SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gondolati teremtés mondókákkal

Végh-Fodor Mónika [cikkei] - 2016-08-16
Hogyan teremtsük meg az egészséges életvitelt és a csodákban való hitet a gyerekünk számára? Ma már közismert tény, hogy a gondolatnak teremtő ereje van.
Gondolati teremtés mondókákkal

Ritkán, vagy inkább sosem hallani róla, de ez már a kisgyermekek esetén is igaz. Az ő tudatalattijuk még a felnőttekénél is gyorsabban és több információt képes felvenni. Ezért aztán nem mindegy, hogy milyen szavak és mondatok közegében növekszik egy gyermek. A népi mondókák azt a célt is szolgálják, hogy értelmes, hasznos és az életet támogató információk épüljenek be a kicsik tudatalattijába. Sőt, nekünk felnőtteknek, akik együtt zengjük velük ezeket a néhány soros szövegeket, ugyanúgy a javunkra válik! Nézzük meg, hogy hogyan!
 

Mondókák az egészséges életért

Alma, alma gömbölyű, / piros héja gyönyörű. / Édes húsa ízletes, / kóstoljuk meg gyerekek!

Sok szülő panaszkodik, hogy a gyereke nem eszi meg a zöldségeket, gyümölcsöket. Tésztán, üres kenyéren, chipsen és édességen kívül nem hajlandó mást elfogadni. Mi lehet a megoldás? Mindannyian szeretnénk, hogy gyermekünk ízlése az egészséges táplálkozás felé mozduljon el.
A megoldást gondolati szinten érdemes elindítani. Ahogyan a felnőttekre igaz, hogy "Minden a fejben dől el", úgy a kicsikre is. Tanítsunk nekik mondókákat zöldségekről, gyümölcsökről, és mondogassuk naponta, étkezések közben is - így épül be a tudatalattiba.
Ha azonban a mondókákkal a zöldségeket "reklámozzuk", akkor  a bevásárlókosárba se cukros édességeket tegyünk, és erre kedvesen, de határozottan hívjuk fel a nagyszülők figyelmét is. Hajlamosak vagyunk bagatellizálni: egy kis gumicukor, egy kis fehér kenyér, hadd egye a gyerek, legalább eszik valamit! Pedig a rossz étkezési szokások gyerekkorban kezdődnek. Ha egészséges étkezésre szoktatjuk őket szóval és jó példával is, akkor a felnövekvő gyermek kisebb valószínűséggel fog étkezési zavarokkal küzdeni.
 

Mondókák életkortól függetlenül

Pál, Kata, Péter, jó reggelt! / Már odakinn a nap felkelt. / Szól a kakasunk, az a nagy tarajú, / gyere ki a rétre, kukurikú!

Aktívan és vidáman kezdeni a reggelt már fél siker ahhoz, hogy az egész nap jól teljen! Érdemes gyermekünket (és magunkat is) jókedvre derítő mondókákkal inspirálni.
A tudatalatti úgy működik, hogy képeket és rövid üzeneteket tud a leghatékonyabban feldolgozni - mindkét kritériumnak megfelelnek a mondókák. Fontos tudnunk, hogy ezek a rövid szövegek nem kis bugyutaságok, hanem a népi kultúrában letisztult, életbölcsességeket átadó eszenciák. Igazságtartalmuk életkortól független! A gyerekeknek tanítjuk őket, mert ők nagyon fogékonyak rá, a felnőtt pedig nevetségesnek érzi magát, ha ilyesmit dúdolászik - kivéve, ha a gyermekével teszi.
Hadd oldjam fel ezt a rossz érzést! Nyugodtan mondogassuk, dúdolásszuk gyerekkel és önmagunkban is! Jókedvre derítenek, energetizálnak és csupa pozitív üzenettel árasztják el a tudatalattinkat! 

Este van már, alkonyul, / Nyuszi füle lekonyul, / Dorombol a kiscica, / Aludj te is, kisbaba. 

Miért altatjuk a gyereket altatókkal? A nyugalom megteremtésén túl azért, mert ezzel is strukturálni tanítjuk az időt a gyermek számára. Hallottunk már olyan gyerekről, kiskamaszról, aki fél éjszaka a számítógépén játszik, másnap pedig az iskolapadra borulva alszik? Sajnos, nem ritka jelenség. Az altató mondókákkal azt is beírjuk a tudatalattiba, hogy megvan az ideje a pihenésnek. Az sem mindegy, hogy mikor: részesei vagyunk a természetnek, ezzel a mondókával megtanulja a gyerek, hogy este eljön az alvás ideje (azaz nem hajnali kettőkor). Ez egy olyan életterület, amelynek fontosságát főleg azok érzik át, akik alvásproblémákkal küszködnek. Nagyon érdemes a tudatalattinkat altató mondókákkal is edzeni!

Hátamon a zsákom, / zsákomban a mákom, / mákomban a rákom, / kirágta a zsákom, / kihullott a mákom, / elszaladt a rákom.

A világ ok-okozati működését is meg kell ismernie, és meg kell értenie egy gyereknek. Amikor majd a newtoni fizikai alapelveit tanulja az iskolában, számszerűen is be fogja látni, hogy a fizikai világ jelenségei törvények alapján előre kiszámíthatók. Ezt előlegezzük meg a "Hátamon a zsákom..." típusú mondókákkal.

Mese, mese mátka, / Pillangós madárka, / Ingó-bingó rózsa, / Te vagy a fogócska.

Végezetül utolsó mondókánk azt is megmutatja, hogy van a világnak egy másfajta működése is. Varázslatok, csodák is működnek bennünk és körülöttünk. Megtanulhatjuk azt is (a szülővé válásunk is ezt bizonyítja), hogy számíthatunk a csodákra, az élet tele van csodákkal. Biológiai értelemben szülők lettünk, mert egy petesejt és egy hímivarsejt találkozott, majd embergyerekké fejlődött. De ettől a ténytől még sokkal nagyobb és mélyebb gazdagságot nyertünk, amikor szülők lettünk! Legyünk hálásak érte minden nap!
Ha szeretnél még tovább olvasni a témában, keresd fel meseterápiával foglalkozó blogom.

Fotó: maribu/pixaqbay.com

Végh-Fodor Mónika


Végh-Fodor Mónika
Mesetréner-meseterapeuta, a Mesetréning szerzője

Elérhetőségeim:
E-mail: mesetrening@gmail.com
Blog: http://taltosparipa.cafeblog.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/taltosparipa

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja