SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Elizabeth Farrelly írónő szomorú igazsága: nem tanítottuk meg gyermekeinket a boldogságra

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-11-27
Minden reggel, amikor látom, hogy fiatalok százai tartanak félálomban egy lélekölő munkahely felé, a boldogságra gondolok. Leginkább pedig arra a nagy hazugságra a boldogságról, amelyben a mi nemzedékünk tanította meg hinni a gyerekeit.
Elizabeth Farrelly írónő szomorú igazsága: nem tanítottuk meg gyermekeinket a boldogságra

Hazugság, hogy mindenkinek boldognak kell lennie. Azt sugalltuk a gyerekeink tudatalattijának, hogy a boldogság egy személy természetes állapota, hogy ez feltétlenül szükséges az életéhez, és éppen így tettük őket boldogtalanná.

Téves elképzeléseink vannak arról, hogy mi is a boldogság, és hogy lehet elérni azt. Fogalmam sincs arról, melyik út vezet téged a boldogsághoz, de azt biztosan tudom, melyek azok az utak, amelyeken nem érdemes végigmenni.

Léteznek utak, amelyek egy hamis világba vezetik a huszonéves fiatalokat, ezek azok, amelyek az Instagram tökéletes képein és a nehéz italokon át a terapeuta kanapéjára vezetnek, vagy fordítva.

A statisztikák szerint a mai fiatalság három betegségnek van kitéve: a hitelnek, az ételnek és az italnak. Honnan jönnek ezek a rossz és egészségtelen szokások? A válasz nagyon egyszerű: azt sugalltuk a gyerekeinknek, hogy a boldogság titka a fogyasztásban rejlik. Úgy gondoljuk, hogy ha nem kaphatjuk meg azt, amire vágyunk, akkor boldogtalanok leszünk. Ha viszont hozzájutunk mindehhez, az boldoggá tesz bennünket!

De valójában a legszükségesebb igényeink kielégítése után, minden egyes kívánságunk teljesítésével boldogtalanabbá válunk. Miért? Mert a vágyaink nem állandóak, az elégedettség érzete gyorsan elmúlik, a boldogság és az öröm pedig nem egy és ugyanaz a dolog.

Minden kívánságunk egyaránt álnok, alattomos, legyen szó akár egy új kabátról, egy szép férfiról vagy az utolsó kanál tiramisuról. A vágyak akkor jelentkeznek, ha éppen hiányzik valami. Az öröm csúcsára abban a pillanatban érünk el, amikor megkapjuk azt, amire vágyunk. És azután mi történik? Jön az elkerülhetetlen hanyatlás. Az öröm elmúlik, és csupán az emlékét hagyja maga után: egy polcon a szekrényben, az ágyban vagy a derekunkon.

De ez még nem minden. Valójában szinte semmire nincs szükségünk mindabból, amiről azt hisszük, mindennél jobban szeretnénk. Nem magát a dolgot akarjuk, arra kell nekünk, hogy büszkélkedhessünk vele, hogy elnyerjük mások csodálatát.

Legtöbb vágyunknak pusztán státusz jellege van. Nem hiszed? Akkor tegyél egy rendkívül egyszerű kísérletet: képzelj el valami nagyon értékes dolgot, például egy drága ruhát, vagy egy luxusautót. Most pedig képzeld el, hogy soha senki nem fogja tudni, ha mindennek a birtokába kerülsz. Tehát, megéri?

Manapság a büszkeség és a hiúság erényekké váltak, míg a szerénység hibává minősült. Lehet, hogy a helyzet nem ennyire ijesztő? A depresszióval kapcsolatos statisztikák nem ezt mutatják. Lehet, hogy a múltban kell keresnünk a válaszokat. Platón és Arisztotelész szinte mindenben ellenkező véleményen voltak, egyetlen dolog kivételével: mindketten abban hittek, hogy csak az erényes élet teheti boldoggá az embert.

Mindaddig boldogtalanok maradunk, amíg a saját magunk foglyai vagyunk, amíg hagyjuk, hogy a vágyaink vezessenek bennünket.

Az orvos és filozófus Raymond Tallis így építette fel az emberi vágyak hierarchiáját:

  •     a legalsó kategória: élelem és menedék;
  •     ezután: az öröm megszerzése;
  •     a harmadik: jóváhagyás és státusz;
  •     a negyedik, egyben legmagasabb szint: művészet, szellemi élet és küldetéstudat.

Nyilvánvaló, hogy alacsonyabb szinteken a vágyaink is egyszerűbbek, könnyebben elérhetőek, de az általuk okozott öröm ugyanilyen gyorsan elmúlik. Tartós boldogságot csak a legmagasabb szint teljesítésével érhetünk el.

Éppen ez az, amit nem tudtunk megfelelően elmagyarázni a gyerekeinknek. A boldogságot nem lehet megvásárolni. Az nem akkor jön el, ha beteljesítetted a vágyaidat, megkaptál valamit, amire vágytál, megvásároltál valamit: ilyenkor csak pillanatnyi örömre tettél szert. A boldogság nem egy jog, nem is egy termék, a boldogtalanság, szomorúság pedig nem bűncselekmények. A boldogság egy melléktermék, melyre az élet értelmének kutatása közben tehetünk szert.

Gyerekes vágyaink kielégítése nem jelent boldogságot. Az embereknek és teljes kultúráknak egyaránt el kell jutniuk az egyszerű vágyaktól az összetettekig, amíg el nem érnek egy magasabb célt, és ezzel együtt jár majd a boldogság is.

Sokkal jobb lesz, ha a fiatalabb generáció nem csak a karrierépítésre gondol majd, hanem megpróbálja összekapcsolni a munkáját a meggyőződéseivel.

Szeretnél boldog lenni?

Elizabeth Farrelly

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: filantropikum.com
Kép: Graehawk / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja