SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A gyerekem néha rossz fej. Ahogy én is

Fribiczer-Heim Katalin [cikkei] - 2020-06-03
"Anya, Te mostanában mindig olyan ideges vagy!" - hangzott el pár napja a négyévesem szájából, és rá kellett jönnöm, hogy igaza van. Az anya hiszti létező fogalom.
A gyerekem néha rossz fej. Ahogy én is

Takarózhatok mindenféle kifogással, de szerintem teljesen felesleges.

Rengeteg könyv jelent már meg arról, hogyan kezeljük a gyerekeink hisztijeit, hogyan segítsük őket, miért csinálják. Anyukafórumokon még a régi borzalmakat is sokat olvashatjuk, mint például a dugjuk hideg zuhany alá, és társaik.

De kérdem én, az anyukákat nem kéne olykor lehűteni egy kis zuhannyal?

Nem könnyű egy dackorszakossal vagy totyogóval, és bele sem merek gondolni, mennyire nehéz lehet egy lázadó kamasszal (főleg, ha magamból indulok ki…). A fiúk gyakorlatilag másodpercek alatt tudnak kiborítani.
Van, hogy kifejezetten vacak napjuk van. Olyankor a kicsi egész nap rajtam lóg, annyira, hogy még a mosdóba is csak nagy harcok árán jutok el, és azt a két percet is végigüvölti. A nagy pedig már tisztában van vele, mit kell csinálnia ahhoz, hogy két lépésben legyen a fejem előbb vörös, majd lila a méregtől.

Persze náluk is lehet mindenféle magyarázatot találni, hogy miért viselkednek úgy, ahogy, de én már igyekszem csak úgy felfogni, hogy egyszerűen rossz napjuk van. És igazából nem mindegy, hogy miért?

Ha nekem rossz napom van, én sem arra vágyom a férjemtől, hogy elemezgesse, és próbáljon megoldást találni rá, hanem hogy csak viseljen el valahogy türelmesen.

 

Anyának rossz napja van

Szóval igen, anya néha rossz fej. Igazából többször, mint szeretném, és ezen nagyon próbálok változtatni. Mert a gyerek nem tehet arról, hogy nem alszom ki magam. Nem tehet arról, ha sok a munka. Nem tehet arról, ha konfliktusom van valakivel. De amíg ő gyerek, és nem feltétlenül tud tudatosan döntéseket hozni, én igen.

Persze, tudom, hogy ez mennyire nagyképűen hangzik. Nekem sem sikerül sokszor, hogy ne kiabáljak már a második kérésre. De szerintem ha az ember ilyenkor elgondolkodik utána azon, hogy ezt nem biztos, hogy így kellett volna, már jó úton jár.

Van egy módszerem, amit eddig csak párszor próbáltam ki, de eddig mindig bevált. (Csak akkor szoktam elsütni, ha egyedül vagyok a kettővel egész nap, mert nem akarom, hogy nagyon elcsépelt legyen, és ne használjon… 🙂 )

Mikor tudom, hogy nehéz napom lesz, eleve úgy kelek fel, hogy azt mondogatom: “ma jó napunk lesz!”. Nem görcsösen, de elég sokszor ahhoz, hogy elhiggyem. Nem mondom, hogy egész nap hat, vannak kilengések, de az esetek többségében eddig használt. Mert baromi elcsépelt, de igaz, hogy amíg Anya boldog, mindenki boldog.

Ettől függetlenül szerintem hiánypótló lenne egy könyv az anyák hisztikezelésére. Én olvasnám el először…

Forrás: Anyagondolatok blog

Anyagondolatok

Kapcsolódó cikkeink

Kép: Engin_Akyurt / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja