SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Párkapcsolati megbélyegzés: idősebb nő, fiatalabb pasi

- 2021-08-31
Általánosan elfogadott elképzelés, hogy a férfiak inkább a fiatalabb nők társaságát kedvelik, míg a nők az idősebb férfiakat preferálják. Ez összhangban van azzal az elmélettel, amely szerint a férfiak olyan nőkhöz vonzódnak, akik a termékenység jeleit közvetítik - azaz a fiatalokat. Ezzel szemben a nőket az idősebb férfiak vonzzák, mivel általában nagyobb erőforrással rendelkeznek, amely biztonságot jelent a család fenntartásában.
Párkapcsolati megbélyegzés: idősebb nő, fiatalabb pasi

A természetes szelekció elmélete alapján potenciális partnerünket a földrajzi közelség, az etnikum, az életkor, a társadalmi-gazdasági státusz alapján választjuk ki – ezzel meglehetősen leszűkítve a lehetséges házastársunkat. Általában ebből a kis mintából választjuk ki azt a személyt, akivel el tudjuk képzelni életünket. Ez az elmélet – a nagy változások ellenére is – sok ponton igaz. 

A férfiak átlagosan 3 évvel fiatalabb, míg a nők 3 évvel idősebb párt választanak. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy mind a nők, mind a férfiak hajlamosak ezen paramétereken kívül is gondolkodni. A férfiak számára az elfogadható kor a saját koruknál néhány évvel fiatalabb nő (5-15 év, az idősebb férfiaknál ez a szám növekedhet). Összehasonlításképpen, a nők számára a maximálisan elfogadható korkülönbség, ha a partner körülbelül 10 évvel idősebb.

A statisztikák szerint évről-évre emelkedik azon párok száma, ahol a nő 5 vagy több évvel idősebb partnerénél. A változás hátterében a nemek közötti egyenlőség növekedése áll. Ahogy a nők egyenlőbbé válnak a társadalomban, úgy egyre kevésbé szeretnének megfelelni a hagyományos nemi szerepeknek, mintáknak. De bármennyire is lehetővé teszik a kulturális és normatív változások az idősebb nők és fiatalabb férfiak kapcsolatát, ezen intim viszonyokat továbbra is a megbélyegzés övezi.


Kik választanak fiatalabb férfit maguk mellé?

Az olyan tényezők, mint az iskolai végzettség, vagy a családi állapot, nagyban befolyásolja egy nő nyitottságát egy fiatalabb partnerre. Társadalomkutatók szerint minél képzettebb egy nő, annál valószínűbb, hogy liberálisabb elképzelései vannak a házasságról, ráadásul nagyobb eséllyel megy férjhez később, egy nála fiatalabb partnerhez.

Megállapították, hogy ez a típusú házasság (ahol a nő az idősebb), a nők második házasságában hétszer valószínűbb. Az ilyen jellegű kapcsolatok növekvő száma ellenére kevés vizsgálat született.


Miért választ egy nő fiatalabb férfit?

Az érintett nők úgy nyilatkoznak, hogy a társadalmilag kevésbé elfogadott kapcsolatok kialakulásában szerepet játszott,

  • a partner kezdeti fizikai vonzereje,
  • partner - fiatalságából adódó - élénksége, frissessége,
  • a nők sokkal fiatalabbnak érzik magukat a kapcsolatban.
  • Ugyanakkor a legtöbb nő beszámolt némi bizonytalanságról is, amely az intimitással kapcsolatban merült fel - saját fizikai vonzerejükkel szembeni gátlásaik felerősödtek. Még azok a nők is, akik alapvetően elégedettek voltak saját testi adottságaikkal, tartottak attól, hogy nem lesznek elegek a fiatalabb nőtársaikhoz képest.
  • A nők beszámolói alapján a mindennapi életben nem játszott szerepet a nagy korkülönbség, bár az életkor kérdése olykor-olykor felmerült.

De számos oka van annak is, hogy a férfiak miért szeretik az idősebb nőket, akár házastársként is.
 

Miért választ egy férfi idősebb nőt?
 

  • Szexuális kompatibilitás. Alfred Kinsey klasszikus munkája a szexualitásról azt a következtetést vonta le, hogy a férfi nemi hormonok csúcspontja 18, a nőké pedig a 30-as évek elején van. Természetesen a hormonokon kívül más tényezők is befolyásolják a szexualitást, például a szexuális tapasztalat, de az ember növeli a szexuális kompatibilitás esélyeit, ha egy idősebb nőt feleségül vesz.
  • Érettség a kapcsolatban. Az életkor előre haladtával tapasztaltabbá válik az ember, kevésbé küzd és balhézik triviális dolgok miatt. Egy idősebb nővel való házasság feltételezi az érettebb kapcsolatot, amely imponálhat a férfiaknak.
  • Érettség a nevelésben. A szülőség sokkal nehezebb és stresszesebb, mint azt sokan gondolják. Nagyfokú érettségre és türelemre van szükség ahhoz, hogy a szülők következetesen határokat szabjanak. Fontos, hogy a szülők nyugodtak maradjanak, és együtt oldják meg a gyermekkel kapcsolatos problémákat.


A környezet megítélése

A kutatások szerint a nők mind a saját partner részéről, mind a gyermek részéről (ha volt egy korábbi házasságból) tapasztalták a társadalmi megbélyegzést. Ráadásul a nők barátai nem értették, hogyan tud barátnőjük ennyivel fiatalabb férfivel együtt lenni.

Azt is megállapították, hogy sok nő rosszul érezte magát amiatt, hogy több pénzt keresett, mint partnere, és hogy pénzügyileg sokkal stabilabbak volt, karrierjük jóval megalapozottabbnak bizonyult. Egyes esetekben ez komoly konfliktusforrást jelentett.

A vizsgálati eredmények azonban arra engednek következtetni, hogy a nagy korkülönbségű heteroszexuális kapcsolatokban a nők mást tapasztalnak, mint a hasonló korú partnerrel. Ahol a nők jóval idősebbek párjuknál, ott a legmagasabb a kapcsolattal való elégedettség.

Azt azért megállapíthatjuk, hogy a korkülönbség valóban fontos tud lenni, a gyakorlatban viszont nincs akkora jelentősége, mint számos más tényezőnek, legyen az a fizikai vonzerő, vagy éppen a másik személyisége.

Ha érdekel a pszichológia közérthető nyelven, csatlakozz a 7köznapi pszichológia Facebook oldalához!

Forrás:
Lehmiller, J. J., & Christopher, R. A. (2008). Commitment in age-gap heterosexual romantic relationships: A test of evolutionary and socio-cultural predictions. Psychology of Women Quarterly32(1), 74-82.
Proulx-King, N. R. (2004). Older Women/Younger Men: A Look at the Implications of Age Heterogamy in Marriage.
https://www.psychologytoday.com/intl/blog/attraction-evolved/201808/why-do-people-condemn-age-discrepant-relationships?collection=1117873
https://www.psychologytoday.com/intl/blog/head-games/201308/when-it-comes-dating-do-age-differences-matter

Cikk forrása: 7koznapi.blog.hu 
Kép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja