SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Mérgező szülők 8. - Hogyan neveljünk bizonytalan és szavahihetetlen gyereket?

Gáspár Katalin [cikkei] - 2020-12-05
Kilenc ismérve van annak, hogy lehet egy mérgező szülőt felismerni. Ezt a kilenc dolgot szinte mindannyian csináljuk néha, ki többet, ki kevesebbet, ugyanakkor vannak olyan viselkedések, amelyek a családi nevelési mintáinkat erősebben meghatározzák.
Mérgező szülők 8. - Hogyan neveljünk bizonytalan és szavahihetetlen gyereket?

Ez a cikksorozat segít ezeket felismerni, korrigálni és megbeszélni a gyerekkel, hogy ő már ne vigye tovább ezt a mérgező szülői mintát az unokáink felé.

 

Megígértem, megígértem? Na és??!!

A legdurvább történet, amit hallottam egy klienstől, hogy az édesapja megígérte nekik, hogy elmennek a vidámparkba – minden gyereke lelkesen ment vele, hiszen ennél nagyszerűbb program el sem képzelhető! Aztán megálltak egy nagy épület előtt. A nevelőintézetbe vitte őket, és ott is hagyta, közel 7 évre az összes gyereket. Látogatni ugyan bejárt, de ezt a hatalmas csalódást minden gyerek örök gyanakvással a szívében viselte.

Aki nem tartja meg a szavát legalább annyira nehézzé teszi az életet, mint az, aki ígérget fűt-fát, de aztán semmi nem lesz belőle.

 

Majd veszek neked…

Sok olyan szülő van, aki megígéri a gyereknek, hogy ha hazamegyünk lesz otthon csoki, vagy puding, vagy édesség, de odahaza csak a kongó hűtő van, abban bízik, hogy a gyerek elfelejti. De a gyerekek nem felejtenek. És végül a gyerek már nem fog hinni a szülőnek semmiben. A „majd veszek neked” soha nem lesz megfelelő, csak a most, hiszen a majd az a gyerek szemében a soha el nem jövő időt jelenti, hiszen a szülő nem mond igazat. Sokszor ez a hazudozás van a nagyobb gyerekek dacos kirohanásai mögött a boltban, vagy utcán. A gyerek pontosan tudja, hogy az ígéret lózung csupán, üres patron, nincs mögötte semmi, de a vágyai folyamatosan kínozzák.

 

Idők és élmények

Minden emberrel előfordul, hogy valamit nem tud megtartani, amit megígért, még úgy is, hogy ő maga volt a hibás. Elvacakolta az időt, vagy éppen nem úgy jött ki a lépés, ahogy tervezte. De ha az esetek többségében nem tudjuk tartani a szavunkat, akkor baj van. Ha megígérem a gyereknek, hogy délután kimegyünk a játszótérre, és szakadni kezd az eső, akkor tudjuk, hogy most ez nem jön össze, vagy esőkabátot veszünk és gumicsizmával nekivágunk az esőnek is, játéknak használva az időjárást. Az is megesik, hogy közbejön egy fontos munka, ami felülírja a szabadidős programokat – de utána van pótlás, őszintén megbeszéljük, hogy mi a helyzet, vagy csak hitegetünk és becsapunk másokat? Nem mindegy, hogyan adjuk a gyerek tudtára, hogy amire vágyódik, az nem történik meg.

 

Tárgyak – élmények – személyek

A gyerekek erre a háromra szoktak vágyódni. Megkapni valamit, ami nagyon tetszik nekik. Élményt szerezni, menni valahová, és találkozni valakivel, vagy együtt lenni. (Ide tartozhat az is, hogy szeretne egy kisállatot, akivel együtt akarja tölteni az idejét) Az ígérgetés és az ígéretek sorozatos megszegése két dolgot tanít meg a gyereknek:

  • a szülő szava olyan, mint a pipafüst, elszáll, nem értékes, nem megbízható, nem hihető
  • ő maga pedig nem érdemli meg azokat a dolgokat, amiket megígérnek neki, de nem kapja meg.

