SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

8 tipp (kamasz) fiús anyáknak - erre figyelj, ha nem akarod elveszíteni fiaddal a kapcsolatot

Jánosi Valéria [cikkei] - 2017-10-02
Nem könnyű dolog egy, esetleg több kamasz fiú anyukájának lenni. Az amúgy sem közlékeny kisfiú lakli tinédzserré válik, két szót is nehéz kihúzni belőle. Folyton csak a kütyüit nyomkodja, egyfolytában éhes, és a hihetetlenül éles meglátásait nem csomagolja vattába. Mit tehet egy anyukat, ha nem akarja elveszíteni a kapcsolatot a fiával?
8 tipp (kamasz) fiús anyáknak - erre figyelj, ha nem akarod elveszíteni fiaddal a kapcsolatot

1. Ne faggasd!

Az elmúlt tíz-tizennégy évben már bizonyára rájöttél, hogy a fiúk verbális képességei kicsit mások, mint a lányoké. Ha a te fiad sem egy nagy dumás, akkor tudod, hogy nem érdemes őt faggatni, mert úgyis akkor kezd el mesélni, amikor neki van ehhez kedve. Várd ki türelmesen ezt a pillanatot! A nagy beszélgetések általában a kocsiban, edzésre menet zajlanak, esetleg valamilyen közösen végzett tevékenység közben.


2. Próbálj belépni a világába!

Könnyebb úgy fenntartani a kapcsolatot a kamasz fiúval, ha vesszük a fáradságot, és megismerjük a kedvenc együtteseit, hobbiját, videojátékát. Bármennyire is szörnyűnek tűnik egy-némely zene, vagy értelmetlen a játék, bírd ki, hogy nem teszel rá megjegyzést! Olyan dolgokról beszélgess vele, ami őt is érdekli! Ha látja rajtad az érdeklődést, a tiszteletet, hogy elfogadod az ő világát, hobbiját, ízlését, könnyebb lesz fenntartani a kapcsolatot konfliktusok idején is.


3. Beszélj vele olyan tisztelettel, ahogy szeretnéd, hogy ő beszéljen veled!

Kicsi gyerekkora óta te és a párod voltatok a minta számára. Ha azt szokta meg a fiad, hogy egymással és vele is tiszteletlenül, megalázó módon beszéltetek, most nagyon nehéz dolgotok van, hiszen ezt fogjátok visszakapni. Nem bosszúból – hanem mert azt látta, hogy ezt így is lehet. Ha viszont a családban természetes az, hogy tisztelettel, megbecsüléssel bántok egymással, akkor nagyobb esélyed van arra, hogy a kamaszkor flegmasága csak átutazó vendég lesz nálatok. Hidd el, hogy a kamaszkori szemtelenség normális jelenség, biztos lehetsz benne, hogy hamarabb elmúlik, ha nem veszel mindent személyes sértésnek, és képes vagy higgadtan kezelni a helyzetet. Szemtelenség esetén gyakran az is elég, ha ezt mondod: „Hoppá! Megismételnéd?”. Nem fog gyakran előfordulni, hogy megteszi.


4. Az elfogadás többet ér, mint a kritika

Egy kamasz fiú esetében néha nehéz eldönteni, hogy lusta, figyelmetlen, nemtörődöm, vagy ez a három így együtt. Ha folyton azon rugózol, hogy mit nem csinált jól, akkor csak eltávolodtok egymástól. Többet segít, ha elmondod a véleményedet, kéréseket fogalmazol meg, és együtt megbeszélitek, milyen következményekkel jár, ha nem tartja be a közösen megbeszélt szabályokat.


5. Hidd el, hogy még mindig fontos vagy számára, és nagyon is számít a véleményed!

Bár a kamasz fiad ennek az ellenkezőjét állítja, és a viselkedése is erre enged következtetni, tudnod és hinned kell abban, hogy még mindig az egyik legfontosabb személy vagy az életében, akinek a véleménye minden látszat ellenére nagyon is fontos neki. Lehet, hogy már nem téged akar feleségül venni – ahogy ötévesen eltervezte –, de nagyon tud szomorkodni azon, ha megbántott.


6. Higgy benne!

Bízzál abban, hogy minden jelenlegi iskolai kudarc ellenére a fiad meg fogja állni a helyét az életben! Lehet, hogy nem olyan szorgalmas, mint ahogyan elvárnád tőle, de hidd el, hogy az iskolai eredmények egyáltalán nem jelzik előre az életben való beválást!

(Kapcsolódó cikkünk: 6 ok, amiért az átlagos diákokból lesznek a legsikeresebb emberek)

Fontos, hogy kudarcok esetén bátorítóan állj mellette, és biztasd, hogy a siker útja kudarcokkal van kikövezve! Persze azért azt sem árt megmutatni neki, hogy a viselkedésének, hanyagságának, lustaságának kudarc a következménye. De ha engeded, hogy ő viselje ezért a felelősséget, hamarabb megtanul felelősséget vállalni a tetteiért.


7. Tartsd tiszteletben a határait! Kopogás nélkül ne lépj a szobájába!

Ahogy nő a fiad, növekszik az igénye az önállóságra, saját térre. Tartsd tiszteletben, hogy a szobája az ő felségterülete! Még akkor is, ha a te ízlésed szerint a szoba leginkább egy katasztrófa sújtotta területre emlékeztet. Ne menj be kopogás nélkül, és legfőképpen ne takarítsd ki helyette! Ez az ő zónája, az ő feladata. Amikor elszaporodnak a rágcsálók az ágya előtt, meg fogja érteni, hogy a takarítás nem a te hülyeséged, amivel azért nyaggatod, hogy megkeserítsd az életét.


8. Tanítsd meg neki, hogy egy igazi férfinak is szabad sírni!

A férfiakat egészen kicsi koruk óta arra trenírozzák, hogy egy igazi férfi nem sír. Ennek aztán az lesz a következménye, hogy elfojtják az érzéseiket, és „férfias” módon küzdenek meg a problémáikkal. Ennek eredményeképp pedig igen korán elhaláloznak infarktusban vagy alkoholizmus következtében. Tanítsd meg hát a fiadnak, hogy férfinak lenni nem azt jelenti, hogy szenved és némán tűr! A férfias bátorsághoz az is hozzátartozik, hogy mer segítséget kérni, kimutatni az érzéseit, esetleg sírni, amikor minden kötél szakad. 

Fotó: ArtWithTammy / pixabay

Jánosi Valéria


Jánosi Valéria
Párkapcsolati coach, válási és kamasz mediátor, mentálhigiénés szakember

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/622-67-99
E-mail: valijanosi@gmail.com
Honlap: https://mukodoparkapcsolat.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja