomány arra a felfedezésre jutott, hogy a gének is elraktároznak emlékeket, így előfordulhat, hogy őseinktől kapunk örökül megmagyarázhatatlan benyomásokat, emlékfoszlányokat.

9. Egy másik érdekes téma, ami régóta izgat a lélek kontra tudat kérdése. Mennyiben határoz meg minket a lelkünk és mennyiben a tudatunk? És egyáltalán milyen kapcsolat fűzi össze a tudatos énünket a lelkünkkel?
Fanni gyakran kérdezgeti, hogy hol van az ember lelke? Ilyenkor gondolkodás nélkül, ösztönösen a mellkasomra helyezem a kezem, mert ott érzem legerősebben a lelkemet. A tudatunkat viszont az agyunk irányítja, legalábbis a gondolataink a fejünkben fogalmazódnak meg.

10. A tudósok már feltérképezték az agy számos területét. Tudják hol helyezkedik el a beszédközpont, melyik terület felelős a magatartásváltozásért, felső végtag bénulásért vagy éppen a tárgyak vizuális felismeréséért.
Az egyetemen pszichológiából tanultunk esetekről, amikor egy baleset következtében fellépő agykárosodás hatására az egyén személyisége teljesen megváltozott. Az addig csendes, nyugodt emberből dühöngő őrült vált vagy épp fordítva. A pszichiátria hosszú éveken át alkalmazta a lobotómiát az elmebetegek kezelésére. Ennek során egy bemetszéssel elvágták a prefrontális lebenyt az agy többi részétől, amitől a betegek személyisége megváltozott. Az esettanulmányok valósággal megbabonáztak. Mitől is függ a személyiségünk valójában? Egy nyisszantás az agyban és más emberré válunk.

Mitől lesz valaki szeretettel teli, jó érzésű ember? Vagy pont ellenkezőleg, mások életére törő, alantas bűnöző? Hány rétegből rakódik össze egy ember személyisége?
A választ valószínűleg sosem fogom megtudni. De azért nap, mint nap őszinte érdeklődéssel figyelem hogyan formálódik Fanni személyisége és bízom benne, hogy minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy egy szociálisan érzékeny, minden szépre és jóra nyitott, nemes lelkű ember váljon belőle.

Forrás: Lányomnak az életről 
Kép: Skitterphoto / Pexels

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja