SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan találjanak párt az egyedülálló szülők?

Családinet [cikkei] - 2023-03-24
Az egyedülálló szülők számára a párkeresés különösen nagy kihívást jelenthet, mivel gyermekeikről is gondoskodniuk kell, és emellett időt kell találniuk a kapcsolatokra is - már ha meg tudják oldani a gyermekeik felügyeletét. A következő tippek segíthetnek a párkeresésben.
Hogyan találjanak párt az egyedülálló szülők?

Párkeresés egyedülálló szülőként

Az egyedülálló szülőknek sem kell lemondaniuk az ismerkedésről: először is hinniük kell benne, hogy megtalálhatják a megfelelő párt.

A következő tippek segítségedre lehetnek az ismerkedésben:

  1. Használj online társkereső alkalmazásokat: ne aggódj, ez egyáltalán nem ciki - sokan használják ezeket az alkalmazásokat. Egyes társkereső oldalakon lehetőség van a kritériumok beállítására is, így könnyebben megtalálhatod azokat az embereket, akik az érdeklődési körödnek és az életstílusodnak megfelelnek.
  2. Vegyél részt közösségi eseményeken: érdemes ellátogatni olyan programokra, melyek az érdeklődési köröddel kapcsolatosak, vagy ahol más szülőkkel találkozhatsz. Ilyenek lehetnek például az iskolai rendezvények, sportklubok vagy valamilyen közös hobbira épülő csoportok.
  3. Legyél nyitott az újdonságokra: sokáig tartó egyedüllét után nehéz az ismerkedés, a nyitás az új emberek felé. Szülőként talán többet is kell dolgoznod, mint másoknak, hogy eltartsd a gyermekeid, ezáltal pedig könnyen elszigetelődhetsz, hisz kevesebb időd marad a barátokra, a kikapcsolódásra. Ha azonban mégis találkozol egy olyan emberrel, akivel jól érzed magad, akkor ne zárkózz be, próbálj nyitott maradni, és ne félj az ismerkedéstől!
  4. Csatlakozz egyedülálló szülőket támogató csoportokhoz: itt értelemszerűen olyan emberekkel ismerkedhetsz, akik hasonló helyzetben vannak, mint te, így könnyebben megérthetik a kihívásaidat és az érzéseidet. Ezek a csoportok lehetnek online vagy személyes találkozókat szervező csoportok is. Érdemes ilyenek után kutatni a közösségi oldalakon, vagy a helyi, kerületi újságban.
     


További tippek, hogy sikeresebb legyél a párkeresésben:
 

  1. Légy őszinte és nyitott: az őszinteség és a nyitottság vonzó tulajdonságok, és segíthetnek abban, hogy megnyerd a másik fél bizalmát és érdeklődését. Semmi értelme olyan képet festeni magadról, ami nem fedi a valóságot, ez ugyanis előbb vagy utóbb kiderül, és nemhogy segítené, inkább hátráltatja a párkeresést.
  2. Ne engedd, hogy az anyai szerep teljesen lefoglaljon: az anyaság fontos és életre szóló feladat, de arra azért figyelni kell, hogy néha ki tudj szakadni ebből a szerepedből. Próbálj időt szakítani sajátmagadra és a párkeresésre is - minél vidámabbá és kiegyensúlyozottabbá válsz, annál boldogabb lesz a családod, a gyermeked is. Szakíts időt magadnak a feltöltődésre, a kedvenc hobbijaidra, a pihenésre.
  3. Türelem! A párkeresés során fontos, hogy türelmes legyél - akár évekbe is telhet, míg megtaláljuk a hozzánk illő személyt. Ne add fel, ha nem találsz azonnal megfelelő partnert! A legtöbb kapcsolatnak idő kell az elmélyülésre.
  4. Figyelj a megérzéseidre: ha az észérvek szerint maximálisan összeillesz valakivel, ám mégis rossz érzésed van az illetővel kapcsolatban, akkor ne erőltesd a kapcsolatot. Figyelj az intuíciódra és a belső hangodra, és ha úgy érzed, hogy valami nem az igazi, akkor köszönj el az illetőtől, és keress tovább.


Honnan lehet tudni, hogy az új partner alkalmas lesz apai, anyai szerepekre is?

Az új partnerednek alkalmasnak kell lennie az apai/anyai szerepekre, ha hosszú távú kapcsolatot szeretnél vele kialakítani. A következőkre érdemes figyelni:

  1. Figyelj a cselekedeteire: a hétköznapi viselkedése sokat elárulhat arról, hogy mennyire lehet alkalmas a szülői, pótszülői szerepekre. Ha például gondoskodó, figyelmes és türelmes a gyerekekkel, akkor valószínűleg jól választottál.
  2. Beszéljetek a szülőségről: beszéld meg az új pároddal, hogy milyen elképzelései, tervei vannak a családról.
  3. Ne hagyd figyelmen kívül a gyermekeid véleményét: ha pozitívan reagálnak az új társadra, akkor valószínűleg alkalmas lehet a pótanyai, pótapai szerepekre. Ha viszont a viszonyuk már az elején konfliktusokkal teli, akkor nem biztos, hogy érdemes folytatni a kapcsolatot - ez ugyanis rengeteg nehézséget hozhat az életetekbe, miközben a legnagyobb szükségetek a nyugalomra és békére lenne.
  4. Közös időtöltés a gyerekekkel: a közös időtöltés a gyerekekkel szintén fontos lehet, hogy jobban megismerd az új párod viselkedését és képességeit pótszülői szerepekben.
  5. Légy türelmes: az új szerepek és a családi élet kialakítása időbe telhet, szokatlan helyzetekhez kell alkalmazkodnia mindenkinek, ezért légy türelmes, és adj időt az új párodnak, hogy lassan beilleszkedjen a családi életbe.

Az azonban fontos, hogy ne görcsölj rá, ne akarj bármi áron, minél gyorsabban párt találni! Ne gondold, hogy nem vagy teljes egész önmagadban is, hogy meg kell találnod a "másik feledet". Boldog és nyugodt életet élhetsz a gyermekeiddel is, és abban az időszakban, amíg egyedülálló vagy, sokkal több időt tölthetsz velük, mint bármikor máskor. Használd ki ezt az időt, és lásd meg a szépségét ennek az időszaknak is: olyan mély köteléket alakíthattok ki, amíg csak "kettesben" (hármasban, négyesben...) vagytok, amiben sok teljes családban élő gyerek-szülő párosnak talán sosem lesz része. 

És ha már Te is jól érzed magad a bőrödben, akkor előbb-utóbb valószínűleg kopogtatni fog az ajtódon egy új szerelem, akkor is, ha talán már nem is keresed.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja