SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

Ennek a személyiségtípusnak a legnehezebb az anyaság

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-05-30
Az introvertált szülők számára nagy kihívást jelent, hogy a gyermekük folyton mellettük van, és szinte soha nincsenek egyedül. Az ilyen szülők bűntudatot élnek meg, amiért képtelenek arra, hogy hosszabb időn át játsszanak a gyermekükkel, vagy hogy nagyon nehezen viselik, ha gyerekzsivajtól zengj a ház.
Ennek a személyiségtípusnak a legnehezebb az anyaság

Így éreznek az introvertált szülők

Vannak olyan emberek, akik világ életükben befelé fordulók voltak: nekik szükségük van az egyedüllétre, hisz ekkor tudnak feltöltődni. Amikor szülővé válnak, nagy nehézséget jelent számukra, hogy folyamatosan ott van mellettük a gyermekük, így szinte soha nincsenek egyedül. 

Egy anya úgy nyilatkozott a mother.ly cikkében, hogy amikor délutánonként a férje játszott az udvaron a gyerekekkel, és hívta őt is, hogy csatlakozzon hozzájuk, akkor csak arra tudott gondolni, hogy: "Nem, köszönöm."

Valahogy így lehetne megfogalmazni azt az érzést, amit az introvertált szülők éreznek. 

Az introvertált személyiség az átlagnál több információt vesz fel a környezetéből, emiatt van szüksége magányra, hogy mindezt fel tudja dolgozni. Ha nincs részük nyugalomban, amikor ezeket az ingereket fel tudnák dolgozni, akkor hamar túlterhelődnek. 

Az introvertáltak kerülik a tömeget és a magas adrenalin szinttel járó helyzeteket. 

Amikor gyermekük születik, akkor egyfajta kettősséggel találják szembe magukat. Sok szülő bűntudatot él meg, amiért számára nem természetes az, amit a társadalom elvár tőle: hogy egész nap sok időt töltsön a gyerekével, rengeteget játsszon vele, élvezze, hogy gyerekzsivajtól hangos a ház. 

Ez teljesen ellentétes azzal, amire nekik oly nagy szükségük van: a csenddel és magánnyal. Ezért az ilyen szülők fokozottan ki vannak téve a szorongás és a depresszió kialakulásának.
 

Ezek az előnyei, ha introvertált szülő vagy

Nemcsak hátránnyal jár azonban befelé forduló szülőnek lenni. Az introvertáltak ugyanis észrevesznek olyan dolgokat, amiket az extrovertált társaik nem. Érzékelhetik a gyerekeik legapróbb rezdüléseit, a hangulatváltozást, vagy a közelgő hisztirohamot. 

Néhány hasznos tanács introvertált szülőknek

Legyen egy napirend, amihez tudtok igazodni, így kevesebbet fogsz stresszelni! Sokkal jobb ez a megoldás számodra, mint ha spontán kellene kitalálnod, hogy mi lesz a következő lépés, miközben a gyerekek rohangálnak körülötted.

Hallgass zenét, amikor teheted - így lesz egy kis időd befelé fordulni! Néha pár perc is elég lehet.

Próbáld megoldani, hogy időnként teljesen egyedül is lehess - és egy pillanatig se bántson emiatt a lelkiismereted! Számodra - rengeteg más társaddal együtt - ez egyszerűen létszükséglet, és ezzel semmi probléma nincs.

Keress nyugodtabb tevékenységeket, amiket a gyerekeid is élveznek! Legyen szó könyvolvasásról vagy kézműveskedésről, egy kis csendes kikapcsolódás mindenkinek jól jön néha. 

Kapcsolódó cikkeink:

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja