SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A családok 80 százalékában csökken a fizikai intimitás a gyerekvállalás után

Családinet [cikkei] - 2022-06-16
Elnézőbbek a munkahelyek, ha a férfi hiányzik a gyerek miatt, mintha a nő. Az apák fele úgy érzi, nincs elég időt a gyerekével, a gyerekvállalás pedig alapvetően átrendezte a fizikai intimitást a szülők között. Általánosságban elmondható, hogy a leghosszabb idő, amit egy apa eltölt kettesben a gyerekével 24 óra. Többek között erre jutott az SOS Gyermekfalvak legfrissebb felmérése. Hogy élik meg a férfiak az apaságot? Vasárnap apák napja.
A családok 80 százalékában csökken a fizikai intimitás a gyerekvállalás után

„6 év után mentünk el kettesben először a nejemmel hétvégézni, végigaludtam."  

„A legnehezebb teljes értékű apának és férjnek lenni házfelújítás és munka mellett."

„Stresszel munka közben, hogy tudom, nem töltök a gyerekkel elég minőségi időt a nap többi részében sem, ez nehéz."

 

Mekkora leterheltséget jelent a férfiaknak a gyereknevelés és a munka összeegyeztetése? Az SOS Gyermekfalvak felmérésben arra volt kíváncsi, milyen nehézségekkel találkozik egy férfi apaként, hogyan hat a gyermekvállalás a párkapcsolatára. Az online, anonim kérdőívet 1223 apa töltötte ki, akik jelenleg is kiskorú gyermeket nevelnek.

A megkérdezett férfiak jelentős többsége szerint a gyermek születése óta lényegesen csökkent a szabadidejük, 77 %-uk kevesli azt. Az SOS korábban anyákat kérdezett meg ugyanebben a témában, ők is hasonló arányban vélekedtek így (84 %).

A legtöbb válaszadó férfi szerint a gyermekvállalás megerősítette a párkapcsolatot (37 %), valamivel kevesebben úgy élték meg, az újszülött érkezése után eltávolodtak egymástól (32 %). Az apák jelentős többsége úgy véli, azóta nincs idejük egymásra párjukkal (79 %), és ugyanilyen arányban érzik azt, hogy a fizikai intimitás is kevesebb lett.

 

Az SOS arra is kíváncsi volt, mennyit segítenek a férfiak a gyerekek körüli teendőkben.

A megkérdezett apák többsége (63 %) úgy érzi, elég segítséget nyújt párjának, bár minden ötödik jelezte, hogy nem ő szokott otthon maradni a gyermekkel, ha iskolai szünet, betegség, vagy egyéb körülmény miatt vigyázni kell rá.  

Érdekesség, hogy az SOS nők körében végzett felmérése szerint ennek ellenére az anyák 70 % gondolja úgy, kap elég segítséget a gyermekneveléshez a másik szülőtől.

Azok közül a férfiak közül, akik részt vesznek a gyerek felügyeletében akár munkaidőben is, minden negyedik apa jelezte, hogy munkahelyén rossz néven vették a távolmaradását.

Az SOS már említett korábbi felméréséből kiderül, hogy az anyákkal szemben a munkahelyek kevésbé voltak elnézőek: a nők 38 %-a érezte már úgy, hogy munkahelyén rossz néven veszik, ha a gyerek miatt nem tölti ki a munkaidőt, ez közel duplája a férfiakénak.  

 

Magyarországon még mindig ritkaságszámba megy, ha anya és apa megosztja egymás közt a gyermek születése utáni időszakot: a párok 2 %-a volt felváltva GYED-en, illetve a megkérdezett apák 1 %-a volt kizárólagosan a gyerekkel. Majdnem minden második apa a gyermek születése után 1-2 hetet töltött a családdal, 29 %-uk a törvényben garantált 5 napot volt otthon.   

A megkérdezett férfiak valamivel több, mint fele úgy véli, nem tölt elég időt a gyermekével (56 %), miközben minden második válaszadó szervez rendszeresen „apás" programot a gyermekkel.

A leghosszabb idő, amit a férfiak gyermekükkel egyedül töltöttek, többnyire egy nap volt, az apák 28 %-a egy egész hétvégét, 19 %-uk pedig egy hetet volt kettesben a gyermekkel.  

A legtöbb apa szerint a gyerekkel kapcsolatos logisztikából a legnehezebb megoldani, hogy ki maradjon otthon a beteg gyerekkel (68 %), a második legnehezebb dolog időre odaérni érte a köznevelési intézménybe (53 %), illetve beérni a munkahelyre (47 %). Volt, aki a munkát egyenesen a relaxációval azonosította.

„Azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt évtizedben változott ugyan az apák szerepe a családban, még mindig kis arányban vesznek részt a gyermeknevelésben. Bár a férfiak 20 százaléka marad például otthon a beteg gyerekkel, a nők és férfiak is nagy számban úgy érzik, elég segítséget kap az anya családon belül, mintha a nemi szerepek bemerevedtek volna. Az SOS Gyermekfalvakban bár egyre többször jelentkeznek olyan párok, ahol az apa is nevelőszülő lesz, vagy ő marad otthon a gyerekkel, még mindig egy nőies szakmaként él az emberek fejében, összesen 6 férfi nevelőszülőnk van. Ezért is várjuk férfiak jelentkezését is" – mondta Romet-Balla Ágnes, az SOS Gyermekfalvak adománygyűjtési és kommunikációs igazgatója.

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja