SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ki vigyáz a gyerekre a nyári szünetben, ha a szülők összes szabadsága elfogyott?

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-05-08
Az idei nyári szünet még a megszokottnál is sokkal nagyobb nehézségek elé állítja a dolgozó szülőket: az iskolabezárások miatt a szabadságukat jórészt kivették, az eddig megszokott megoldások nem működnek. Ki fog vigyázni a gyerekekre tíz hétig, ha a szüleiknek dolgozni kell?
Ki vigyáz a gyerekre a nyári szünetben, ha a szülők összes szabadsága elfogyott?

Családok tízezrei estek pánikba, amikor március 13-án, péntek este bejelentették, hogy koronavírus-járvány miatt hétfőtől bezárnak az iskolák – és még azon a hétvégén nyilvánvalóvá vált az is, hogy példájukat a bölcsődék és óvodák is követik. Egyetlen hétvége állt a szülők és a munkáltatók rendelkezésére, hogy kialakítsanak egy legalább részben működő rendszert, amely egyszerre teszi lehetővé a munka végzését és a gyerekek felügyeletét, iskolások esetében egyben otthoni tanítását is.

Az érintettek pedig eddig így vagy úgy, de megoldották. Részmunkaidő, home office, fizetés nélküli szabadság. Sokan veszítették el a munkájukat, de közülük a szerencsésebbek viszonylag hamar találtak is újat: még ha nem is a legjobb körülmények között, és az eddigi jövedelmüknél jóval kevesebbért, de legalább valamennyit haza tudtak vinni, hogy enni tudjanak adni a gyerekeiknek.


A korlátozások lazítása

Az élet azonban nem álhatott le örökre. Lassan újra kellett indítani a gazdaságot. Egyre több cég áll vissza normál, irodai munkarendre, egyre több, eddig bezárt üzlet nyit ki, és a családok is előbb-utóbb felélik a tartalékaikat, nem eshet ki tovább a szülő jövedelme.

Míg sok európai országban a lazítások első lépése volt az óvodák, iskolák újranyitása, nálunk nagyon úgy tűnik, ez szeptemberig nem fog bekövetkezni. Tehát a június közepi tanévzárás után még ott lesz tíz-tizenegy hét, aminek a megoldása eddig is nagy nehézségek elé állította a szülőket, a most azonban sokan semmilyen megoldást nem látnak a helyzetre.


Táborok

Jelen pillanatban még kétséges, indulhatnak-e idén nyáron táborok. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón azt mondta: Novák Katalin család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár néhány napon belül javaslatot tesz a táborok ügyében a kormánynak, amely jövő szerdán fog dönteni a kérdésben – tehát egy héten belül már várhatóan többet fogunk tudni a kérdésről.

A bizonytalanság ellenére az utóbbi időben több tábor nyitotta meg az online jelentkezési felületét, a szülők pedig reménykednek benne, hogy lesz lehetőségük ilyen módon megoldani a gyerekeik szünidei felügyeletét.


Nagyszülők

A koronavírus-járványra való tekintettel ma a legkevésbé bölcs megoldásnak az tűnik, ha a gyerekeket a nagyszülőkre bízzák. Mégis egyre több család fontolgatja ezt a megoldást, mindenki egyénileg megállapított biztonsági intézkedések között.

Katáék azt tervezik, hogy az egész családot – a nagyszülőket is beleértve – befizetik egy magánlaboros tesztelésre. „Egyszerűen nincs jobb ötletem. A férjem szülei nem különösebben idősek, és azt mondták, ha mindenki negatív, szívesen várják a gyerekeket. Nekünk már nincs több szabadságunk, különben is panelban lakunk, anyóséknál pedig ott a kert, a gyerekek úgy is nagyszerűen elvannak ott, hogy nem járnak sehová. Tudom, nem a legjobb megoldás, de az vesse ránk az első követ, akinek jelen helyzetben tud jobbat javasolni.”


Iskolai, óvodai ügyelet

Április vége óta kötelező minden önkormányzatnak bölcsődei és óvodai ügyeletet tartania. Az ügyeletet elvileg mindenki részére, aki kéri, biztosítani kell, de mivel jelenleg egy csoportban legfeljebb öt gyerek tartózkodhat, egyre több helyen alakul ki túljelentkezés, ezért az intézmények jó része egyelőre csak azokat a gyerekeket fogadja, ahol mindkét szülő az otthonán kívül dolgozik.

Hogy mi lesz a nyári hónapokban, egyelőre kétséges. Azt azonban már több önkormányzat jelezte, hogy amennyiben a járványügyi helyzet megengedi, idén nem tartanak ezek az intézmények nyári leállást, hanem teljes kapacitással működnek majd szeptember előtt is.

(Kapcsolódó cikkünk: Májustól mindenhol lesz ügyeletes bölcsőde és óvoda)

Az iskolákkal kapcsolatban még bizonytalanabb a helyzet. Az szinte biztosra vehető, hogy ebben a tanévben már nem indulnak újra. Ügyeletet egyelőre igény esetén kötelező tartaniuk, és nagyon sok szülő reménykedik benne, hogy ezt nyáron is folytatják majd:

„Nem tudom, mi lesz velünk, ha nem segít az iskola. A nagyszülőkhöz nem küldöm a gyerekeket, nekünk több szabadságunk nincs. Így is nagyon megviselt bennünket az elmúlt időszak anyagilag, bébiszittert biztos, hogy nem tudunk melléjük fogadni. Ha még három hónapig nem tudom őket küldeni valahova, felmondok a munkahelyemen, és onnantól nem eszünk mást, csak tört krumplit.” – osztotta meg velünk a dilemmáját Rita, egy óvodás és egy alsó tagozatos kislány édesanyja.


Céges gyermekfelügyelet

Novák Katalin korábban arra biztatta a cégeket, hogy szervezzenek kiscsoportos felügyeletet dolgozóik gyermekei számára. Olvasónk közül is többen jelezték, hogy terveik szerint ehhez a megoldáshoz fognak nyáron folyamodni, és magukkal viszik gyermekeiket a munkahelyükre.


Otthoni munka továbbra is

Az is csak egyetlen fokkal mondhatja szerencsésebbnek magát, aki továbbra is otthonról tud dolgozni. Igaz, a gyerekeit életben tartja, de a minőségi időtöltéshez ennél jóval több kellene. Zsófit, két kisiskolás anyukáját például a következő aggasztja: „Egyrészt nagyon várom a nyarat, mert legalább onnantól a tanításuk nem szakad a nyakamba, másrészt viszont megriaszt, ha arra gondolok, hogy barátok és minőségi időtöltés híján egész nap a gép előtt fognak ülni. Tavaly pont ezért voltak napközis táborban, amíg dolgoztam, idén viszont ez kimarad, vagy ha meg is szervezik, sem biztos, hogy jó szívvel engedném el őket. Szegényeknek biztos, hogy nem ez lesz gyerekkoruk legszebb nyara.

És Ti? Van már elképzelésetek, hogyan oldjátok meg a gyerekeitek nyári felügyeletét?

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Greyerbaby / pixabay

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja