SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

3 gyógyító és építő erejű szó, amelyek egyetlen kapcsolatból sem hiányozhatnak

Wadolowski-Balogh Orsolya [cikkei] - 2020-11-30
Nincs megállás: ha jó kapcsolatra, boldog házasságra vágyunk, azért tenni is kell. Nem fog az ölünkbe hullani, arról nem is beszélve: sosincs készen.
3 gyógyító és építő erejű szó, amelyek egyetlen kapcsolatból sem hiányozhatnak

Nem létezik kész kapcsolat. Igen, a házat fel lehet építeni, de ha nem vigyázunk rá, nem újítgatjuk, ránk fog szakadni. Lehet néha egyszerűen csak élvezni a szerelem és szeretet lángjai mellett a sikert, de időnként dobni is kell egy fát a tűzre.

Köszönöm, bocsánat, megértelek. Ha még azt is tudod mondani: szeretlek, megbecsüllek, tisztellek, akkor egy főnyeremény vagy. Ezek nem csak szavak, hanem értékkel bíró mágikus kijelentések, amelyek hatással vannak az egyénre.

Nagyon sok pár van, akiknek szőnyege alatt már akkora a kosz, hogy abban szabályosan megbotlanak. Mert a szőnyeg alá kerülnek a sértéseik, a félelmeik, a dühük, a ki nem mondott szavak és érzések. Azt hiszik, ezzel óvják meg a kapcsolatot, az örökös nyeléssel, a közönnyel és a meghunyászkodással. Pedig valójában pont így ölik meg. Jó lassan. Csupán az álboldogságot, az álnyugalmat élhetik meg, ami roppant törékeny. Márpedig a gyakorlat azt mutatja, hogy előbb-utóbb mindenki megunja az örökös toldozást-foltozást vagy szimplán belebetegszik.

A párunk, a házastársunk a szövetségesünk, és ennek a szövetségnek az alapja a nyílt, egyenes, őszinte kommunikáció. Ugyanis másképp nem épül egy kapcsolat. Tudni kell megköszönni a párunknak a jelenlétét, a segítségét, mindazt, amit értünk vagy a gyerekeinkért tesz, mindegy, hogy mennyire természetes. Ez a megbecsülés és elismerés jele, amelyre nő és férfi egyaránt vágyik.

Persze a kapcsolat nem csak olyankor épül, amikor jól megy a szekér és békeidőszak van. Kell néha konfrontálódni. Nem kötelezően, de mikor a helyzet hozza, nem szabad elmenekülni előle. A vita, a kritika értékes építőanyag. Sokan félnek tőlük, mint a tűztől, és azt hiszik, a veszekedések törést okoznak a kapcsolatban, ám épp ellenkezőleg! Két érett ember között zajló, minőségi, kulturált vita előmozdíthatja a változásokat. Azzal nem oldunk meg semmit, ha betegesen kerüljük a konfliktusokat. Nem remélhetünk változást, csak akkor, ha felfedjük a lapjainkat.

Márpedig néha vita a során vagy a hétköznapi helyzetekben akaratlanul is megsértjük, megbántjuk egymást. Ezért olyan kulcsfontosságú a bocsánat szó. Nincs érettebb tett annál, amikor felvállaljuk a cselekedeteinket, a hibáinkat és megbocsátásért folyamodunk. A bocsánat képes meggyógyítani a lelki sebeket, de csak abban az esetben, ha oda-vissza működik: megbocsátok. Egymás feloldozása egy kellemetlen, vitás helyzet után nemcsak bensőséges és felemelő érzés, hanem gyógyító is. A sebekre nem ragtapasz kerül, amit újra és újra le kell ragasztani és fájdalmas a feltépése, hanem olyan balzsam, ami idővel a legmakacsabb heget is eltűntetheti.

De sok vita létre sem jönne, ha több elfogadást tanúsítanának a párok egymás irányába. Rengeteg veszekedés és önbizalmi probléma oka az örökös megfelelési kényszer. Csak mert két ember szövetséget köt, még nem kell feladniuk magukat. Akkor lesz igazán boldog és kiegyensúlyozott a kapcsolatuk, ha abban megélhetik önmagukat. Nem szabad lemondani a személyiségről a másik szeretetéért és elvárni sem lehet, hogy valaki hozzánk idomuljon. Hiszen ezekkel a tettekkel borítékolható a válás. Azért, mert szeretünk valakit, nem kell megváltozni érte és nem is kérhetem: változzon meg. Viszont az egyik legszebb ajándék a kapcsolatban a megértés vagy ha úgy tetszik, az elfogadás. Elfogadlak úgy, ahogy vagy. Megértem a nézőpontodat. Az ember rettenetesen vágyik az elfogadásra, a megértésre, mivel ilyen a természete. Ha valakinek ezt meg tudjuk adni szívből, a többi gyógyító szóval együtt, az igazán azt érezheti: megérkezett. A megfelelő partner mellett van.

Bocsánat, köszönöm, megértelek. Néhány egyszerű szó, amely boldogságot, békességet hoz a kapcsolatunkba. Építik és meggyógyítják azt. „A javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.”


indexkép: unsplash

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja