SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

(Kamasz) lányos apák tízparancsolata

Jánosi Valéria [cikkei] - 2017-09-25
Ha nézted már értetlenül, ahogy a kamasz lányod kétségbeesetten toporzékolt a tükör előtt, mert két szál haja nem úgy állt, ahogy szerette volna, akkor valószínűleg már legalább egyszer mélyen átérezted az apák teljes tanácstalanságát és tehetetlenségét. És akkor még nem beszéltünk arról a gyötrelemről, ami akkor fogja el az őszülő tincsű atyákat, amikor édes kicsi lányuk először libben egy begerjedt suhanc karjaiba. Mit tehet egy apa, ha azt szeretné, hogy a lánya érett, boldog nővé váljon? Hogyan támogathat egy férfi egy érzelemgazdag, számára tökéletesen idegen világban mozgó kamasz lányt?
(Kamasz) lányos apák tízparancsolata

Ha egészen kicsi kora óta jelen vagy a lányod életében, és tudod, melyik tinisztárért rajong, mi a kedvenc sorozata, és hogy hívják az osztályfőnökét, akkor nagy baj nem lehet köztetek. Ha viszont túlterhelt, sokat dolgozó apa vagy, aki ritkán látja a gyerekét, esetleg elvált szülőként csak a hétvégi láthatáson találkoztok, akkor van még mit tenned.
 

1. Tudatosítsd magadban, hogy pótolhatatlan vagy a lányod életében!

Az apa különösen nagy és pótolhatatlan hatással van a lánya életére, mert a lányok tőle tanulják meg, milyen is egy férfi. Az apa az első férfi az életükben, ő az első, akit szeretnek, akinek az elismerésére vágynak. Ebből következően az apai befolyás dönti el, hogy a lány milyen kapcsolatot alakít majd ki az ellenkező nemmel. Az apa vállán nyugszik, hogy milyen lesz a lánya házassága. Már ha lesz neki egyáltalán... Ha egy lánynak az apjával való kapcsolatából hiányzik a biztonságérzet, a szeretet, a bizalom, a leányzó lehet, hogy olyan férfiakhoz vonzódik majd, akik rosszul bánnak vele, és ezt ő eltűri, mert így gondolkodik: „Ha apa így bánt velem, akkor biztos, hogy a többi férfi is így fog. Szóval jobb, ha beletörődök, különben soha nem lesz senkim, és nem is érdemlek jobbat.”

Azoknak a lányoknak, akik jó kapcsolatban vannak az apjukkal, nagyobb az önbecsülésük, megtanulnak kiállni magukért, képesek jó döntéseket hozni, és egészségesebbek a felnőttkori kapcsolataik. Ehhez viszont az szükséges, hogy az apa jelen legyen a lánya életében. Hidd el: téged senki nem pótolhat! A munkaadód bármikor lecserélhet, de a lányod szemében pótolhatatlan vagy! A gyerekedet nem az érdekli, hogy mennyi pénzt kerestél aznap, hanem hogy milyen apa voltál, mennyi időt töltöttél és hogyan bántál vele.


2. Ismerd meg a lányodat!

Ahhoz, hogy a lányodnak a legjobb apja legyél, nem kell megtagadnod a férfiúi mivoltodat, nem kell női magazinokat böngészned. Elegendő, ha ismered a gyerekedet. Ez pedig csak úgy megy, ha elegendő időt szánsz arra, hogy vele legyél – jó esetben csecsemőkora óta. Ha ezt elmulasztottad, most sem késő megismerkedned a lányoddal. A dolgodat megnehezíti, hogy a lányod nem fiú. Másképp gondolkodik, beszél, és érzelmileg is másképp reagál mint te. Ez nem teszi könnyűvé és egyszerűvé a kapcsolatot, de az biztos, hogy nem fogtok unatkozni.


3. Tölts vele elegendő időt!

Ahhoz, hogy megismerd a lányodat, részt kell venned az életében: elmenni az iskolai programokra, versenyekre, koncertekre, edzésekre. Meghallgatni a beszámolóit a barátnőiről, a kedvenc vloggereiről, zenéiről és perszer a fiúkról. Sajnos nagyon sok apa csak akkor foglalkozik a gyerekével, amikor az neki kényelmes. A gyerekük másodlagos, olyasvalaki, akit beszorítanak a napirendjükbe két munkamegbeszélés vagy az új család mellé.
Az apai odafigyelés hiánya azt üzeni a lányoknak, hogy ők nem elég értékesek, nem érdemes rájuk vesztegetni az időt, és a férfiak mind megbízhatatlanok, hiszen apa sem tartotta be soha az ígéretét. Kedves Apuka! Ha azt állítod, hogy szereted a lányodat, akkor a vele kapcsolatos eseményeket elsőként jegyezd be a naptáradba, nem pedig az utolsó, maradék helyekre!
 

4. Ne próbáld ajándékokkal megvenni!

Nagy a kísértés, hogy ajándékokkal halmozd el a lányodat akkor, amikor nem érsz rá vele foglalkozni, ugye? Tényleg azt akarod, hogy a találkozásaitok, az érkezésed a szuvenírekről szóljon? Attól, hogy néha dobsz neki egy „csontot”, talán úgy érzed, hogy tettél valamit érte, holott egy fikarcnyit sem kerültök közelebb egymáshoz. Ne próbáld az együtt töltött időt ajándékokkal pótolni! Persze, néha vegyél neki valamit, amiről úgy gondolod, hogy az kizárólag neki szóló személyes ajándék. Valami apróság, amiről tudod, hogy visítva fog miatta a nyakadba ugrani. Ennek az ajándéknak nem az ára miatt lesz értéke, hanem azért, mert kifejezetten a lányodnak szól, és mert azt jelzi, hogy nagyon jól ismered őt.
 

5. Keressetek közös elfoglaltságot!

Keressetek olyan elfoglaltságokat, amelyekben közösen vehettek részt! Próbáld megtudni, hogy mi érdekli a lányodat, és szervezz programot! Ha van kedvenc együttese, vidd el a koncertjére, sétáltassatok együtt kutyát! A közös elfoglaltság akkor lesz kellemes mindkettőtök számára, ha megtaláljátok a hangot egymással. Ha arra akarod használni ezt az időt, hogy „neveld” őt, hamar össze fogtok veszni. Ne játszd a mindentudót, ne hajtogasd, hogy ezt vagy azt „így kellene tenni”. Tegyél fel inkább kérdéseket, ismerd meg a lányod érzéseit, gondolatait! Nem kell mindennel egyetértened, és ezt nem is kell rögtön kinyilvánítanod. Próbáld ki inkább ezeket a mondatokat: „Ez érdekesen hangzik. Mesélnél még erről?”.
 

6. Dicsérd, biztasd okosan!

Kedves Apuka! Sorsdöntő, hogy úgy fogadd el a lányodat, ahogy van. A hisztijeivel, a kettes matekkal, a pici túlsúlyával vagy épp gebeségével. Egy kamasz lánynak életbevágóan fontos, hogy az apukája szépnek lássa. Szüksége van az apja hódolatára, elismerésére, ragaszkodására. Amúgy is végtelenül labilis az énképe, testképe. Ha te erre még ráteszel egy lapáttal azzal, hogy kritizálod a testét, értelmét, képességeit, romokba döntöd az önbecsülését. Ha viszont néha megjegyzed, hogy „Ejha, ez a szerelés szuperül áll rajtad! Biztos vagyok benne, hogy a fiúk megfordulnak utánad a suliban”, szárnyakat adsz ezzel a lányodnak. Persze, lehet, hogy elhangzik majd egy „Jaaj, apa!”, de biztos lehetsz benne, hogy szereztél egy szép napot a lányodnak.
 

7. Engedd hibázni!

A te lányod megengedheti magának, hogy hibázzon? Vagy azt várod tőle, hogy mindig nyerjen, maximálisan teljesítsen mindenben? Érzi a lányod, hogy feltétel nélkül szereted, vagy kimondva, kimondatlanul folyton a csalódottságodat érzékelteted vele? Sajnos nagyon sok lány könyveli el magát csődtömegnek, mert az apjuk szemében sosem sikerült megütniük a mércét. A lányod megérdemli az esélyt arra, hogy hibázzon, mert így lehet majd idővel sikeres. Mások talán lemondanak róla, de ha az apukája hisz benne, akkor igenis magasan szárnyalhat. De ehhez az kell, hogy te is az eszedbe vésd: hosszú távon az számít, hogy milyen emberek vagyunk, nem pedig az, hogy mit tudunk felmutatni. Ne a teljesítményben mérd a sikert! Te mindig mindenben sikeres voltál? Minden próbálkozásod elsőre sikerült? Mi lenne, ha néha mesélnél a lányodnak önmagadról, az eszement próbálkozásaidról és baklövéseidről? Egy életre megtanulná a gyerek, hogy lehet hibázni, hiszen apa is milyen jófej lett a végén.
 

8. Ne oldd meg helyette a problémákat!

Nagyon sok apuka a gyerek minden kérdésére azonnal kész választ ad. Ezzel azonban nem segíti a lánya problémamegoldó képességének fejlődését. Az sem segít, ha megoldja a háziját, beszalad a tanárhoz vagy az igazgatóhoz azzal, hogy bántják az ő kicsi lányát. Ez egy kamasz lánynak különösen ciki már. Sokkal többet segítesz neki azzal, ha leültök, együttérzően meghallgatod a gondjait, és közösen próbáltok valami jó megoldást kitalálni. Hidd el, a gyerekek sokkal kreatívabbak, amikor a saját gondjaikról van szó, mint a felnőttek! Ha bízol a képességeiben, önállóságra, felelősségvállalásra neveled.
 

9. Kamasz lánynak is kell a korlát!

Nagyon nem mindegy, hogy a kamasz lányodnak milyen szabályokat állítasz, és hogyan tartatod be vele. A túl sok, túl kemény szabály épp annyira ártalmas mint az, ha egyáltalán nem fegyelmezed őt. A keretek, korlátok védik a gyereket, és egyben azt is éreztetik a kamasszal, hogy számít a szüleinek.
Azok a tinédzserek, akiknek mindent megengednek, úgy érzik, hogy a szüleiknek teljesen lényegtelen, hogy mit csinálnak. Az sem mindegy, hogyan tartatod be a szabályokat. Ha folyton csak ledorongolod a lányodat, akkor megtalálja a módját, hogy túljárjon az eszeden, és azt csinálja, ami neki tetszik. Ha viszont kertelés nélkül, ugyanakkor kíméletesen helyreigazítod, és betartatod a szabályokat, akkor a lányod tudni fogja, hogy nagyon is számít neked a viselkedése, és biztonságban fogja érezni magát.
 

10. Legyél olyan férfi, amilyen férjet a lányodnak kívánsz!

Nem az a cél, hogy tökéletes, hanem hogy jó apa legyél! Jó apának lenni nem abból áll, hogy vásárolsz ezt-azt a lányodnak, vagy stratégiákat gyártasz, és sorra kipipálod a teendők listáját. Hanem abból áll, hogy ápolod a kapcsolatot a lányoddal, rászánod az időt, és érzelmileg is részt veszel az életében. Szeretnéd, ha a lányod egy olyan emberrel élné le az életét, mint te? Ha igen, veregesd magad vállon. De ha nem, akkor legfőbb ideje, hogy változni kezdj. A lányod érdekében.

Fotó: Depositphotos.com

Jánosi Valéria


Jánosi Valéria
Párkapcsolati coach, válási és kamasz mediátor, mentálhigiénés szakember

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/622-67-99
E-mail: valijanosi@gmail.com
Honlap: https://mukodoparkapcsolat.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja