A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az apák elképesztő hatással lehetnek a lányaikra, derült ki egy kutatásból

Családinet - 2020-05-21
Mindannyiunk számára nagyon fontosak a szülők, de úgy tűnik, hogy a nők számára az apa talán meghatározóbb szerepet játszik, mint az anya.
Az apák elképesztő hatással lehetnek a lányaikra, derült ki egy kutatásból

Egy kutatás szerint minél nagyobb mértékben vesznek részt az apák a gyereknevelésben, annál nagyobb lesz a gyerek IQ-ja és problémamegoldó képessége. Ha egy apa megfelelően támogatja a lánya életútját, és nem hátráltatja semmiben, akkor sokkal nagyobb önbizalom alakul ki a lánygyerekben, és a karrier területén is jobban kiteljesedik. Viszont ha az apa nem ért egyet lánya döntéseivel, hátráltatja, elmarasztalja, lenézi a képességeit, akkor nagy az esélye a súlyos önbizalomhiány kialakulásának.

A Behavioral Neuroscience folyóiratban közzétett tanulmány szerint sokkal erősebb az apa-lánya, mint az anya-lánya kötődés, ami azzal magyarázható, hogy az apák általában többet foglalkoznak már kisgyerek koruk óta a lányaikkal, mint a fiaikkal.

Azt is kimutatták, hogy ha egy apa jó kapcsolatban áll a lányával, akkor kisebb eséllyel alakul ki a kislány, majd a felnőtt nő esetében szorongás. Viszont ha az apa elhagyta a családot, meghalt, vagy nagyon sok időt tölt házon kívül, akkor a lánygyerek hajlamos lesz a szorongásra, depresszióra, és más különböző mentális betegségekre.

Az apák hatása arra is kiterjed, hogy a lánygyerekek mit gondolnak a szeretetről, mennyire tudják kifejezni érzéseiket, és azt, hogy milyen típusú kapcsolatban élnek felnőtt korukban. Ahogy az apa viszonyul az anyához, ugyanazt a bánásmódot várja el a lány is leendő partnerétől.

Az apa egy példakép, az ő személyiségén keresztül látjuk meg az élet értelmét, ő motivál vagy demotivál, ő mutat rá arra, hogy hogyan és miért kell küzdeni az életben. Természetesen az anya-lánya kapcsolat is nagyon fontos, de összességében tudat alatt az apa viselkedése, élete és személyisége az, ami a legnagyobb hatást gyakorolja a lánygyerekre.

Nem kell átlagon felüli teljesítményt nyújtani ahhoz, hogy valaki jó apa legyen.

W. Bradford Wilcox tinikorú fiatalokat vizsgált a bűnözés, nem kívánt terhesség és depresszió szempontjából. A kutatás alapján kiderült, hogy a szingli anyukák, és a családi életben alig résztvevő apukákkal élő gyerekek sokkal nagyobb eséllyel lettek depressziósak, vagy váltak valamilyen élvezeti szer használójává. Akik mindkét szülővel együtt éltek, és az apjuk is aktívan részt vett a nevelésben, sokkal egészségesebb tinédzserré cseperedtek. A “kiváló” és az “elég jó” apák is pozitív hatással voltak a gyermek fejlődésére, a lényeg, hogy az apa valóban jelen legyen a gyermek életében.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Filantropikum.com
Kép: sarahbernier3140 / pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja