SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Life Hack trükkök a produktivitásért

Végh-Fodor Mónika [cikkei] - 2016-09-16
A LifeHacking egy 2004. óta létező kifejezés, élettrükköket jelent. Olyan megoldásokat, amelyekkel az életünk könnyebb, egyszerűbb, élvezhetőbb vagy jobb minőségű lesz. Sokszor vagyunk úgy, hogy egy-egy élethelyzetre 5-10 év távlatból visszanézve így kiáltunk fel: "Ó, ha akkor tudtam volna, másként léptem volna, és sikerült volna!". A Life Hack abban segít, hogy amikor benne vagy az éles helyzetben, tudd a jó megoldást - ami sokszor éppen valami kreatívan produktív trükk...
Life Hack trükkök a produktivitásért

A legfontosabb, hogy nyisd meg magad a szemléletváltásra! Mert mit csinálnak másként, akik sikeresek bármiben is? Nyitottak a megoldásközpontú gondolkodásra! 

Lehet ugyan panaszkodni vagy épp dühösködni, hogy nem megy semmi úgy, ahogyan kellene. De kisül ebből bármi jó? Lesznek ettől eredményeid a nap végére? Ugye, hogy nem!


Fotó:FORTEPAN/ VESZPRÉM MEGYEI LEVÉLTÁR/KLAUSZER adományozó

Keresd inkább azoknak az embereknek a társaságát, akikkel a kávészünetben nem a közös, össznépi rinyálás megy (Jaj, a politika!/Jaj, a közállapotok!/Jaj, a gazdasági helyzet!/Jaj, a mai férfiak!/Jaj, a mai fiatalok!/Bezzeg régen! - meg a többi sehová vezető károgás). Szóval, keresd inkább azoknak a társaságát, akikkel jókedvűen lehet beszélgetni, akikkel együtt nő az energiaszinted! Ha pedig egy megállíthatatlan károgóval hoz össze az élet (mondjuk a kolléganőd, a szomszéd asztalnál), legalább ne helyeselj, ne bólints rá a jajveszékelésére, hanem nyugodt hangon mondd neki: "én ezt másképp látom!".

Szabadítsd ki magad abból a befőttesüvegből, amelybe bezártad magad! Holnapra lehet jobb és minőségibb az életed, ha MA nekifogsz a változtatásnak! Gyere, mutatok néhány kezdő lépést!

Hogy a Life Hack mentálisan is működjön az életedben, csokorba szedtem néhány trükköt, amelyeket érdemes bevezetned a mindennapjaidba!
 

1. Tedd átláthatóvá önmagad számára az életed!

Káosz van az életedben? El vagy úszva a határidőkkel? Szalad a lakás? Még a múlt heti szennyes is csak várja, hogy a mosógépbe kerüljön? Az íróasztalod tele olvasatlan magazinokkal? Vegyél egy nagy levegőt, írd össze, mit és milyen sorrendben kell csinálnod. Minden elvégzett tétel után veregesd meg a vállad: arra gondolj, ez már kész van! Ebből erőt meríthetsz a többi feladatodhoz is! És ne gyötörd magad, hogy már az egésszel rég kész kéne lenned! Felszabadultan örülj annak, amit már kipipálhatsz!
 

2. Szortírozd ki a felesleges és időrabló dolgokat!

Te is pontosan tudod, hogy mikor csinálsz "alibi-tevékenységet". Tudod, hogy mikor lógsz csak azért a hálón, mert fáradt vagy felállni a géptől. Azt is érzed, amikor nem igazán érdekel egy tévéműsor, mégis nézed. És a végeláthatatlan, értelmetlen vitákban is tudod, hogy nem nyersz semmit. Hagyd ezeket! Vágd le az életed sallangjait, és koncentrálj arra, ami igazán fontos, amivel valóban adsz és kapsz is valamit!
 

3. Fogadd el a segítséget attól, aki szívesen adja!

A magányos hősök kora lejárt. Ellenben ér energiát áramoltatni! Legutóbb egy szuper kisvárosi kezdeményezést láttam: anyukák és nagymamák segítenek egymásnak, hogy a munka mellett könnyebben szervezhető legyen a gyerekek óvodából elhozatala, a délutáni felügyelet. Valami ilyesmiben Te is gondolkodhatsz! Biztos, hogy partnerekre fogsz találni!
 

4. Légy te magad is segítőkész!

A hármas pont folytatásaként: azt kapod az élettől, amit beleadsz. Vagy egy népszerű sláger szövegével: "Megkapja a jót, aki jót vár!". De ehhez oda-vissza működnie kell a dolognak: figyeld, hogy Te hol és miben tudsz mások segítségére lenni. Legközelebb Te is várhatod, hogy segítségre találsz!
 

5. Dekoráld a környezeted vidámra!

Minden hétköznapi helyzetben jobban érezzük magunkat, ha a mosoly, a jóindulat, a humor áramlik. Legyünk mi magunk, a tárgyi környezetünk, a megoldásaink is vidámak, fantáziadúsak vagy akár szokatlanok is. Mint ezek a nők az 1915-ből való képen: a világháború árnyékában is beálltak egy jókedvű fotó erejéig a létrafokokra! Hittek abban, hogy... Hittek valamiben, ami számukra a szépet és a jót jelentette! Ezért nem roppantak össze! Ha ők nem diliztek be, neked sem kell, például azért, mert reggel a buszon valaki a lábadra lépett, vagy mert a pékségben az eladó morcosan nézett rád!
 


Fotó:FORTEPAN/FODOR ISTVÁN adományozó

 

+1. A fenti 5 trükköt most nyomban kezdd is el megvalósítani! 
 

Indexfotó: cherylholt/pixabay.com

Végh-Fodor Mónika


Végh-Fodor Mónika
Mesetréner-meseterapeuta, a Mesetréning szerzője

Elérhetőségeim:
E-mail: mesetrening@gmail.com
Blog: http://taltosparipa.cafeblog.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/taltosparipa

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja