SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így készülj a teherbeesésre: 6 javasolt teendő és vizsgálat még a fogantatás előtt

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-09-18
A legtöbb kismama ma is akkortól kezd vigyázni magára, amikor észreveszi, hogy gyermeket vár, pedig a magzat és a saját egészsége érdekében célszerű lenne a felkészülést már a tervezett teherbeesés előtt hónapokkal elkezdeni.
Így készülj a teherbeesésre: 6 javasolt teendő és vizsgálat még a fogantatás előtt

Magyarországon a legkomplexebb szűrővizsgálatot az Országos Gyermek-egészségügyi Intézetben végzik.


Fontos vizsgálatok és teendők a fogantatás előtt

 

1. Védőoltások

A rubeola és a bárányhimlő a két leggyakoribb, könnyen kivédhető fertőző betegség, amely az anyát és a magzatot veszélyeztetheti. Hazánkban 1989 óta kötelező a rubeola elleni védőoltás, így aki ennél korábban született, járjon utána, volt-e rubeolás vagy kapott-e vakcinát ellene. A mai kismamák generációjának nagy része a bárányhimlőn még átesett, de aki nem biztos benne, érdeklődjön utána. Megfelelő védettség hiányában erősen ajánlott a védőoltások beadatása még a terhesség előtt.
 

2. Toxoplasma-szűrés

A toxoplasma fertőzés nyers hússal és macskaürülékkel terjed. Egészséges immunrendszerű emberek tünetmentesen esnek át rajta, és onnantól egész életükben védettek maradnak, a várandós anyára és a magzatára azonban nagyon veszélyes a betegség. Ezért terhesen mindenképpen kerüljük a nyers húsételek (pl. tatár beefsteak) fogyasztását, akiről pedig kiderül, hogy fogékony a fertőzésre, különösen tartsa magát távol a macskaürüléktől.
 

3. Genetikai szűrés

A leggyakoribb örökletes betegségek, mint a sarlósejtes vérszegénység és a cisztás fibrózis mellett még több mint százféle olyan mutáció létezik, amelyet a hordozó szülők gyermekeiknek átadhatnak. Akik génjeikben hordozzák ezeket, nem biztos, hogy meg is betegszenek, de az igen valószínű, hogy a hajlamot gyermekeikre is át fogják örökíteni. Különösen javasolt a genetikai szűrés elvégzése azokban az esetekben, amikor a családban előfordult már ilyen betegség. Ha beigazolódik a gyanú, a szülők választhatják a mesterséges megtermékenyítés valamilyen formáját, amelynek során kiszűrik a beteg embriókat, akiknek pedig ez a megoldás nem elfogadható, sokszor inkább az örökbefogadás mellett döntenek.
 

4. Általános nőgyógyászati vizsgálat

Az amúgy is évente esedékes rákszűrést érdemes még a teherbeesés előtt elvégeztetni. Ugyanígy javasolt a nemi úton terjedő betegségek, herpesz, hüvelygomba szűrése is.
 

5. Férfiak vizsgálatai

A leendő apák számára javasolt egy általános labor valamint az ondóvizsgálat. Ilyenkor kiderülhetnek olyan problémák, mint a csökkent spermiumszám, ha a hímivarsejtek túl lassúak, károsodottak, esetleg az ondóban meg sem találhatóak. Több hónap vagy akár év sikeretlen próbálkozása előzhető meg ezzel.


6. Folsav szedése

megfelelő folsavbevitellel a nyitott gerinc és a koponyahasadékos esetek 90 százaléka megelőzhető lenne. A probléma az, hogy ezek a fejlődési rendellenességek a várandósság legkorábbi szakaszában alakulnak ki, így ha a kismama csak a pozitív teszttel a kezében kezdi meg a folsavszedést, már elkésett vele. Javasolt, hogy mindenki, aki gyermeket szeretne, a tervezett teherbeesés előtt legalább egy hónappal kezdjen vitamint szedni.

Ha mindezen túlvagy, nincs más hátra, mint belevágni a babaprojektbe - és figyelni magadon a terhesség jeleit!

Indexkép: flickr - sergio santos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

Egy betegség, amelyet félreértések és előítéletek kísérnek - május 24. a Szkizofrénia Világnapja

A Szkizofrénia Világnapjának célja, hogy felhívja a figyelmet e komoly mentális betegséggel küzdők gondjaira, csökkentse a velük szembeni megbélyegzést, és elősegítse irányukba a társadalom megértését és támogatását.
Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

Számoljunk le a szívelégtelenséget övező leggyakoribb tévhitekkel!

A szívelégtelenség több mint 64 millió embert érint világszerte1, és ahhoz képest, mennyire gyakori betegség, rengeteg hiedelem és félelem övezi. Hamis feltételezésekre hagyatkozni azonban rendkívül veszélyes lehet, amelyek mind a betegség megelőzését, mind pedig a páciensek gyógyulását, illetve partnerként történő együttműködését hátráltathatják. Az alábbiakban összegyűjtött néhány fontos tévhit megcáfolásával mindezt elkerülhetjük.
Egyre nyitottabbak vagyunk a digitális egészségügyi megoldásokra egy új kutatás szerint

Egyre nyitottabbak vagyunk a digitális egészségügyi megoldásokra egy új kutatás szerint

Magyarországon öt emberből négy használja az e-receptet, a páciensek kétharmada pedig kért már online vizsgálati időpontot, beutalót. 2021-ben a koronavírus-járvány alatt a lakosság egyharmada vett igénybe okoseszközöket, egészséggel kapcsolatos szenzorokat, applikációkat, jelenleg ez a szám 50 százalék, derül ki a Semmelweis Egyetem Digitális Egészség kutatócsoportjának legújabb felméréséből. A mesterséges intelligencia (AI) alapú egészségügyi megoldások is egyre ismertebbek.
A szerkesztő ajánlja