Van olyan szülő, aki pont a hisztitől akarna az ígéretekkel szabadulni és nem látja, hogy épp ezek vezetnek a hisztihez, vagy épp egy kamasz esetében épp ezek vezetnek a teljes lázadáshoz. 

Érdemes megvizsgálni, hogy tanítottak bennünket annak idején? Mi a személyes oka annak, hogy nem tudjuk tartani a szavunkat a gyerek előtt? Miért gondoljuk, hogy a gyerek majd elfelejt egy ígéretet, mire hazaérünk, ha a múltkor és az előtt sem felejtette el, akkor is hiszti volt belőle? Mi történt velünk, ami miatt ezek az ígéretek jónak tűnnek?

 

Mit tegyek, ha tetten értem magam?

Gondold át, mekkora a probléma. Ha nagyon erősen, folyamatosan jelen van és jelen volt az életedben ez a viselkedés, akkor érdemes lehet terapeutát felkeresni.

Ha csak néha kapod magad ezen, akkor pont elég, ha tudatosítod, hogy mikor szoktad ezt csinálni, és esetleg ezeken az élményeken végig menve elgondolkodsz, mi lehet az oka? Mi volt a legelső alkalom, amikor így viselkedtél? Mi az az élmény, ami mindennek a gyökere mögött van? Ha ezt felismered, és rajta tudod kapni magad, amikor mérgező szülőként viselkedsz, akkor egyszerűen önuralommal abba tudod hagyni ezt a viselkedést, sőt a gyerektől bocsánatot is tudsz kérni, ha már elszaladt veletek a helyzet egy káros irányba.  

 

A mérgező szülő 9 jellemzőjéből ha legalább 4 igaz rád, vagy a te szüleid egyikére, akkor fontos dolgod van a témával. 

Olvasd el cikksorozatunk többi részét is a mérgező szülői mintákkal kapcsolatban! 

  1. Verseng a gyerekkel
  2. A szülő érzései mindig fontosabbak
  3. Folyamatosan kritizálja, gúnyolja a gyerek külsejét
  4. Folyamatosan más gyerekekhez hasonlít (tesókhoz, stb.)
  5. Feltételekhez kötött szeretet jellemzi a kapcsolatukat
  6. Nem ismeri el a gyerek sikereit
  7. Bűntudatkeltéssel, érzelmi zsarolással próbál zsarolni, manipulálni vagy irányítani
  8. Rovására viccel, rajta nevet, vagy pellengérre állítja


Illusztráció: jandhnelson képe a Pixabay -en.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Egy apa úgy döntött, nem kényszeríti bocsánatkérésre fiát, aki megbántotta az osztálytársát. Helyette egy fontos leckét tanított neki. Egy tanulmány szerint ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele is elsülhet.
Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Ha a babák beszélni tudnának, talán ezt mondanák az édesanyjuknak, akit minden éjszaka felébresztenek a sírásukkal. Jussanak eszedbe ezek a gondolatok, amikor úgy érzed, nem bírod tovább az éjszakázást!
Íme, néhány hasznos tipp a környezetről is gondoskodó édesanyáknak!

Íme, néhány hasznos tipp a környezetről is gondoskodó édesanyáknak!

A környezetvédelem, valamint annak a tudatos beépítése a mindennapokba olyan cél, ami mind egyénileg, mind globálisan kulcsfontosságú. Sokan attól tartanak, főleg ha még csak most kezdték el járni ezt az izgalmas felfedezésekkel teli utat, hogy túl sok mindenről kell lemondaniuk, ám ez csupán egy alaptalan félelem. A környezet megóvása néhány egyszerű választással a hétköznapok szerves részévé tehető.
Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Milán életét a tanára mentette meg. Az iskolában tavaly ősszel tanulták meg az újraélesztést a pedagógusok egy tanfolyam keretében.
A szerkesztő ajánlja