SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mérgező szülők 9. - Csak viccelek, lehetne humorod...

Gáspár Katalin [cikkei] - 2020-12-06
Kilenc ismérve van annak, hogy lehet egy mérgező szülőt felismerni. Ezt a kilenc dolgot szinte mindannyian csináljuk néha, ki többet, ki kevesebbet, ugyanakkor vannak olyan viselkedések, amelyek a családi nevelési mintáinkat erősebben meghatározzák.
Mérgező szülők 9. - Csak viccelek, lehetne humorod...

Ez a cikksorozat segít ezeket felismerni, korrigálni és megbeszélni a gyerekkel, hogy ő már ne vigye tovább ezt a mérgező szülői mintát az unokáink felé.

 

Pofán csaptak egy sajttal? Csak vicc volt!

Mindenki ismeri azokat a videókat, amelyben a családtagok egymást „prenkelik”, vagyis egymást megtréfálják, egymás rovására, a másikat nevetségessé téve, vagy szégyenbe hozva viccelnek. Egyes körökben hatalmas a népszerűsége ennek – jómagam sosem kedveltem, ha bárki a másik rovására humorizál. Ilyen volt a nagy vihart kavart kisbabás kihívás, amikor egy szelet sajtot, vagy egy szelet felvágottat vágtak hozzá a kisbabához és videóra vették a gyerek reagálását, de számos hasonló ostobaság kering még, nem csak kisbabák, de állatok, idősek, gyerekek, felnőttek egyaránt áldozatok.

Ezek lényege, hogy mások előtt, egy közösség előtt történik, és kárvallottja nem nevet együtt azokkal, akik a rovására viccelődnek.

Az a helyzet, hogy senki rovására viccelni nem humoros. Egészséges lelkű ember ezen nem tud nevetni, de nem mindenki egészséges. Intő jel számodra, ha kedveled az efféle humort – akkor valami nálad sem teljesen gömbölyű, valami megszégyenüléssel kapcsolatos dolog ott lapul a múlt ködében, amit ideje lehet előásni, ha a gyerekedet nem akarod ebben a szellemben nevelni!

 

Nem csak a szülő lehet szégyenítő, vagy a gyerek rovására nevető

Sajnos a tanárok, nevelők közt is előfordul, hogy valaki rovására együtt nevetnek. Ez néha sikerül, vicces, az „áldozat” együtt nevet magán a többiekkel, kikarikírozza magát is, de néha roppant kellemetlen. A kortárs csoport is viccelhet valaki rovására folyamatosan, és nevethetnek rajta úgy, hogy az illető ezt egyáltalán nem tartja viccesnek.

A családon belüli bántalmazás egyik sajátos formája ez (is, mint a többi 8!) a viselkedés. Ilyenkor nem a gyerek humortalan, hanem az egész helyzet kínos, nem vicces.

A gyerek, akinek a rovására nevetnek, gyakran lesz szorongó, zárkózott, egy csomó kényszeres viselkedést felvehet emiatt (akár önbántó tevékenységeket, mint erős körömrágás, hajtépkedés, szájrágás, stb.) illetve befelé fordulóvá válik. Tanulmányi eredmény romlik és könnyen lehet, hogy nem mer majd a közösség előtt megszólalni, félve a megszégyenüléstől.

 

Ha ilyet tapasztalnál másnál

Érdemes a gyerek mellé állni, és elmondani, hogy ezek a fajta „viccek” egyáltalán nem azok. Ez egyszerű elnyomás, egyszerű bántalmazás. Mondhatod, hogy a humorérzékeddel semmi baj nincs, ahogy a morális értékeid is a helyükön vannak, ellenben azzal, aki valakinek a rovására akar viccelődni. A gyereket biztosíthatod róla – bár egy alkalom kevés lesz, hogy elhiggye – hogy amit tett, az egyáltalán nem érdemel ilyen fajta közösség előtti lejáratást.

 

Mit tegyek, ha tetten értem magam?

Gondold át, mekkora a probléma. Ha nagyon erősen, folyamatosan jelen van és jelen volt az életedben ez a viselkedés, akkor érdemes lehet terapeutát felkeresni.

Ha csak néha kapod magad ezen, akkor pont elég, ha tudatosítod, hogy mikor szoktad ezt csinálni, és esetleg ezeken az élményeken végig menve elgondolkodsz, mi lehet az oka? Mi volt a legelső alkalom, amikor így viselkedtél? Mi az az élmény, ami mindennek a gyökere mögött van? Ha ezt felismered, és rajta tudod kapni magad, amikor mérgező szülőként viselkedsz, akkor egyszerűen önuralommal abba tudod hagyni ezt a viselkedést, sőt a gyerektől bocsánatot is tudsz kérni, ha már elszaladt veletek a helyzet egy káros irányba.  

 

A mérgező szülő 9 jellemzőjéből ha legalább 4 igaz rád, vagy a te szüleid egyikére, akkor fontos dolgod van a témával. 

Olvasd el cikksorozatunk többi részét is a mérgező szülői mintákról!

  1. Verseng a gyerekkel
  2. A szülő érzései mindig fontosabbak
  3. Folyamatosan kritizálja, gúnyolja a gyerek külsejét
  4. Folyamatosan más gyerekekhez hasonlít (tesókhoz, stb.)
  5. Feltételekhez kötött szeretet jellemzi a kapcsolatukat
  6. Nem ismeri el a gyerek sikereit
  7. Bűntudatkeltéssel, érzelmi zsarolással próbál zsarolni, manipulálni vagy irányítani
  8. Folyton megszegi az ígéreteit

Illusztráció: PublicDomainPictures képe a Pixabay -en.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja